Az Arcanum szótárában ezt olvashatjuk a tejbedara szócikkelynél: „tejben vagy tejes vízben megfőzött és édesített búzadara, különösen gyermekek, betegek táplálására; tejbegríz”. Vitatkoznánk a tejbegríz betegkoszt mivoltával, mi reggelire és vacsorára is szeretjük, vagy délutáni nassolásként.
A tejbegrízhez is kötődik napközis és menzás emlék. Nálunk vizesen folyós volt, így spóroltak a hozzávalókon, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy otthon is könnyű beleszaladni elrontott tejbegrízbe. Ez egy pofonegyszerű étel, de ha elbillen a tej és a búzadara aránya, vagy levesesen folyni fog, vagy belekeményedik az edénybe, és a legkevésbé sem lesz ízletes.
5 tipp a tökéletes tejbegrízhez
Először is nem marad benne nyersen a búzadara, hanem a főzés során szépen megdagadnak és teltté válnak a szemek. De mivel ronthatjuk el ezt a hétköznapi ételt?
Egész nyugodtan spórolhatunk a vajon és a vanílián!
A séfek receptjeiben vaj és vaníliarúd kikapart magjai is kerülnek bele. Ezekkel persze még finomabb, de nekünk nem vanília és vaj nélkül is remekül sikerült a tejbegrízünk.
A habtejszíntől krémesebb lesz
Egyetlen extra a retró recepthez képest, amit érdemes bevetni, a habtejszín. Ha a tej mellett teszünk hozzá habtejszínt is (tehát nem a főzőtejszínt), könnyedebb és krémesebb lesz a tejbegrízünk állaga.
Ne hagyjuk magára!
Gyakran elkövetett hiba, hogy csomós lesz a tejbegríz. Ezt az ételt nem hagyhatjuk ott egy percre sem! Ha becsülettel folyamatosan kevergetjük, el tudjuk oszlatni a csomókat. Ha látunk benne összeállt búzadarát, az edény falán nyomkodjuk el a fakanállal.
Legyünk türelemmel, ne vegyük nagyobbra a lángot!
Ha közepesnél nagyobb lángon főzzük, a tej és a cukor miatt könnyen odakap az alja. Maximum közepes lángon főzzük.
Előbb vegyük le a lángról!
A tejbedara azután fogja felvenni a végső konzisztenciáját, miután hagytuk egy kicsit dermedni. Folyósabb állapotban vegyük le tehát a tűzről, mint amilyen állagúra szeretnénk készíteni, mert meg fog szilárdulni.
Csak annyit főzzünk, amennyi egyszerre elfogy
A legtöbb ételből érdemes többet készíteni, mint amennyit egy étkezésre megeszünk. A tejbegríz az egyik ellenpélda. Állottan nem túl izgalmas étel, megkeményedik és veszít az élvezeti értékéből.
Tejbegríz recept
Hozzávalók:
- 90 g búzadara
- 7 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- Nagy csipet só
- Ízlés szerint kínáljuk cukrozott kakaóporral, cukrozott fahéjjal vagy lekvárral
Elkészítése:
- Egy lábasban összekeverjük a búzadarát, a sót és a cukrot.
- Öntsük fel a hideg tejjel és a habtejszínnel, és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett főzni kezdjük. (Olvasd el a fenti instrukciókat!)
- Akkor vegyük le a tűzről, amikor már megdagadtak a búzadaraszemek, de még folyósabb állagú, mint amilyet szeretnénk.
- Azon melegében szedjük ki kis tálakba, és szórjuk meg kakaóporral, fahéjjal vagy ízesítsük egy kis gyümölcslekvárral!