nlc.hu
Gasztro

Ananászos pizza Nápolyból

Szentségtörés Olaszországban: Az egyik legismertebb nápolyi pizzamester elővette az ananászt

Gino Sorbillo az előítéletek ellen akar küzdeni a különleges ananászos pizzájával.

Bárki, aki betette a lábát Olaszországba, tudja, hogy vannak íratlan szabályok, amelyeket be kell tartani – és a legfontosabb az étkezés körül forog. Cappuccino 11 óra után? Csak turistáknak. Bolognai spagetti? Borzasztó gondolat. Ananász a pizzán? Eretnekség – legalábbis eddig az volt.

De lehet, hogy 2024 éppen az az év lesz, amikor az ananászos pizza megroppantja Olaszországot, köszönhetően Gino Sorbillónak, a híres nápolyi pizzaiolónak (pizza maestro), aki felvette étlapjába a rettegett „ananászt”. Sorbillo étterme a a Via dei Tribunalin, a világ legismertebb pizzautcáján található – írja a CNN.

Az olasz pizzamester ananászos margheritája 7 euróba (2600 forintba) kerül. De ez nem a szokásos hawaii: ez egy pizza bianca, megfosztva a paradicsomtól, nem kevesebb, mint háromféle sajttal megszórva, és az ananászt kétszer főzve, amely így karamellizált érzést kelt.

pizza a tengerparton

Nápolyban is megjelent az ananászos pizza (Fotó: Gino Sorbillo FB)

Sorbillo, aki egy harmadik generációs pizzaiolo, a CNN-nek elmondta, hogy azért alkotta meg, hogy „küzdjön az élelmiszer-előítéletekkel”.

Sajnos az emberek követik a tömegeket, és mások nézetei vagy véleménye szerint alakítják ki a saját álláspontjukat” – mondta. „Az elmúlt néhány évben észrevettem, hogy sokan elítélték az összetevőket vagy az ételek elkészítésének módjait pusztán azért, mert a múltban a legtöbb ember nem ismerte őket, ezért szerettem volna ezeket a vitatott összetevőket rátenni – amelyeket úgy kezelnek, mintha mérgek lennének – egy nápolyi pizzára és megmutatni, hogy így is ízletes lesz.

A 3000 éves múltra visszatekintő Nápoly történelmi központjában található főhadiszállásán – Sorbillónak 21 üzlete van szerte a világon, köztük Miamiban, Tokióban és Ibizán – szintén fontos szempont volt – mondta.

Az ananászt a sütőben elősüti, majd kihűti. Ezután füstölt provolát (egy helyi tehéntejes sajtot Campaniából), extra szűz olívaolajat és friss bazsalikomot ad hozzá, mielőtt beteszi a pizzát a fatüzelésű kemencébe.

Ahogy kijön a sütőből, kétféle füstölt cacioricotta sajt „mikroforgácsát” szórja a kéreg köré: az egyiket a szardíniai kecskékből, a másikat a közeli Cilento környéki bivalyokból.

pizzasütő férfi

Gino Sorbillo, a nápolyi pizzamester (Fotó: Gino Sorbillo FB)

Hiába persze a mesteri kivitelezés, sok olasz kiakadt a hírre, hogy pont egy nápolyi pizzamester tesz ananászt a pizzára. Sorbillo szerint, akik elég kíváncsiak voltak, hogy kipróbálják, azok kedvezően fogadták.

Mielőtt megjelentem a közösségi médiában, néhány hétig szó nélkül feltettem az étlapra, és sokan megrendelték, még nápolyiak is” – mondja a séf, aki biztos benne, hogy hamarosan más nápolyi éttermekben is megjelenik az ananász a pizzákon.

Ha rengeteg félresikerült pizzasütési próbálkozás van a hátunk mögött, akkor most örülhetünk! Így készül a tökéletes otthoni pizza, meg fogunk lepődni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top