nlc.hu
Gasztro

Az NLC 2023-as adventi naptár tesztje

Rághatatlan „mocsoládét” és 10 pontos csokikat is kóstoltunk az NLC adventi naptár tesztjén

A vakkóstoláson megállapítottuk, hogy igazán csalódott gyerekek lennénk, ha a teszten kóstolt csokik egyikét, másikát rejtenék a kis ajtócskák. Elégedett nyammogás és némi méltatlankodás hangjai kísérték az adventi naptár tesztet, sőt egy-két csoki papírzsebkendőben landolt. Íme, az NLC top 10-es adventi kalendárium listája!

Független tesztelés zajlott, édességgyártó szponzor bevonása nélkül. A vakkóstolást szerkesztőségünk tíz tagja végezte, melynek során a tesztelők nem tudták, hogy melyik csokit kóstolják.

Emlékezetes epizód a Jóbarátokban, amikor a munkanélküli Monica egy állásra jelentkezik: a feladat egy új termék piaci bevezetése. „A mocsoládé egy abszolút szintetikus csokoládépótló.” Monica csak rágja és rágja, de csak nem olvad el. Hát, ilyen élményben is részesültünk az NLC szerkesztőségében az idei adventi naptár teszten, de összességében a teljes pontozási palettát lefedték az adventi kalendáriumok.

A naptárak vaktesztjén gyorsan kiderült, hogy kétféle ember van: akik rágják és akik elszopogatják a csokit. Mi most arra kértük a falánkabb csoport tagjait is, hogy ízleljék meg jól az apró csokikat, hiszen ez társadalmi küldetés. Gyerekek tömegeinek szépíthetjük meg az adventjét, ha hasznos útmutatást adunk a szülőknek a kiskereskedelmi forgalomban kapható tíz adventi naptárról.

Az NLC-s kóstolócapat egyik fele/ Fotó: Leéb Ádám

Az NLC-s kóstolócsapat egyik fele

Értékelési szempontjaink voltak

  • A csokoládé ún. szájérzete
    Selymesség, kellemesen vagy nehezen olvad, szájpadlásra tapad.
  • A csokoládé ízérzete
    Néhány jellemző: harmonikus, túl édes, túl keserű, kiérződő aromák, savanykás mellékíz jelentkezése, hiányzik-e belőle a kakaó, kellemes vagy kellemetlen utóízű.
  • Hogy tetszett összességében, szívesen ennénk december minden napján?
  • 1-10-ig terjedő skálán pontoztunk.

Hivatalosan mi nevezhető tejcsokoládénak és étcsokoládénak?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a csokoládé,  tejcsokoládé, és mártócsokoládé gyártási feltételei, hogy tartalmazzon a: „csokoládé esetében legalább 43% összes kakaó szárazanyagot, amelyből legalább 26% kakaóvaj, tejcsokoládé esetében legalább 30% összes kakaó szárazanyagot, amelyből legalább 18% tej szárazanyagot, amely részben vagy egészen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, továbbá legalább 4,5% tejzsírt; mártócsokoládé esetében legalább 16% zsírmentes kakaó szárazanyagot.”

Külön kategória az ún. háztartási tejcsokoládé 20%-20% összes kakaó szárazanyag-, illetve tej szárazanyag-tartalommal.

A szintén népszerű fehér csokoládé annyiban kilóg a sorból, hogy ezek a termékek kakaó szárazanyagot egyáltalán nem tartalmaznak, de legalább 20% kakaóvajat, illetve 20% tej szárazanyagból kell készülniük.

Az elért pontozásokban visszafelé, a legrosszabbul szereplő adventi kalendáriumoktól haladunk a legjobbakig. A csokikat a vakteszten számokkal jelöltük, így a véleményekben felbukkanó számok ezeket jelölik.

10. „Inkább virgácsot szeretnék kapni, mint ezt a csokit. Vagy lehet, hogy ez virgácsból készített csoki?”

A Szerencsi is számos termékkel benevezett már az egészséges édességek piacára, a Diabon nevű adventi naptárjuk specialitása, hogy cukor helyett fruktózzal édesített.

„Ezután muszáj meginnom egy pohár vizet, ez valami rettenetes.”

