Gasztro

Tejet, tejterméket minden étkezésre?

Szeretnéd okosan összeállítani a napi menüdet? Bizonyára már jól tudod, hogy egy átlagos felnőttnek kb. 5 dl tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása javasolt mindennap. Hogyan érheted el ezt a mennyiséget?

Tejet, tejterméket minden étkezésre?
A 5 dl tej soknak tűnhet, pedig a nap során egyenletesen, változatosan elosztva jól beépíthető mindennapi étkezéseidbe. Persze nem csak tejjel, de a különféle tejtermékekkel is fedezheted a napi kalciumszükségleted jelentős részét.

5 dl tej kalciumtartalmának (600 mg-nak) kb. 5 dl joghurt/kefir, vagy fajtától függően kb. 10-15 dkg sajt és kb. 75 dkg túró felel meg. Ezeket a legjobb vegyesen, változatosan elfogyasztani.

A nap valamennyi étkezéséhez jól passzol mindegyikük.

A reggelinél a tejeskávé sokaknál elmaradhatatlan, de akár a teát is ízesítheted tejjel, akárcsak az angolok. Figyelj arra, hogy a cukorral mértékletesen bánj! A tej helyett a natúr joghurt, ivójoghurt vagy a kaukázusi kefir is megfelelő lehet reggeli innivaló gyanánt. A müzlit vagy granolát szintén nemcsak tejjel, de joghurttal is összekeverheted, ugyanez igaz a sokféleképpen ízesíthető zabkására is. Ha sós reggelire vágysz, akkor sajtot, vajat, sajtkrémet, vagy éppen körözöttet is kenhetsz a kenyérre vagy a kiflire, zsemlére.

Tízórai gyanánt beiktathatsz egy kis pohár tejet, zsírszegény tejfölt, natúr joghurtot egy kisebb kiflivel vagy valamilyen, lehetőleg rostban gazdag keksszel.

Az ebéd részeként a tej vagy tejszín, tejföl a különféle krémlevesek alkotóeleme lehet, de a főzelékek, mártások elkészítéséhez is felhasználhatod ezeket az alapanyagokat. A húsmentes napokon túróval, sajttal készült főételekkel is jóllakhatsz. Mit szólsz például a sós/fűszeres túrógombóchoz, a túrós csuszához, a csőben sült zöldségekhez vagy éppen a francia rakott burgonyához? Végül desszertként jöhet egy kis túrós palacsinta.

Az uzsonnát is könnyedén megoldhatod egy tejes/joghurtos gyümölcsturmixszal vagy egy isteni olaszos mozzarella caprese elfogyasztásával.

A hűtőben kallódó sajtdarabkát és a kissé szikkadt kenyeret egy sajtos melegszendvicsként hasznosíthatod és ezzel a gyors vacsorával még az élelmiszerpazarlás ellen is teszel.

Tejet, tejterméket minden étkezésre?
Lám, nem is olyan nehéz sokszínűen becsempészni a tejet, tejtermékeket az étrendedbe!

Cikkünk mellett további érdekes tejtényekről a www.tejsziv.hu/tejtenyek oldalon olvashattok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top