nlc.hu
Gasztro

Élelmiszerek frissen tartása

Így tartsd sokkal tovább frissen az élelmiszereket!

Az élelmiszerpazarlás megelőzése ott kezdődik, hogy a hűtőhasználatot mesterfokra fejlesztjük a mindennapokban.
Hűtő belülről

Tudtad, hogy egy átlagos magyar háztartás 25,2 kg élelmiszert dob feleslegesen a szemétbe évente? És azt, hogy 245 ezer tonna – igen, jól olvastad – élelmiszermaradék végzi a szemétben országos szinten, amivel nagyjából 450 ezer éhes szájat lehetne jól lakatni egy évben? A legnagyobb mértékben a készételek landolnak a kukában, ezt követik a zöldségek és gyümölcsök, végül pedig a pékáruk, pedig némi odafigyeléssel könnyen elejét lehetne venni az élelmiszerek ilyen mértékű pazarlásának. Különösen karácsony idején fontos erről beszélni, hiszen ilyenkor még inkább hajlamosak vagyunk a felhalmozásra, biztos, ami biztos alapon, épp ezért nagyobb eséllyel kerülnek kidobásra azok az alapanyagok és maradékok, amiket nem fogyasztunk el.

A Samsung hűtőik kialakításánál nagy hangsúlyt fektet a személyre szabhatóságra, hogy a felhasználók szokásaiknak megfelelően minél tovább frissen tartsák az ételeket, ezzel is megelőzve a felesleges pazarlást.

Egy hűtő, a TE igényeidre szabva

Eddig, ha az ember hűtőt vásárolt, általában az ár, az energiahatékonyság voltak az elsődleges szempontok. A kialakítás nem tartogatott túl sok meglepetést, megszoktuk, hogy méretre, elrendezésre nagyjából mire lehet számítani, úgyhogy sok esetben az ember pénztárcája döntött arról, hogy végül melyiket vásárolja meg. Ennek azonban vége.

A Samsung hűtőszekrények kívül-belül személyre szabhatók. A testreszabható belső tér és a Borospolc megoldások vagy a SpaceMax™ technológia – vagyis a nagy hatásfokú szigetelés, aminek köszönhetően sokkal vékonyabbak a hűtőfalak – lehetővé teszik, hogy a hűtő belső terét a saját igényeink szerint átalakítsuk és minél jobban kihasználjuk. Ezek a megoldások különleges kialakításuk miatt még kényelmesebb használatot tesznek lehetővé, a megjelenésük pedig akár a lakás hangulatához is alakítható, ami már csak a non plus ultra, különösen egy amerikai konyhás nappali esetében.

És ha azt gondolod, hogy ezt már nem lehet fokozni, akkor eláruljuk, hogy a SmartThings funkciónak köszönhetően még több hasznos opcióra tehetsz szert. A SmartThings Energia üzemmód segítségével akár 15 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás, míg a Samsung Food személyi asszisztensként támogatja a felhasználókat az egyéni étrend kialakításában, az új ízek felfedezésében és a hozzávalók online megrendelésében. A szolgáltatás megkönnyíti a konyhai eszközök vezérlését és végigkalauzolja a felhasználókat a főzési folyamatokon, továbbá lehetővé teszi a kedvenc receptek megosztását a közösségi funkciók használatával.

Tartsd frissen, amíg csak lehet!

Az élelmiszerpazarlás megelőzése ott kezdődik, hogyan rendezzük el a hűtő tartalmát. Nevezhetjük ezt akár nulladik lépésnek is a pocsékolás megszüntetéséhez vezető úton.

Kezdjük ott, hogy mindig van egy nagyobb flakon vagy doboz, ami nem fér el úgy, ahogy szeretnénk, a polcokat kiszedni pedig általában nem egyszerű. A Samsung Slide & Fold Fiókjai könnyedén felhajthatók, följebb vagy lejjebb állíthatók így a hűtő tartalmához lehet őket igazítani és egyik termék sem okoz a későbbiekben fennakadást. A hűtő ajtaján akár a 2,5 literes kiszerelések is kényelmesen elférnek, nem kell többé tetrisezni, mi, hogyan fog beférni.

Azt tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek eltérő időben érnek és másképp szállítják őket, éppen ezért kiemelten fontos, hogy olyan módon tároljuk őket, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzék frissességüket. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket, mint például az avokádót, az őszibarackot és a dinnyét, érésük előtt szabad levegőn érdemes tárolni, azonban érésük után jobb őket hűtőbe tenni. A Humidity Fresh+ dobozoknak egyedileg állítható a páratartalma, így tökéletes választás a zöldségek és gyümölcsök tárolására, hogy azok hosszan frissek, ropogósak és lédúsak maradjanak. Senki nem szereti a fonnyadt salátát!

Az egyenletes hőmérséklet fenntartása érdekében keress olyan modelleket, amelyekben megtalálható a No Frost technológia. Ezzel nemcsak az ételek maradnak hosszabb ideig frissek, de megakadályozza a jegesedést, így elkerülhető a leolvasztás, miközben a hűtő jégmentes marad. Nem mellesleg pedig kevésbé terheli a fűtőrendszert, úgyhogy egyúttal a gép élettartamát is növelheti, ami nem utolsó szempont egy nagyobb kiadás esetén.

A nyers húst, a baromfit és a halat mindig a hűtőszekrény alsó polcán tároljuk, jól becsomagolva! Így megakadályozható a szagok terjedése, és a hús leve sem fog más élelmiszerekre csöpögni, ami növelné a keresztszennyeződés kockázatát, amely további élelmiszerpazarláshoz vezethet. A Samsung Optimal Fresh+ zónája lehetővé teszi, hogy a húsokat vagy gyümölcsöket hosszabb ideig, biztonságosan tároljuk. A csúszkával könnyedén szabályozható a légáramlás, így a hőmérséklet 0 és 3 fok között állítható be. Ez a kis eltérés nagyban befolyásolja a hús, a gyümölcs és a zöldség frissességét. Az Optimal Fresh+ két hőmérsékleti zónára osztja a könnyen kezelhető rekeszt, amelyben egy rugalmasan mozgatható elválasztóval alakíthatunk ki az igényeinknek megfelelően nagyobb vagy kisebb helyet.

Végezetül, az egyik legjobb tanács, ami valaha elhangzott: ne nyitogassuk feleslegesen a hűtőt! Csak akkor nyúljunk be, ha tudjuk, mi kell, ezzel az energiahatékonyságért is tehetünk, és az ételek szavatosságát is meghosszabbíthatjuk.

Kis lépésekkel is nagyon sokat lehet tenni a pazarlás ellen!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top