„Jól olvad, de ez biztosan valami nagyon egészséges, paleo anyámkínja csoki, azok szoktak ennyire borzalmasak lenni.”

„Az ízét még nem érzem, de már a szájérzet, a felszíne is borzasztó, nagyon szemcsés. Aztán lecsap a szörnyű, csokira távolról sem emlékeztető műanyagos-ragasztós íz. Sok sz*r csokit ettem már, de talán ilyen rosszat még sosem.

Ha 24 darab ilyet kellene megenni, hogy eljöjjön a karácsony, inkább szüntessék be az adventet!

„Gyorsan olvad, de cserébe undorító íze van. Blööööööáááááá, nem finom, egyáltalán nem. Van valami fura mellékíze…”

„Egyértelműen ez a legrosszabb. Mintha nem is igazi csoki lenne.”

Összpontszám: 2

Szerencsi Diabon
Kapható: Kifli.hu, 1399 Ft

Szerencsi Diabon / Fotó: Leéb Ádám

Szerencsi Diabon / Fotó: Leéb Ádám

9. „Tömény, szilárd, nem olvad, mit kell csinálni ezzel a csokival?”

Kedves manócska a naptáron, a neve pedig sejteti, hogy egy diétás termékről van szó. Tejmentes, de cukorral készülő csokikat rejt a kalendárium.

Kicsit édes, de mivel picike darab, annyira nem gejl, annyira kicsi viszont, hogy a fél fogamra sem elég.”

„El tudom képzelni, hogy ez valakinek ízlik, de az biztosan nem én leszek.”

„Az előbb azt hittem, hogy megvolt a legrosszabb csoki, de tévedtem. Most értünk a legaljához.”

„Ebben banánaroma van, vagy mi ez a nagyon furcsa íz?”

Összpontszám: 2,5

Moo Free Tejmentes csokoládé
Kapható: Kifli.hu, 3290 Ft

Moo Free adventi naptár / Fotó: Leéb Ádám

Moo Free adventi naptár

8. „Mintha víz oldódna ki a csokiból, ami elkeveredik a nyálammal. Hú.”

Egy újabb diétás csoki a Szerencsitől. A Paleobon a paleo diétának megfelelően tejmentes és cukormentes. Eritrittel és sztíviakivonattal édesített. 

„Már a színéből kiindulva, tudom, hogy ez étcsoki, de be is bizonyítja, mert nem olvadt el a számban. Keserű, nagyon keserű.”

„Keserű, fájdalmas csoki, valami olyan utóízzel, ami azt sejteti, hogy ebben valami nem odavaló összetevő van, rémálom.”

„Egyszerre savanyú és keserű. Ez csakis valami egészséges csoki lehet, ugye? Mondjuk tény, hogy ezt nem enném meg, ami a létező legegészségesebb csokiválasztás.”

„Eddig ez a legsötétebb, négyzet alakú, ákombákom, kivehetetlen domború formával. Ígéretesnek tűnik, és szájba véve jól is indul, egyáltalán nem édes, keserűbb, kakaósabb, magas elvárásokat kelt, de aztán inkább csalódást okoz, mert csak áltat.”

Összpontszám: 2,5

Szerencsi Paleobon
Kapható: Kifli.hu, 1490 Ft

Szerencsi Paleobon adventi naptár / Fotó: Leéb Ádám

Szerencsi Paleobon adventi naptár

7. „Ez soha nem olvad el?! Ez nagyjából olyan jó, mint egy szójavirsli”

A 2-eshez hasonlóan a legolcsóbb kategóriában indul a Laica nevezetű csoki, ami szintén az Eco Familyből beszerezhető. Az egyszerű, kedves kis téli kép az ablakocskák mögött ilyen csokikat rejt. 

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gyerekkoromban nem ettem rengeteg ilyen csokit… De én azt hittem, hogy 2023-ban már nem lehet ilyet forgalomba hozni.”

„Na igen, de lehet, hogy ezt még 2022-ben adták ki… Az magyarázat lenne erre a penetráns ízre.”

„Kerek, olcsó a kiöntőforma – és tessék, tényleg.

