nlc.hu
Gasztro

Medvehagyma krémleves recept

Tavaszhozó: a legízletesebb medvehagyma krémleves

Itt a tavasz, és ezzel a medvehagymaszezon is beköszöntött. Ilyenkor a levesekből sem maradhat ki ez az aromás fűszer, éppen ezért egy könnyű és illatos medvehagyma krémleves recepttel készültünk.

A medvehagyma karakteres íze hozzátartozik a tavaszhoz. Sokan szeretjük, mert rengeteg ételt izgalmassá tehetünk vele, a pogácsától kezdve a leveseken át a mártásokig.

Miért olyan egészséges a medvehagyma?

A medvehagymát nemcsak az íze miatt érdemes fogyasztanod. Fertőtlenítő, gombaölő hatással rendelkezik, jót tesz a koleszterinnek, a levelei magas klorofilltartalommal bírnak, ezáltal vértisztító hatása is van. De a sornak itt még nincs vége: a medvehagymával támogathatod az immunrendszeredet, vízhajtó hatásának köszönhetően pedig a szervezetben felgyülemlett pangó víztől is könnyebben megszabadulhatsz.

Emésztési problémák ellen, puffadásra, és a májad egészségének a támogatására is hasznos kis növény. Tovább nem is érvelünk, mert az íze úgyis meggyőzi azt, aki egyszer megkóstolja.

Tavaszi medvehagyma krémleves

Ha egy könnyű és krémes levesre vágysz, akkor ezt a medvehagyma krémlevest készítsd el! Hétköznap estére tökéletes vacsora, de hétvégén a főfogás előtt is megállja a helyét.

Medvehagyma krémleves tányérban

Pillanatok alatt kész a medvehagymás krémleves
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 marék friss medvehagymalevél
  • 2 közepes méretű burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dl tejszín (20%)
  • 1,5 dl víz
  • só, bors, koriander

Elkészítés:

Hámozd meg a hagymát és a burgonyát, majd szeleteld fel őket. Tegyél fel egy lábasban vizet, és dobd bele a zöldségeket. Mosd meg a medvehagymát, majd egy marékkal dobj a vízbe belőle. Most jöhetnek a fokhagymagerezdek: zúzd össze őket, és a fűszerekkel együtt add hozzá a levesedhez. Főzd addig az egészet, amíg a burgonya puha nem lesz. Ekkor vedd le a tűzhelyről, és hagyd egy kicsit kihűlni, mielőtt a turmixgépbe öntenéd.

Szűrd le a levest, de a levét egy másik lábasba öntsd, mert szükséged lesz még rá! Turmixold le a zöldségeket, a maradék medvehagymával együtt, majd öntsd vissza az előzetesen leszűrt lébe, és add hozzá a tejszínt. Főzd forrásig, és közben kóstolgasd, ha szükségét érzed, ízesíts utána.

Sajtkockákkal, krutonnal, és friss, aprított medvehagymával megszórva tálald!

Süss velünk sütiket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top