30 hatékony immunerősítő élelmiszer, ami könnyen beszerezhető és finom

Haranghy Orsi | 2023. Október 24.
Galériánkban 30 olyan élelmiszert mutatunk, amiből érdemes betárazni a megfázásos időszakban.

Az egészséges és finom nem egymást kizáró tényezők. Ránk köszöntött az év azon szakasza, amikor érdemes tudatosan keresni azokat az élelmiszereket, amelyek nem csak az éhséget csillapítják, hanem valóban építik, táplálják a testet. Minél kevesebb feldolgozási folyamaton megy át egy alapanyag, annál értékesebb marad, a zöldségek-gyümölcsök legtöbbje pedig nyersen nyújtja a maximumot.

Ha fejest ugrik az ember a témába, a szakirodalom számtalan olyan gyümölcsöt és más alapanyagot ajánl a leghatékonyabb immunrendszer-erősítők között, amelyeket a világ túlfelén állítanak elő. Mi ezért ajánlunk hazai alternatívát a gojibogyóra, licsire, papajára vagy guavára, de persze itthon is számos mediterrán vagy trópusi termény számít alapélelmiszernek, gondoljunk csak az olívaolajra, a kakaóra vagy citrusfélékre.

Harminc alapanyagot ajánlunk, amiről a tudomány megegyezik abban, hogy kiváló immunrendszer-erősítők. Külön-külön valószínűleg már mindegyikről hallottál, hogy egészséges, de ősszel-télen érdemes felvenni őket a bevásárlólistánkra, és tudatosan keresnünk ezeket a termékeket.

Források: 1, 2, 3, 4

Nézd végig a galériánkat!

Savanyú káposzta

Így szól az immunerősítő recept: edd magában! A savanyú káposzta a természetes módon erjesztett savanyúságok királya, de bármelyik zöldség remek ötlet fermentálva. / Fotó: Basak Gurbuz Derman, Getty Images

Natúr joghurt alapú török étel

Nem csak a zöldségek, az erjesztett tejtermékek is támogatják a bélflóra működését, ami nélkül nincs jól működő immunrendszer. Az utóhőkezelés nélküli natúr joghurtokkal erősítheted a szervezeted! / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Fokhagyma, zöldfűszerek, bagett

A fokhagyma is nyersen a leghatékonyabb. Kend pirítósra, készíts házi pesztót belőle! / Fotó: doram, Getty Images

Kaliforniai paprikák

Szent-Györgyi Albert egy paradicsompaprikából, más néven pritaminpaprikából vonta ki először a C-vitamint. A paprika télen-nyáron a barátunk. / Fotó: Louis Hansel, Unsplash.com

Perzsa újévi lazac

Minden ételt becsüljünk meg, ami jó sok friss petrezselyemmel finom. Szórjuk meg vele a leveseket vagy sült húsokat, sült halat, krumplit, rizst vagy készítsünk pesztót belőle! / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Brokkolikrémleves

Nagyon kevés, csupán fél csésze főtt brokkoli 51 mg C-vitamint, azaz a napi bevitel 57%-át biztosítja. Ha nem szereted párolva, krémlevesként egyenesen remek. / Fotó: Westend61, Getty Images

Chilik

Az édes húsú paprikáknál is több C-vitamint tartalmaznak a chilik. A kutatások szerint a zöld színű még értékesebb a szervezet számára, mint a piros. De ez már az elitklub, mindegyik paprika igen magas vitamintartalommal bír. / Fotó: YelenaYemchuk, Getty Images

Török pide

K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitamin, vas, folsav, magnézium... és mert imádjuk! Legyen bébispenót vagy kifejlett levelek, nem csak főzelékbe, több tucat ételbe jöhet. / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Sóskafőzelék tükörtojással

Építi a csontokat, fogakat, izomzatot, erősíti a szívet és idegrendszert, továbbá természetes antioxidánsként megköti a szabad gyököket. Ha szereted a sóskát, ne feledkezz meg róla! / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Pirított kelmbimbó

A legtöbb keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan a kelbimbó is sok vitamint tartalmaz, kiemelkedő a C-, K- és A-vitamin tartalma. / Fotó: Sebastian Coman Photography, Unsplash.com

Fodros kel, más néven leveles kel

A fodros kel, más néven leveles kel fantasztikusan egészséges. 10 deka belőle a szervezet WHO által megállapított napi vitaminszükségletének 200%-át fedezi. / Fotó: Charlesdeluvio, Unsplash.com

Fagyasztott eper

Az eper hihetetlenül egészséges, de most nincs szezonja. Ne vedd meg a sápadt importárut: a hazai gyümölcs lefagyasztva a legjobb választás. / Fotó: Irina Marwan, Getty Images

Fagyasztott fekete áfonya

A fekete, vörös és tőzegáfonya is kincs, de a legmagasabb antioxidáns-hatású a fekete. Nincs szezonja, most fagyasztva érdemes beszereznünk. / Fotó: Svetlana-Cherruty, Getty Images

