Gasztro

Medvehagyma-krémleves recept

Az egyik legegészségesebb tavaszi krémleves. Elkészítése ráadásul annyira egyszerű, hogy kezdők is bátran betervezhetik egy szombati ebédkezdetnek. Finom, illatos zöld erő!

Használhatunk a medvehagymaleveshez akár saját gyűjtésű medvehagymát, vagy a piacon is vásárolhatunk nagyobb adagot. Mindkét esetben alaposan nézzük át a leveleket, hiszen a medvehagymát könnyen össze lehet keverni a gyöngyvirággal, ami viszont mérgező.

Előkészületek a medvehagymaleveshez

Mielőtt tehát nekikezdenénk a leves elkészítésének, egyetlen mozdulattal ellenőrizhetjük, hogy valóban medvehagymából főzünk-e: leveleit összedörzsölve, a medvehagyma erőteljes fokhagymaillatot áraszt. Ha megmostuk, a zsengébb leveleket használjuk, a nyári medvehagymalevelekből pedig már vágjuk ki vastagabb levélgerincet.

A medvehagymaleves egészséges

De nemcsak a sós ételeknek teszünk vele jót, hanem az egészségünknek is, mivel a medvehagyma jótékonyan hat az emésztésre, ezenkívül természetes antibiotikumként is ismerik. Magas a C-vitamin-, magnézium- és vastartalma.

Medvehagyma krémleves recept

A medvehagymaleves hozzávalói:

  • 30 dkg medvehagyma
  • 1 póréhagyma
  • 7 dl húsleves
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. barnacukor
  • 1 ek. citromkrém
  • bors

A medvehagymaleves elkészítése:

  • A medvehagymát megtisztítjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, vajon megfonnyasztjuk és elpároljuk a levét.
  • Megszórjuk egy evőkanál liszttel, majd felengedjük a húslevessel.
  • Megszórjuk frissen őrölt borssal és fél órát főzzük.
  • Ha megfőtt, kézi botturmixszal pürésítjük, és felhúzzuk a tejszínnel. Megvárjuk, hogy felforrjon.
  • Ízesítjük citromlével, kevés cukorral és sóval.

Ha elkészült az istenien finom medvehagymalevesünk és még maradt egy csokorra való, készíthetünk belőle a medvehagymalevesen túl tojáskrémet vagy rizottót is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top