3 garantáltan finom, „mentes” édesség, amihez a sütőt sem kell bekapcsolnod

Haranghy Orsi | 2023. December 23.
Ha van „mentesen” étkező vagy diétázó a családban, hálás lesz, hogy gondoltatok rá az ünnepi asztalnál!

Bejgli előtt, bejgli után, sokaknak pedig bejgli helyett igazán jól jönnek az egészséges édességek az ünnepeken. Az alábbi három desszert elkészítéséhez ráadásul sütő sem szükséges.

Több oka lehet, hogy nem a fehérlisztes cukorsokkra szavazunk karácsonykor. Diktálhatja orvos által javasolt étrend a tej, liszt (glutén), tojás, szója vagy hozzáadott cukor kerülését, és persze szabad választásunkból is dönthetünk emellett. Sokan az alakjukra akarnak vigyázni így, vagy egészségmegőrző céllal igyekeznek a „clean eating” elveinek megfelelően természetes összetevőkre kicserélni a feldolgozott élelmiszereket.

Bármi is legyen a motivációnk, három olyan receptet hoztunk, ami teljes értékű ízeket és élvezetet ígér. Ezek az édességek egész biztosan nem lesznek a karácsonyi asztal lesajnált, diétás ételei. Sőt!

Krémes csokis pite roppanós gránátalmamagokkal

Legalább fél nappal tálalás előtt kezdjük el készíteni ezt a nyers vegán pitét, hogy legyen ideje összeállni a hűtőben. Erre azért van szükség, mert sem lisztet, sem tojást, sütőport és más megszokott alapanyagokat nem használunk a „tésztához”.

Csupa teljes tápértékű és egészséges, nyers hozzávalóból dolgozunk, egyedül a csokoládé feldolgozott élelmiszer benne. Ebből is egy általunk preferált, magas kakaótartalmú keserűcsokoládét válasszunk. Pazar kis csokis desszertet készíthetünk cukrásztudás nélkül is!

Pihe-puha krémmel tojás, tej és tejszín nélkül / Fotó: Nikolay_Donetsk Getty ImagesKrémes csokis pite roppanós gránátalmamagokkal / Fotó: Nikolay_Donetsk Getty Images

Hozzávalók:

A „tésztaréteghez”:

Van benne kakaó! / Fotó: Nikolay_Donetsk Getty Images

A csokikrémhez:

A tetejére:

Elkészítése:

Chiapuding áfonyacsíkokkal

Az aprócska aztékzsályamagok, ismertebb nevükön chiamagok csak a közelmúltban jelentek meg a hazai gasztronómiában. Az izgalmas dél-amerikai alapanyag immár nem csak az egészségtudatosan táplálkozók nagy kedvence, reggelizőkben és éttermek desszertlapjain is feltűnt az elmúlt években.

A magok nedvesség hatására megdagadnak és nyákossá válik a külsejük, ezért különleges pudingalapanyagként szolgálnak. Hihetetlenül egészséges (érdemes utánaolvasni), ráadásul sokan kifejezetten ezen tulajdonságai miatt készítenek turmixokat és édességeket aztékzsályamagokból. Pudingra fel!

Csak sétapálca-nyalóka nélkül cukormentes! Ribizlis chiapuding / Fotó: sveta_zarzamora, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítés:

Körtepite vaníliakrémmel

Ha sok volt már a csokiból, a mákos és diós ízekből és persze a rengeteg cukorból, kellemesen üdítő lehet ez a körtés desszert a karácsonyi traktában. Minden alapanyaga kétségbevonhatatlanul egészséges, és a kellemetlen teltségérzet is elmarad.

Ha megszerettük a receptet, szabadon improvizálhatunk is utána. Nagyon finom, ha almával készítjük, a fűszerpárja ekkor viszont a fahéj és a szerecsendió keveréke legyen.

Sütőformában van a pite, de nem kell megsütnünk / Fotó: AndreyCherkasov, Getty Images

Hozzávalók:

A „tésztaréteghez”:

A krémhez:

A tetejére:

Elkészítése:

Exit mobile version