nlc.hu
Gasztro

4+1 új édesség maradék csokikból

Viszlát, csokimikulás! 4+1 új édesség az ünnepekről megmaradt csokikból

Lapul egy kis csoki otthon? Nem maradhat parlagon!

Kinek milyen csoki maradt meg az év végi ünnepekről? Legyen az táblás csoki, csokimikulás, netán adventi naptárban ragadt csokik, rakd össze, amid van. Kidobni tilos!

Legyen az extra magas kakaótartalmú keserűcsoki, édes-világos tejcsoki, fehér csokoládé, Ruby-csoki vagy akár ízesített, fűszeres csoki, mindegyik jó alapanyag lehet. Sőt, ha töltött csokid van, szintén jó alapanyag lehet attól függően, milyen fajta. Az alábbi tejcsokis drazsé például szuperfinom lehet egy karamellával töltött csokiból is, a „gyors-brownie” pedig zseniális lehet mogyorós csokiból is.

Feldarabolt tejcsoki

Felesleges csoki nem létezik / Fotó: Sebastian Condrea, Getty Images

Kókuszos csokicsók

Ehhez a mutatós finomsághoz szükségünk lesz egy habzsákra és némi kézügyességre. Ha nem lesz olyan szabályos, mint a képen látható kókuszos csokicsók, az ízek kárpótolni fognak!

Kókuszos csokicsók

Gyorsan el fog fogyni / Fotó: loloalvarez, Getty Images

Hozzávalók:

  • 250 g maradék étcsokoládé
  • 1,5 dl 20-22% zsírtartalmú tejszín
  • 1 csomag ostyalap
  • 160 g kókuszreszelék
  • 2 tojásfehérje
  • 190 g cukrot
  • Fél marék dió- vagy mandulatöret
Kókuszos csokicsók

Kókusz és csoki két jóbarát / Fotó: loloalvarez, Getty Images

Elkészítése:

  • Egy keverőtálban a tojásfehérjéket felverjük, félidőben elkezdjük több részletben hozzáadni a cukrot.
  • Amikor kifényesedik és fehér a hab, hozzáadjuk a kókuszreszeléket úgy, hogy ne nyomja össze a habot. Több adagban, óvatosan végezzük a műveletet.
  • Az ostyalapokból vágjunk ki 10-12 kör alakú formát. Egy felespohár száját is körbevághatjuk egy kis késsel, esetleg sniccerrel. Óvatosan csináljuk, hogy ne törjük össze a merev ostyalapot.
  • Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  • A kókuszos krémet habzsákba töltjük, és az ostyakarikákra adagoljuk a kókuszos tölteléket.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a kis csúcsokat, és 15-18 percig sütjük. Ha megdermedt, rácsra téve hűtjük.
  • Forró vízfürdő felett egy kis edényben folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk az étcsokit, és hozzákeverjük a tejszínt.
  • A kókuszos csúcsokat fejjel lefelé és oldalazó mozdulatokkal óvatosan belemártjuk az olvadt csokiba. Szórjuk meg a dióval/mandulával.
  • Hűtőben dermesszük meg a csokicsókokat.

Csokis keksz lustáknak

Ha szeretnénk ügyeskedni a konyhában, és nem is, íme egy időspóroló recept. Szerezzünk be egy olyan kekszet, ami nem túl tömény és édes. Ideális hozzá a zabkeksz vagy kókuszkeksz. Törjük össze a megmaradt csokinkat, minimum 20 dekát, és vízgőz felett kezdjük el olvasztani folyamatos kevergetés mellett. A kekszek felét mártsuk a folyós csokiba, és sütőpapíron vagy rácson hagyjuk megdermedni a csokiréteget a kekszen.

Csokiba mártott keksz

Háromnegyedig is márthatod! / Fotó: leyaelena, Getty Images

Illatos csokis narancscsíkok

Ez a finom, gyümölcsös nassolnivaló egy igazi téli édesség. Ez esetben lényeges, hogy kezeletlen héjú, vegyszermentes biogyümölcsből készítsük, hiszen a héját fogjuk falatozni. Nagyon finom citrommal is, édesszájúaknak pedig tejcsokival is ajánljuk!

