Gasztro

Öntsünk tiszta tejet a pohárba!

Miért értékes a tej?

Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
A tej, vagyis a tehéntej fogyasztása nem új keletű a táplálkozásunkban. Már egészen kis kortól kezdve az egyik alapvető élelmiszerünk, ami sokféle formában, ízesítéssel élvezhető.

A tejet nemcsak fehérjetartalma, de vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is isszuk, vagy esszük, ha éppenséggel valamilyen ételhez használjuk fel. A tej fehérjéit alkotó tejsavó- és kazeinfehérjék segíthetnek az izomtömeg fenntartásában és növelésében, ami mind a szabadidősportolók, mind a versenyzők számára hasznos. Vitaminok közül a tej A-, B-, D-, E- K-vitamin- és folsavtartalma emelhető ki, az ásványi anyagok közül a sokat emlegetett kalciumon kívül foszfor, kálium, magnézium és cink is megtalálható benne.

A tej gyorsan felszívódó szénhidrátokat is tartalmaz. A tejcukrot (laktóz) a tej legfontosabb szénhidrátját, glükóz és galaktóz alkotja. A laktáz a könnyen, jól emészthető tejzsírokkal és a D-vitaminnal, foszforral együtt egy olyan közeget biztosít, ami támogatja a tejben található kalcium felszívódását és hasznosulását. A tej és a tejtermékek (különösen a túró és a sajtok) rendszeres fogyasztása emiatt is fontos, hiszen a bennük található kalcium szerepet játszik a csontok, fogak építésében, fejlődésében, emellett a fogszuvasodás és a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is.

Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
Mennyi tejet igyunk és hogyan?

A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint a gyermekeknek naponta 3 adag, a felnőtteknek naponta fél liter tej (5 dl) vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása javasolt. Hogyan áll ez össze?

  • 1 adag a gyerek esetében 2 dl tejet, joghurtot/kefirt vagy 3 dkg túrót, vagy 3 dkg sajtot jelent.
  • Az 5 dl, ami 600 mg kalciumot jelent, vegyesen elfogyasztható tej és a különféle tejtermékek (pl. kefir, joghurt, sajt, túró, tejföl, tejszín) formájában is. 1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) 2-3 dkg sajt (2-3 szelet), vagy 15 dkg felzsíros tehéntúró vagy 1 dl joghurt, kefir feleltethető meg.

A lényeg, ahogy a táplálkozás többi területén is, a mértékletesség, változatosság. Mindenki a saját egyéni egészségügyi állapota, életmódja, fizikai aktivitása, ízlése szerint tudja ezt alakítani. Szükség esetén kérjük dietetikus segítségét az étrend egyéni igényeknek, szükségleteknek megfelelő összeállításában!

Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
További tejtényekért keressétek a www.tejsziv.hu/tejtenyek oldat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top