nlc.hu
Gasztro

A sárkánygyümölcs, ami felveszi a harcot a vastagbélrákkal

A gyümölcs, ami felveszi a harcot a vastagbélrákkal

Meglepően sok, egészségre jótékony hatása van ennek a furcsa gyümölcsnek.

A sárkánygyümölcs, más néven pitaja, alacsony kalóriatartalmú trópusi gyümölcs, aminek élénkvörös, sárkánypikkelyekre emlékeztető héja, fehér, puha, magvas, kissé savanykás belsőt takar. Rengeteg tápanyagot, rostot tartalmaz, és szerencsére nem kell a trópusokon élni ahhoz, hogy élvezd a sárkánygyümölcs számos előnyét, hiszen frissen és/vagy fagyasztva megtalálható a szupermarketekben.

Miért vegyél és egyél sárkánygyümölcsöt?

A sárkánygyümölcs rengeteget vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Egy csészényi sárkánygyümölcs a következőket tartalmazza:

  • kalória: 136
  • fehérje: 3 gramm
  • zsír: 0 gramm
  • szénhidrát: 29 gramm
  • rost: 7 gramm
  • vas: a napi ajánlott bevitel 8 százaléka

Ezenkívül magnéziumot, C-vitamint és E-vitamint is tartalmaz.

Az alapvető tápanyagokon túl a sárkánygyümölcs hasznos növényi vegyületeket is tartalmaz, például polifenolokat, karotinoidokat és betacianinokat.

Sárkánygyümölcs pozitív hatása

Fotó: Getty Images

Jótékony hatással van a bélműködésre

A bélrendszer mintegy 100 billió különféle mikroorganizmusnak ad otthont, köztük több mint 400 baktériumfajnak. Tekintettel arra, hogy a sárkánygyümölcs prebiotikumokat tartalmaz, potenciálisan javíthatja a jó baktériumok egyensúlyát a bélrendszerben. A prebiotikumok egy speciális rosttípus, amely elősegíti az egészséges baktériumok növekedését a bélben. Azaz a prebiotikumok rendszeres fogyasztása csökkentheti az emésztőrendszeri fertőzések és a hasmenés kockázatát. Sőt, egyes tanulmányok szerint, a prebiotikumok enyhíthetik a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák tüneteit is.

Erősíti az immunrendszert

A sárkánygyümölcsben található C-vitamin és karotinoidok erősítik az immunrendszert.

Erős antioxidánsként a C-vitamin és a karotinoidok semlegesíthetik a szabad gyököket, és megvédhetik a fehérvérsejteket a káros hatásoktól, azaz védik az immunrendszert a fertőzések kialakulásától.

Vashiányos állapot ellen is felveszi a kesztyűt

A sárkánygyümölcs azon kevés friss gyümölcs egyike, ami vasat is tartalmaz. A vas döntő szerepet játszik a szervezet oxigénszállításában.

Az alacsony vasszint leküzdéséhez fontos, hogy különféle vasban gazdag ételeket fogyassz. Vasban gazdag ételek a húsok, halak, hüvelyesek, diófélék és gabonafélék is. A sárkánygyümölcs egy másik nagyszerű lehetőség arra, hogy pótold a hiányzó vasat, ugyanis az ajánlott napi vasbevitel 8 százalékát tartalmazza egy darab sárkánygyümölcs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top