nlc.hu
Gasztro

A tökéletes tejbegríz – recept

Tejbegríz: így nem lesz csomós, sem folyós, sem betonkemény

Tejbegríz és tejbedara néven is ismert ez az étel, amit egyáltalán nem csak fogfájás vagy betegségből való lábadozás idején érdemes fogyasztani!

Az Arcanum szótárában ezt olvashatjuk a tejbedara szócikkelynél: „tejben vagy tejes vízben megfőzött és édesített búzadara, különösen gyermekek, betegek táplálására; tejbegríz”. Vitatkoznánk a tejbegríz betegkoszt mivoltával, mi reggelire és vacsorára is szeretjük, vagy délutáni nassolásként.

A tejbegrízhez is kötődik napközis és menzás emlék. Nálunk vizesen folyós volt, így spóroltak a hozzávalókon, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy otthon is könnyű beleszaladni elrontott tejbegrízbe. Ez egy pofonegyszerű étel, de ha elbillen a tej és a búzadara aránya, vagy levesesen folyni fog, vagy belekeményedik az edénybe, és a legkevésbé sem lesz ízletes.

Tejbegríz egyszerűen

Kakaóporral vagy fahéjjal szereted? / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

5 tipp a tökéletes tejbegrízhez

Először is nem marad benne nyersen a búzadara, hanem a főzés során szépen megdagadnak és teltté válnak a szemek. De mivel ronthatjuk el ezt a hétköznapi ételt?

Egész nyugodtan spórolhatunk a vajon és a vanílián!

A séfek receptjeiben vaj és vaníliarúd kikapart magjai is kerülnek bele. Ezekkel persze még finomabb, de nekünk nem vanília és vaj nélkül is remekül sikerült a tejbegrízünk.

A habtejszíntől krémesebb lesz

Egyetlen extra a retró recepthez képest, amit érdemes bevetni, a habtejszín. Ha a tej mellett teszünk hozzá habtejszínt is (tehát nem a főzőtejszínt), könnyedebb és krémesebb lesz a tejbegrízünk állaga.

Ne hagyjuk magára!

Gyakran elkövetett hiba, hogy csomós lesz a tejbegríz. Ezt az ételt nem hagyhatjuk ott egy percre sem! Ha becsülettel folyamatosan kevergetjük, el tudjuk oszlatni a csomókat. Ha látunk benne összeállt búzadarát, az edény falán nyomkodjuk el a fakanállal.

Legyünk türelemmel, ne vegyük nagyobbra a lángot!

Ha közepesnél nagyobb lángon főzzük, a tej és a cukor miatt könnyen odakap az alja. Maximum közepes lángon főzzük.

Előbb vegyük le a lángról!

A tejbedara azután fogja felvenni a végső konzisztenciáját, miután hagytuk egy kicsit dermedni. Folyósabb állapotban vegyük le tehát a tűzről, mint amilyen állagúra szeretnénk készíteni, mert meg fog szilárdulni.

Csak annyit főzzünk, amennyi egyszerre elfogy

A legtöbb ételből érdemes többet készíteni, mint amennyit egy étkezésre megeszünk. A tejbegríz az egyik ellenpélda. Állottan nem túl izgalmas étel, megkeményedik és veszít az élvezeti értékéből.

Tejbegríz egyszerűen

Tejbegríz egyszerűen / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Tejbegríz recept

Hozzávalók:

  • 90 g búzadara
  • 7 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • Nagy csipet só
  • Ízlés szerint kínáljuk cukrozott kakaóporral, cukrozott fahéjjal vagy lekvárral

Elkészítése:

  • Egy lábasban összekeverjük a búzadarát, a sót és a cukrot.
  • Öntsük fel a hideg tejjel és a habtejszínnel, és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett főzni kezdjük. (Olvasd el a fenti instrukciókat!)
  • Akkor vegyük le a tűzről, amikor már megdagadtak a búzadaraszemek, de még folyósabb állagú, mint amilyet szeretnénk.
  • Azon melegében szedjük ki kis tálakba, és szórjuk meg kakaóporral, fahéjjal vagy ízesítsük egy kis gyümölcslekvárral!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top