Gasztro

A tej az tej! Mi van a dobozban?

Naponta az asztalra kerül, de mi is a tej, mit jelentenek a tejes dobozokon olvasható rövidítések, mitől tartós a tartós tej?

A tej az tej! Mi van a dobozban?
Mit nevezünk tejnek?

A tej szó egyszerre jelöl egy élelmiszeripari termékkategóriát és a tehéntejet magát is. A tej kifejezés az egy vagy több fejésből nyert folyadékot jelenti, ami semmilyen hozzáadott anyagot, így tartósítószert, adalékanyagot sem tartalmaz. A tej feliratú dobozokban, palackokban csakis tej lehet és semmi más, ezért ezeken ne is keressük az összetevők listáját, mert az a tej megnevezéssel lényegében értelmét veszti.

Mi van a tejes dobozban?

Mióta csak forgalomba kerültek a hosszan, akár hűtés nélkül is eltartható UHT-tejek, azóta gyakori tévhit, hogy ezekben nem is valódi tej, hanem tejpor és víz keveréke található. Ez a magyarázat csak a képzelet szüleménye, vagyis egy hatalmas tévhit. A hosszan eltartható tejek a hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönhetően nem romlanak meg rövid időn belül.

  •  Az UHT (Ultra High Temperature) az „ultramagas hőmérsékleten” történő hőkezelés rövidítése, ehhez a tejet 136–142 °C-on 2-6 másodpercig hőkezelik. A hőkezelésen túl a többrétegű, fényvédő, steril csomagolóanyag is biztosítja, hogy ezek a tejek akár hónapokig is eltarthatók hűtés nélkül.
  • Az ESL (Extended Shelf Life) feliratú dobozban árusított tejet csak pár pillanatig (0,1 másodpercig) tartják 100-134 °C közötti hőmérsékleten, majd gyorsan lehűtik. A tej így a hűtőben, 6°C alatt tárolva 14-21 napig eltartható.
  • A legrövidebb ideig a pasztőrözött tejek állnak el, ehhez 75 °C-on, 15 másodpercig, vagy legalább 63-65 °C-on 30 percig hőkezelik a tejet, ami így a csomagolás után 6°C alatt tartva 3-5 napig áll el.

A tej az tej! Mi van a dobozban?
Ha nyers, termelői tejet vásárlunk, vagy közvetlenül a fejést követően jutunk hozzá a tejhez, fontos, hogy a fertőzéskockázat elkerülése érdekében forraljuk fel fogyasztás előtt!

A dobozok felirata mellett a csomagolásuk színe, színvilága is segíthet abban, hogy milyen zsírtartalmú tejet vásároljuk. A lila szín a sovány (0,5%-os), a kék a zsírszegény (1,5%-os), a piros a félzsíros (2,8%-os), a fekete pedig a teljes tejet jelöli, amely 3,6% zsírtartalmú.

Fogyasszunk tejet naponta, vagy együnk tejtermékeket a változatos, vegyes, kiegyensúlyozott étrend részeként!

A tej az tej! Mi van a dobozban?
Cikkünk mellett további érdekes tejtényekről a www.tejsziv.hu/tejtenyek oldalon olvashatnak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top