nlc.hu
Gasztro

5 hiba, amit kerülj el, hogy jól sikerüljön a mézeskalácsod!

Mézeskalács kisokos: 5 hiba, amit kerülj el, hogy jól sikerüljön a süteményed

A mézeskalács látszólag egyszerű sütemény, mégis könnyű elrontani. Segítünk, hogy formára, ízre és állagra is jól sikerüljön a karácsonyi kedvenc!

Ünnepi dekoráció, karácsonyfadísz és ennivaló finomság: mézeskalács nélkül nincs karácsony. Az adventi vásárokban csillagászati áron lehet venni, habár ezek tényleg mutatós, profi munkák. Boltokban is kapható kész mézeskalács, de a legtöbbjének már 5000 forint felett alakul a kilónkénti ára.

Habár a méz nem olcsó, az árát tekintve egyébként is mindenképpen megéri otthon sütni. Érdemes előtte azonban olvasgatni a készítéséről, mert a mézeskalács komiszan tud viselkedni. Hat jó tanács következik, hogy siker koronázza a munkád!

Mézeskalácsárus a nürnbergi karácsonyi vásáron

Mézeskalácshegyek a nürnbergi karácsonyi vásáron / Fotó: Murat Taner, Getty Images

A mézeskalács-fűszermixet könnyű elszámítani

Ha nem kész mézeskalács-fűszert veszünk, hanem mi magunk keverjük magunknak, három fűszert könnyen „túl lehet adagolni”. A gyömbér, a szerecsendió és a szegfűszeg is egyfajta csípős, zavaró ízt okozhatnak.

Az arányokat így számoljuk: egy egység őrölt fahéjhoz legfeljebb 0,5 egység őrölt szegfűszeget és még kevesebb gyömbért és szerecsendiót adjunk. Ugyanígy ne hagyjuk ki a sót sem a receptből! Ez a sütemények túlnyomó részére vonatkozik.

Cukorkérdés: miért nem elég a méz a tésztába?

Sokakban felmerülhet, hogy minek kell cukrot kevernünk a tésztába, ha egyébként is mézes? Vagy miért nem váltjuk ki az adott cukormennyiséget mézzel? A válasz a tészta kémiájában keresendő.

Mézeskalács-összetevők

Mézeskalács-összetevők / Fotó: Jane Rubtsova, Getty Images

A cukor úgynevezett ozmotikus, vízmegkötő hatása révén jól eltartható és megfelelő állagú a mézeskalács. Ha kihagyjuk belőle és csak mézzel édesítjük, tömör, ragacsos, kellemetlen harapású süteményt kapunk. Így jobban ki van téve a romlásnak, penészesedésnek is.

Nem siettethetjük

Ha sietősben is vagyunk, a tészta pihentetése kulcskérdés. Ez nem a klasszikus kelttészta-recept, nem elég neki 30-60 perc a hűtőben. Egy éjszakát (vagy 8-10 órát a nap bármely szakában) érnie kell a tésztának a hűtőben vagy akár a kamrában. Lényeges, hogy folpackba csomagoljuk, hogy ne érje levegő, hiszen a tészta mindenre reagál (hőre, levegőre egyaránt).

Lapos és duci figurák

Nincs mese, 4-5 milliméter az ideális vastagság, amire ki kell nyújtani a tésztát. Ha vékonyabbra nyújtod, lapos és kemény lesz, ráadásul könnyen megég. (Ha vastagabbra, úgy még menthető, de nem fognak jól kinézni a figurák.)

Sütőben a mézeskalácsok

Látszik is egy kis hiba az egyik emberkefigurában / Fotó: Carlos Ciudad Photos, Getty Images

A sütőben eldeformálódó formák

A hiba még a sütőn kívül keresendő, ugyanis a tészta nyújtásának iránya is számít. Ösztönösen körben nyújtanánk a tésztát a deszkán, középről kifelé, minden irányban görgetve a sodrófát. Ne tegyük! Egy irányból indítsuk a nyújtást, eszerint nyúlnak majd a glutén által rugalmassá váló tésztaszálak. Az egy irányban nyúló tésztaszálak adják meg azt a textúrát, amivel már szépen dolgozhatunk a formázáskor.

Végül keverj fel nyers tojásfehérjét, és ecseteld át velük a figurákat! Miután megszáradt, jól tapad majd rajta a hófehér máz.

Megjött a kedved a mézeskalács-sütéshez? Tovább a receptre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top