Gasztro

A gyermekek és a tejfogyasztás

Gyermekkorban a megfelelő fejlődéshez – a kiegyensúlyozott étrend részeként – teljes értékű fehérjék szükségesek. A fehérjék alkotórészei (aminosavai) ideális arányban és mennyiségben találhatók meg a tejben és tejtermékekben, ezért fontos elemei táplálkozásnak. A tej fehérjéi nagy biológiai értékűek, könnyen emészthetők, jól hasznosulnak a szervezetünkben.

A gyermekek és a tejfogyasztás
A tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása minden korcsoport számára ajánlott, különösen a növekedésben lévő gyermekeknek az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében.

Vitaminok közül a tej A-, B-, D-, E- K-vitamin- és folsavtartalma emelhető ki. Kiemelt tápanyagai közé tartozik a kalcium és a D-vitamin, amelyek a csontozat és a fogak fejlődéséhez nélkülözhetetlenek.

A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint a gyermekeknek naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása javasolt.

Európai óvoda- és iskolatej program

Az EU – nemzeti támogatással kiegészítve – évek óta működteti az iskolatej programot, melynek egyik célja, hogy a gyermekek napi szinten egészséges tejtermékekhez juthassanak, továbbá, hogy hosszú távon növekedjen a tej- és tejtermékek fogyasztási szintje. A program az egészséges táplálkozási szokások kialakítása, szemléletformálás mellett hozzájárul a gyerekek egészségi állapotának és életminőségének javításához is.

A programban Magyarországon egy tanévben átlagosan 2 500 általános iskola és 280 óvoda vesz részt, amelynek keretében több mint 400 000 általános iskolás és 22 000 óvodás gyermek részére kerülnek különböző tejtermékek ingyenesen kiosztásra.

Van itthon tej! – Iskolai edukációs programsorozat

A Tej Terméktanács az általános iskolás gyermekek és pedagógusaik számára több mint 20 éve végez oktató, ismeretterjesztő tevékenységet a tej és tejtermékek pozitív élettani hatásairól.

A program során a gyerekek megismerkedhetnek a tejtermékek fogyasztásának előnyeivel. Dietetikus által tartott előadást követően játékos élményállomásokon keresztül „járhatják végig” a tej útját, ahol modern eszközök segítségével ismerkedhetnek meg a teljes folyamattal.

A kiállítás célja, hogy ösztönözzön a tej és tejtermékek fogyasztására, az egészségtudatos táplálkozásra az iskolai keretek között is, hiszen az itt szerzett ismeretek jobban beépülnek a gyerekek mindennapi táplálkozási kultúrájába, ezáltal szokásukká válik a tejivás és a tejtermékfogyasztás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top