Húsvét

Házi medvehagymás széles metélt

Ha étteremben vagy gasztrofesztiválokon jólesik a „házi” vagy „kézműves” felirattal ellátott termékeket választani, akkor miért ne készítenénk el kedvenc szezonális tésztánkat medvehagymával mi magunk otthon?

A medvehagymaszezon pedig kezdetét vette. Ha szeretjük az ízét és ismerjük a medvehagyma egészségre gyakorolt pozitív hatásait, akkor irány a legközelebbi piac, biztosan minden második stand kínálja a tavaszi zöld leveleket. Ha pedig kirándulni is szeretünk, akkor kössük össze a medvehagymagyűjtést egy kellemes családi hétvégi programmal, és szedjük le magunk!

Medvehagyma mindenhol

Legalábbis sokféle receptbe beilleszthető a medvehagyma. Ízesíthetünk vele húspogácsát, kenyérlángost, rántottát, sós csigát, pestót és persze „sima” sajtos pogácsát is. Sőt az Orfűi Medvehagyma fesztiválon évről évre lehetőségünk van megkóstolni a joghurtos-citrusos medvehagymafagylaltot is.

Házi medvehagymás széles metélt

A házi tészta készítése ráadásul igazi szenvedéllyé nőheti ki magát, ha egyszer rákapunk az ízére. Kezdjük rögtön egy karakteres medvehagymás széles metélttel, amivel garantáltan sikerünk lesz. Ha pedig még tésztagépünk is van hozzá, akkor rájövünk, hogy nem is olyan ördöngösség elkészíteni és kinyújtani tökéletes állagúra a főzni való tojásos tésztát.

Hozzávalók:

  • 500 g durumliszt
  • 1 csokor medvehagyma
  • 3 tojás
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • víz

Elkészítés:

  1. A lisztet, a sót és az apróra vágott medvehagymát összekeverjük, majd a kupac liszt közepébe egy mélyedésbe beleütjük a tojásokat és beleöntjük az olívaolajat. Szép fokozatosan összedolgozzuk, míg egy sima, egynemű, gyurmázható tésztát nem kapunk (kb. 10 perc). Ha túl száraznak ítéljük, és nem áll össze a tészta, adhatunk hozzá kevés vizet.
  2. Az elkészült tésztát kinyújtjuk. A legjobb tésztanyújtó géppel, úgy biztosan nem szakad el, és a megfelelő vékonyságú lesz. Ha elértük a kívánt vastagságot, szórjuk meg liszttel a tésztalapokat, és hagyjuk száradni tiszta konyharuhán min. 30 percet.
  3. Az alaposan belisztezett tésztalapokat egymásra tesszük, és felcsíkozzuk. Összeborzoljuk és meglevegőztetjük a tésztacsíkokat, majd forrásban lévő, sós vízben kifőzzük.
  4. Tejszínnel vagy paradicsomos szósszal vagy csak simán  vajban lepirítva, sajttal megszórva tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top