A krumplis tésztát úgy igazán még a menzán sem tudták igazán elrontani. Kevés hétköznapibb étel van nála, mindig is egy igazi szegények eledele volt a krumplis tészta. Kiemelhetjük persze a múlt időt, mert a száraz tészták ára nagyot ugrott az utóbbi években.
A legfinomabb krumplis tészták viszont frissen gyúrt házi tésztából készülnek, így még mindig olcsó fogásnak számít ez az étel. De mi az a csavar, amit Bernáth József, a televízióból és könyvei által ismert szakács adott hozzá ehhez a végtelenül egyszerű ételhez?
Krumplis tészta x paprikás krumpli
Az új ízek és alapanyagok felfedezésén kívül már csak egy jobb van: visszatérni a hagyományainkhoz, és az ezerszer kóstolt kedvencekhez hozzányúlni újító szemlélettel, ötletekkel, technológiákkal. A hatás szinte előre kiszámítható: megelevenednek az emlékek, miközben sokkal célzottan és tudatosabban bánhatunk az alapanyagokkal, ízekkel.
Bernáth József nyolc évvel ezelőtt a Konyhafőnökben mutatta be ezt az ételt látványos, éttermi tálalásban. Ha minden lépésében nem is követjük a szakács tanácsait, az ötlet valóban zseniális.
A krumplis tészta kapcsán leggyakrabban felmerülő truváj ugyanis, ha lepirítjuk. Más receptek sajtos besütéssel ajánlják – de ezzel tulajdonképpen már elveszíti minden jellegzetességét. Ezért különösen kreatív a paprikás krumplival infuzionálni, mert így a krumplis tészta megtartja az eredeti stílusát, az ízeiben viszont köröket ráver az eredetire, és kap egy olyan szaftos szószt, ami a sokszor száraz krumplis tésztát sokkal kellemesebbé teszi.
Mitől lehet igazán finom egy egyszerű krumplis tészta?
Ha nem gyári száraztésztából főzzük, hanem magunk gyúrjuk a friss tésztát, mindenképpen finomabb, puhább lesz. A lepirításra is sokan esküsznek, de mi most egy sokkal egyedibb ötletet hoztunk nektek.
Ezt a receptházasítást bátran alkalmazzátok, akár házilag gyúrt a tészta, akár bolti. Krémességet ad a klasszikus krumplis tésztának, ha készítünk mellé egy egyszerű paprikás krumplit, amiből selymes szószt turmixolunk. A paprikás krumplis szószba nem szükséges kolbász, a folyós állaghoz viszont egy kis víz szükséges majd.
A kolbászmorzsa már csak extra, és persze jóféle savanyúság nélkül neki se kezdjetek!
Recept: krumplis tészta x paprikás krumpli – kolbászmorzsával
Hozzávalók:
A paprikás krumplihoz:
- 0,7 kg krumpli
- 8 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tv-paprika
- 1 közepes paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
Hozzávalók a krumplis tésztához:
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
- 2 fej vöröshagyma
- csipet só
Ha szükséges: további só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
Feltét:
- 15 dkg füstölt kolbász
Elkészítése:
- A gyúrt tésztához kimérjük a lisztet, ráütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, és kézzel először összekeverjük, majd deszkán összegyúrjuk a tésztát.
- Amikor összeállt a ruganyos tésztaállag, egy nagy gombócot formálunk belőle, és folpackkal borítjuk, majd hűtőbe tesszük legalább negyed órára.
- Elkészítjük az egyszerű paprikás krumplit. Zsírjára sütjük a szalonnát.
- Közben meghámozzuk a vöröshagymákat, fokhagymát, és apróra vágjuk.
- Mehet a piruló szalonnára a felaprított hagymákból egy fejnyi felaprított vöröshagyma (ez a teljes hagymamennyiség ⅓-a), a 3 gerezd fokhagyma felaprítva, és a félbevágott tv-paprika és szintén félbevágott paradicsom.
- A krumplit meghámozzuk és felkockázunk. Hozzáadjuk az előbbiekhez, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
- A hozzávalók között írt fűszerekkel ízesítjük, és hagyjuk főni a hozzávalókat.
- Többek között itt fogunk eltérni Bernáth József receptjétől. Amikor már megpuhult, de nem főtt szét a krumpli, kb. 0,2 kilónyi krumplit kiemelünk a paprikás krumpliból, és félretesszük.
- Az edényben maradt paprikás krumplit leturmixoljuk, és annyi vízzel hígítjuk, hogy krémes állagot kapjunk. Úgy tesszük félre, hogy lehetőleg melegen tartsuk.
- Egy nagy serpenyőben vagy vastag falú edényben zsiradékot hevítünk, majd rádobjuk az összevágott vöröshagymák ⅔-át, vagyis a megmaradt 2 fejnyit.
- A párolódó hagymára borítjuk a paprikás krumpliból kiemelt részt, amit nem turmixoltunk le. Villával összetörve egy pépes állagot képezünk belőle, kis vízzel lazítjuk, majd félretesszük.
- A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből, és belisztezett deszkán kinyújtjuk. Ha már szép vékony, metélt vagy kockatésztát vágunk belőle. (Tésztanyújtó gép is a segítségünkre lehet.)
- Lobogó, sós vízben a nyers házi tésztát 3 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.
- A serpenyőben várakozó pépes krumplihoz hozzákeverjük a frissen kifőzött tésztát. Ez csak egy kis „köntöst” fog adni neki.
- Tálaláskor a tányérokra adagolunk a krumplis tésztából, majd hozzámerünk a selymesre turmixolt szószból, és együtt tálaljuk őket: a krumplis tésztát és a krémesített paprikás krumplit.
- Vágjuk apróra a kolbászt, és süssük zsírjára egy serpenyőben. Ha keményre sült morzsaszerűen, kész is a kolbászmorzsa.
- Tökéletes kísérője a cékla, a kovászos vagy csemegeuborka, a vegyes vágott savanyúság vagy savanyított zöldségek.