Már a szájbavétel utáni első pillanatokban ajtóstul ront a házba a régi tornacipők gumiszagára emlékeztető aroma.

Egyetlen pozitívum, hogy nagyon gyorsan elolvad a szájban, és nem hagy erős ízt sem – de a biztonság kedvéért kötelező inni-enni utána.”

„Na ezért nem nagyon szabad lepontozni már a legelején, mert mindig van lejjebb. Borzalmas.”

„Mit akart ábrázolni ez a kis figura? Bármit is, mondhatjuk, hogy nem sikerült.”

Összpontszám: 3,5

Laica
Kapható: Eco Family, 650 Ft

Laica adventi naptár / Fotó: Leéb Ádám

Laica adventi naptár

6. „Elszopogatni nem lehet, csak rágom és rágom, és összecsomósodott a számban”

Egy no name márka következett, Only néven fut. Rendkívül olcsó: a márkás kalendáriumok árának mindössze ötödébe kerül. És mit kapunk érte? 

„Fenyőfás, téglalap alakú, nem túl bonyolult mintázatú, de legalább fényes a csoki, és kicsit sötétebbnek tűnik, illata markánsabb. Állaga ennek is kicsit szemcsés, és szájpadlásra ragadós, és előjön valami marcipánszerű mellékíz, de inkább ne lenne. Olyan, mintha próbálkoztak volna valami extrát csinálni a gyárban, de nem jött össze.”

„Nemcsak utóíze, hanem utóállaga is van. Kicsit gejl, nagyon furcsa az egész.”

„Már az első pillanatokban érződik valami oda nem illő mellékíz, nem mondanám, hogy rossz, de nem kellene bele, mert elveszi a figyelmet a csokitól. Állaga ennek is kicsit szemcsés, viszonylag hamar lecseng az íze, de nincs olyan érzésem, hogy szeretnék belőle még egyet.”

„Nem egy gasztroélmény.”

Összpontszám: 5

Only
Kapható: Eco Family, 650 Ft

Only adventi naptár / Fotó: Leéb Ádám

Only adventi naptár 

5. „Olyan bóvli csoki íze van”

Egy abszolút megosztó csokival indítottunk. A Drogerie Markt széles körben kedvelt biotermékei között adventi naptár is megjelent. Így ízlettek a biocsokik. 

„Ez valami retró csoki? Gyerekkoromban is ilyen csokikat rejtettek az adventi naptárak! Jó minőségűnek nem mondanám, viszont nosztalgikus.”

„Van egy kis szemcséssége, nem éppen selymes. Valamivel jobb, mint a régi tejbevonómassza.”

„Kicsit mintha szemcsés lenne az állaga, nem selymes, krémes, nagyon rossz utóíze volt a száj hátsó részén, aztán egy-két perccel később megmaradt egy másik íz, ami nem a jó szénaillatú tejre, hanem inkább a trágyára emlékeztetett, és jó sokáig megmaradt a szájban. Remélhetőleg ennél rosszabb nem lesz.”

„Szerintem elég selymes és viszonylag gyorsan olvad. Nem tapadt a szájpadlásomra, de semmi emlékezetes ízvilága nincsen. Nagy duzzogva megenném minden egyes nap!”

Összpontszám: 6,5

DM Bio
Kapható: DM, 1499 Ft

DM Bio / Fotó: Leéb Ádám

DM Bio

4. „Szinte megüt a mézeskalács íz, de ez végre egy kellemes ütés! Van még belőle?”

„Végre egy jó illatú csoki! Elsőre furcsa ez a fűszeres íz, de a végére szuperjó ízű.”

„Selymes, krémes, viszont nagyon édes, nekem már majdnem túl édes is, összeragadt tőle a szám. Napi egy darab viszont nem árthat meg, mert ez tényleg nagyon finom.”

„Váratlan a mézeskalácsos íz, de nagyon finom bonbon, először túl fahéjas, de a végén szelídül, jól olvad, jó édes.”

„Illatra kis vanília, mézeskalács, szegfűszeg is van benne, szájba véve selymesen olvad el a nyelven. Belül van egy kis ropogós rész benne, és kibontakozik a szegfűszeges íz – kalandos és izgalmas szép lassan megenni, és finom. Eddig egyedül ennél éreztem, hogy szeretnék belőle még egyet enni.”