Citrusfélék

A citrusfélékről mindenki tudja, hogy támogatják az immunrendszert. A citromon, narancson kívül grapefruit, lime, pomelo, mandarin, kumkvat, bergamott, kaffir lime és a Buddha keze citrom is remek. / Fotó: Wouter Meijering, Unsplash.com

Kiwi

A kivi erősíti a szívet és az érrendszert, csökkenti a vérnyomást. Kiemelkedő a kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma. A szőrös külső szuperértékes belsőt takar. / Fotó: Lesly Juarez, Unsplash.com

Sült gesztenye

Itt az idény! A gesztenye vérképző, emésztést segítő, idegrendszer-erősítő, bőr- és kötőszövet-építő. / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Csipkebogyótea

A csipkebogyó is egy igazi itthon is megtermő csúcsélelmiszer. Ha a bogyókat nem forrázzuk a teánkba, hanem hideg vízben 12 órán át áztatjuk, sokkal több vitaminhoz juttathatjuk hozzá a szervezetünket. / Fotó: Natasha Breen, Getty Images

Fahéjas gyömbértea

A gyömbér frissen reszelve, ételekbe főzve, porítva is kiváló immunerősítő. A friss gyömbérből hihetetlenül egyszerű teát készíteni, csak forráznunk kell. / Fotó: Julia Topp, Unsplash.com

Szálas zöld tea

Mind a zöld, mind a fekete teák tele vannak flavonoidokkal, egyfajta antioxidánssal. A zöld teák azonban még erősebb antioxidáns-tartalmúak. / Fotó: ATU Images, Getty Images

Friss és porított kurkuma

Az utóbbi évek sztárfűszere a kurkuma. Nem érdemtelenül, a gyönyörű színű fűszer felsorolhatatlanul sok területen segíti az emberi szervezet működését. Ha egyet kellene kiemelnünk közülük: erős gyulladáscsökkentő. / Fotó: Julia Topp, Unsplash.com

Lenmagos kenyér

A trendi chiamagra a hazai válasz: lenmag. Omega-3 zsírsavakban és rostokban különösen gazdag, szépíti a bőrt és a hajat, hatékony koleszterincsökkentő, segíti a fogyókúrát. / Fotó: Westend61, Getty Images

Napraforgómag

A szotyi mégis menő! A napraforgómag amellett, hogy E- és B1-vitamin bajnok, jelentős fehérje- és rostforrás. A divatos kesudióval szemben még több értékes tápanyagot tartalmaz, és megterem Magyarországon is. / Fotó: Petru Blaga / 500px, Getty Images

Extra szűz olívaolaj

Ha egyetlen jó tulajdonságát akarjuk kiragadni, az extra szűz olívaolaj bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a magas vérnyomást, és segíti az érfalak rugalmasságának megőrzését. / Fotó: Marian Vejcik, Getty Images

Nyers lazac

Az egyik legtökéletesebb omega-3 zsírsav-forrás a lazac. Az omega-3 egy esszenciális zsírsav, amit az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell magunkhoz vennünk. / Fotó: Malorny, Getty Images

Egészben sült pisztráng

A lazaccal szemben a szivárványos pisztrángot Magyarországról is beszerezhetjük. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, emellett ásványi anyagokban is gazdag. Egy fantasztikusan egészséges halfajta. / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Konzerv tonhal

A tonhal konzerv formában is remek B1-, B2- (riboflavin), B3- (niacin), B6-, B12-, D-vitamin és szelén forrás, de ásványi anyagokban is gazdag (foszfor, jód, kálium, magnézium). / Fotó: bajker, Getty Images

Bőrén sült makréla

A makréla az omega-3 zsírsavak mellett jelentős fehérje- és B-vitamin forrás. A lazac és a tonhal mellett megérdemli a kiemelt figyelmet. / Fotó: Paul Einerhand, Unsplash.com

Hering olívaolajjal, citrommal, lilahagymával

A hering egy úgynevezett száraz húsú hal (a folyami zsíros húsú halakkal szemben). Rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, természetes B12-vitamin, D-vitamin, vas- és antioxidáns-forrás. A nehézfémekkel legkevésbé szennyezett halfajták egyike. / Fotó: VICUSCHKA, Getty Images

Homoktövisbogyók és homoktövislé

Utoljára hagytuk a homoktövisbogyókból készülő homoktövislevet, ennek az íze ugyanis rettenetesen fanyar, finomnak nem mondható. Olyan csodálatos C-vitamin- és antioxidáns-forrás azonban, hogy itt a helye ebben a listában és a konyhánkban is. / Fotó: Olena Gorbenko delicious food, Getty Images

Többfajta méz

A méz, propolisz (méhszurok) és virágpor felbecsülhetetlen érték a háztartásban. Csakis az őstermelőiben bízzunk! / Fotó: Jasper Chamber, Getty Images

Exit mobile version