nlc.hu
Gasztro

Kvíz: 10 kérdésben teszteljük, mennyire ismered az asztali etikettet

Kvíz! Teszteld, mennyire ismered az etikettet az asztalnál

Az etikett kényes kérdés. Országonként, koronként változó, de még akkor is elbizonytalanodhatunk egy-egy szituációban, ha otthon jó nevelést kaptunk. Te tudod, hogy illik viselkedni az asztalnál?

Egykor a nevelőnők, francia, német és angol kisasszonyok meghökkentő módszerekkel oktatták a gyerekeket az illendő viselkedésre az asztalnál. Két könyvet kellett például a hónuk alatt megtartaniuk étkezés közben, hogy ne hadonásszanak a kezükkel, miközben a kést, villát használják.

Ezek a szigorú nevelési módok már rég kimentek a divatból, de a társas élet alapvetése, hogy evés-ivás közben is odafigyelünk a viselkedésünkre. (Jobb esetben) egészen kicsi korunkban megtanuljuk, mit illik és mit nem, azután később már csak finomhangolni kell. Felnőtt embernek már nem kell elmagyarázni, hogy a legfinomabb ételből sem tömjük tele a szánkat, hogy zsíros szájjal nem iszunk bele a pohárba vagy nem tesszük fel a lábunkat evés közben. Adódhatnak azonban olyan helyzetek, amihez jól jön egy kis illemtan.

Régi metszet Charles Dickens Pickwick klubjának egyik jelenetéről

Régi metszet Charles Dickens Pickwick klubjának egyik jelenetéről / Fotó: duncan1890, Getty Images

Nem kell az angol királyi családba meghívást kapnunk ötórai teára, hogy elgondolkodjunk, miként tegyük az evőeszközt a tányérra étkezés közben vagy a terített asztalnál hogy illik enni egy olyan ételt, amit otthon, a négy fal között egyszerűen csak kézzel falatoznánk?

Kvízünkben tíz kérdést teszünk fel, amire érdemes jól megjegyezni a helyes válaszokat. Kezdhetjük?

Mennyire ismered az asztali etikettet?

Steaket enni illedelmesen

Egy kis illemtan sohasem árt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top