Összpontszám: 8

Lindt Teddy adventi naptár
Kapható: Spar, 3199 Ft

Lindt Teddy adventi naptár / Fotó: Leéb Ádám

Lindt Teddy adventi naptár

3. „Ááá, és megjött a KitKat íz!”

A KitKat adventi csokik között golyók is találhatók, és a figyelmesebb tesztelők kiszúrták a csokik nyomatán olvasható KitKat feliratot. Lássuk!

„Nagyon selymes, nagyon könnyen olvad a szájban. Finom, nekem nem túl édes, de a legjobb, hogy a golyó belsejében apró crunchy darabokat tartalmaz. Úh, nagyon finom!”

„Úúú, de ismerős íz! Imádtam, amikor elértem belül a ropogós nápolyihoz. Kaphatok még egyet?”

„Ülő mikulás a talpán KitKat felirattal, így nem nehéz beazonosítani. Csak szordínóban adja a ropogós KitKat élményt, mert mintha kevesebb lenne benne az ostya. Úgy emlékszem, hogy a nagy KitKat sokkal finomabb, ráadásul ennek van egy torokkaparós, fűszeres utóíze.”

 „Gyerekként nagyon örülnék ennek. Jó édes, de nem túl gejl, finom. Még jó, hogy csak egy kis golyó, többet nem is kell ilyen édes csokiból enni.  Szépen kidolgozottak a figurák is, látszik, hogy igényes termék.”

Összpontszám: 8,5

KitKat
Kapható: Tesco, 3499 Ft

KitKat adventi naptár / Fotó: Leéb Ádám

KitKat adventi naptár

2. „Ez Milkaaaa!”

Az egyik legkedveltebb márka, óriási szortimenttel. Borítékolható volt, hogy azonnal felismeri a kóstolócsapat, habár valaki egy másik népszerű márkát tippelt. 

„Klasszik Boci csoki íz!”

„Gyorsan olvad és selymes. Nagyon ismerős állagú és ízű. Ismerem ezt az ízt, és sejtem, melyik csoki ez, és én nagyon szeretem ezt a megbízható ízt.”

„Kellemesen olvad a szájban, nem hivalkodó, nem túl édes, de nagyon hamar eltűnik – hamarabb, mint szeretném, pedig a többihez képest nem annyira pici. Kifejezetten finom, mintha vajas lenne. Ebből is simán jöhet még egy falat.”

„Már az első pillanatban tudom, hogy ez a Milka csoki, eltéveszthetetlen íz, pont azt nyújtja, amit a Milkától vár az ember.”

Összpontszám: 9

Milka
Kapható: Tesco, 2499 Ft

Milka adventi naptár / Fotó: Leéb Ádám

Milka adventi naptár

1. „Naná, hogy enném, az év 365 napján is”

A Maltesers egy 1937-ben alapított brit márka, kezdetekben az angol hölgyeket célozták meg az édességeikkel. Ma a Mars vállalatóriáshoz tartozik, és minőségi terméknek számít.

„Szép formája van a csokinak, az enyém macis volt. Gyorsan olvad, kicsit ragadós a szájpadlásnál, de ez a karamellának megbocsátható. Az egyik legjobb!”

„A színe nem annyira bizalomgerjesztő. Aztán szép lassan bontakozik ki, jó az állaga, és előjön egy kis karamelles íz, ebből is jöhet még egy. Ennél rosszabb csokival senkit sem lenne szabadna megkínálni, pláne az ünnepek előtt, mert az már bántalmazásnak számít.”

„Csodálatos karamellás íz, olvad a szájban, selymes, és nem is túl édes, pont megfelelő. Nálam ez egy igazi 10 pontos csoki.”

„De jó ez a sós utóíz, ez sós karamella? Minőségi csoki, szívesen vennék ilyet!”

Összpontszám: 9,5

Maltesers
Kapható: Kifli.hu, 2999 Ft

Maltesers adventi naptár / Fotó: Leéb Ádám

Maltesers adventi naptár

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top