nlc.hu
Gasztro

Az Agárdi Pálinkafőzde újdonságai

Tíz éve érlelt italkülönlegességgel rukkolt elő az Agárdi Pálinkafőzde

Az igényes alkoholfogyasztók minden bizonnyal elégedetten csettintenek majd, ha megkóstolják a 2Vulkán XO Brandyt. De nem ez az egyetlen újdonság, amit idén ősszel dobott piacra a cég.

Van a Velencei-tó mellett, Agárd peremén egy gyümölcsösökkel körbeölelt tanya, amit a lédús magyar termés illata leng be a hamvas szilvától a kajszibarackon át a cigánymeggyig. Itt, a Sreiner tanyán készülnek több mint két évtizede a kiemelkedő minőségű Agárdi gyümölcspálinkák.

Hosszú út vezetett eddig a történetig, és bizony a kiindulópont elég távol állt a jelen valóságától.

„Harminc évvel ezelőtt eszembe sem jutott volna pálinkafőzdét csinálni – mesél a kezdetekről Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde társtulajdonosa. – Az ötlet akkor jött, amikor valahol egy kiemelkedően jó pálinkát ittam. Amikor megláttam, hogy a jó gyümölcsből megfelelő szaktudással milyen minőségű pálinkát lehet készíteni, elkezdtem a pálinka tudományát kitanulni.”

Agárdi PálinkafőzdeA Velencei-tó környéke pedig – évi 2050 napsütéses órával megáldva – remek helyszínt biztosít a termeléshez. Mivel a Velencei-tó partján több mint ezer hektár gyümölcsös található, az Agárdi Pálinkafőzde szakemberei törekszenek rá, hogy párlataikhoz zömmel a régióból szerezzék be az alapanyagot. A gyümölcs kiválasztásakor az egészségi állapotára, méretére, ízére, illatára egyaránt nagy figyelmet fordítanak. Csakis ép, egészséges, kézzel szedett és teljesen érett gyümölcsökkel dolgoznak, amit frissen az asztalra téve is örömmel kóstolna meg az ember.  

Persze a kiváló minőségnek ára van: mivel csak a legjobb beltartalmi értékkel bíró gyümölcsöket dolgozzák fel a főzdében, a tökéletességre való törekvés mennyiségi határt szab a termelésnek. Ezért van, hogy az agárdi gyümölcspálinkák limitált mennyiségben kerülnek a polcokra.

Mitől jó a pálinka?

Az igazi pálinka magában hordozza a gyümölcs zamatát és alkotójának ízlésvilágát, szakmai tudását. Fogyasztásakor tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres illatok, valamint karakteres, harmonikus és hosszan tartó gyümölcsös ízek varázsolhatók elő.

A 2022-es év különleges mérföldkő volta az Agárdi életében, mivel 20 éves fennállását ünnepelte a cég, és bizony az eltelt 2 évtized alatt nevük egybeforrt az innovációval. Nagyban köszönhető nekik, hogy a pálinka immár megtalálta a helyét a csúcsgasztronómiában is.

A prémium párlatok kedvelőinek jó hír, hogy idén is több különlegességet dobott piacra a főzde. Ezek közül is kiemelkedik az Agárdi legújabb büszkesége a 2Vulkán XO Brandy. És hogy miért 2 vulkán? Nos, azért mert az ország két vulkanikus borvidéken, a Somlón és Tokajban termelt furmint borból készült ez a több mint 10 évig érlelt borpárlat. Ez a brandy a tölgyfahordóban töltött évek alatt kialakult komplex és ásványos ízvilágával garantáltan azonnal magával ragadja az ínyenceket. Egyedülálló karaktere a magas minőségű alapanyagoknak és Vértes Tibor pálinkafőző mesternek köszönhető, aki még 2010-ben álmodta meg ezt a különleges italt.

Agárdi Pálinkafőzde 2Vulkán XO Brandy

Ásványos ízvilág, fahordós jelleg, borostyános szín – ez a 2Vulkán XO Brandy

Van jó hír a pálinka hűséges rajongóinak is: a tavalyi évben világújdonságként debütált Amphora család három új taggal bővül: Cigánymeggy, Irsai Olivér és lédús Kajszibarack ízei rejlenek a különleges palackokban. Az agyag amforában történő érlelés különleges textúrát kölcsönöz a pálinkáknak, s egyúttal megőrzi azok gyümölcsös jellegét is.

Agárdi Pálinkafőzde

Az Amphora család három új tagját garantáltan a szívükbe zárják a fogyasztók

Ha pedig kell mondanunk egy olyan italt, mely igazán nagy reneszánszát éli az utóbbi években, az vitán felül a gin. Manapság minden, magára valamit is adó vendéglátóipari egység kínálatában megtalálható egy-két igényes fajta, nem beszélve a különleges gin-tonik variációkról. Nem ment el a trend mellett az Agárdi sem, az Amphora Gin a pálinkafőzde legújabb fejlesztése. Az alapoktól újraépített recept alapján készített gin harsogóbb citrusféléket, új szárított virágokat tartalmaz, a lepárlást pedig néhány hónapos amfora érlelés követte, majd szűretlenül került a pálinkák esetében már jól ismert kerámiapalackba.

Az Amphora Gin a főzde legújabb fejlesztése.

Az Amphora Gin a főzde legújabb fejlesztése

A prémium szegmenst képviselő új termékek limitált mennyiségben készült egyedi alkotások, amelyek fine dining éttermekben, prémium bárokban és minőségi ital szaküzletekben október 1-től elérhetőek.

Aki pedig igazán autenikus környezetben szeretné megízlelni őket, és egy kicsit több információra is kíváncsi a cég történetével, illetve a pompás italok készítésével kapcsolatban, annak érdemes részt vennie egy főzdelátogatáson.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top