Illatos csokis narancscsíkok

Egész évben karácsonyi hangulat: illatos csokis narancscsíkok / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb bionarancs héja
  • 220 g maradék étcsokoládé

Elkészítése:

  • Óvatos mozdulatokkal meghámozzuk a citrusokat. Minél inkább egyben próbáljuk leszedni a héját, hogy fél centi vastagságú csíkokat tudjunk vágni belőle.
  • Rácsra téve viszonylag alacsony hőfokon, 80 fokon aszalni kezdjük a citrushéjcsíkokat. Ha már nem nyers, és kicsit meghajlanak a hő hatására, kivehetjük.
  • Forró vízfürdő felett egy kis edényben folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk az étcsokit.
  • Az aszalt citruscsíkokat fogpiszkálóra tűzzük és félig-háromnegyedig belemártjuk a folyós csokiba.
  • Rácson hűtőben megdermesztjük.

Rumos csokikrém

Egy jó csokikrémmel nem tévedhetünk. Ebben az édességben az adja az extrát, hogy rum is kerül bele. Ez minőségi ital legyen, a rumaroma nemkívánatos alapanyag a konyhában. Nem gyerekbarát desszert!

Csokikrém

Brandyvel is finom / Fotó: philipimage, Getty Images

Hozzávalók:

  • 120 g maradék étcsokoládé
  • 40 g cukor
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 12 g porzselatin
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (ennek híján vaníliás cukor)
  • 3 evőkanál jó minőségű sötét rum

Elkészítése:

  • Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját.
  • A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd meglangyosítjuk a tejet. Ne legyen forró, hogy ne ugorjon össze majd tőle a tojás
  • A tejet alacsony lángon tartva hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, majd az összetört maradék csokinkat és a vaníliakivonatot is.
  • Folyamatos keverés mellett elegyítjük.
  • A porzselatint fél deci vízzel elkeverjük és vízfürdő felett megmelegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
  • A már sűrűsödő zselatint belekeverjük a csokis krémünkbe.
  • Külön-külön kemény habbá verjük a tojásfehérjét és a tejszínt. Egymás után óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk a csokis krémmel.
  • Kis tálkákba vagy poharakba adagoljuk a krémet, és tálalás előtt néhány órán át hűtőben hűtjük.

2 hozzávalós tejcsokis házi drazsé

Drazsét házilag is készíthetünk, és ezt az alapreceptet fantáziánk szerint variálhatjuk. A mandulaszemek mérete és alakja adja, hogy drazsét készítsünk belőle, de bármilyen olajos magból, sőt mazsolából is csinálhatjuk. Dióval, pekándióval is nagyon finom. Kesudióval kicsit jellegtelen lesz.

Tejcsokis drazsé

Vendégvárónak és ajándéknak is remek / Fotó: Kryssia Campos, Getty Images

Hozzávalók:

  • 400 g maradék tejcsokoládé (étcsokoládéba is márthatjuk!)
  • 320 g mandula vagy más olajos magféle

Elkészítése:

  • Az összetört maradék csokit forró vízfürdő felett megolvasztjuk.
  • A mandulaszemeket gondosan belemártjuk az olvadt csokiba, de nem kézzel vesszük ki, hanem két villa segítségével.
  • Rácson hagyjuk megdermedni a drazsékat.

Álompuha „gyors-brownie” lisztmentesen

A brownie-ra csak hasonlít ez a puha csupacsoki finomság. Lisztet nem tartalmaz, de annál több csokit. Egy igazi tömény jó, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolnunk.

Brownie

Szaftos csokifalatok / Fotó: fcafotodigital, Getty Images

Hozzávalók:

  • 600 g maradék étcsokoládé
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 100 g vaj
  • 420 ml sűrített tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

Elkészítése:

  • Forró vízfürdő felett egy edényben folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk az összetört étcsokit és a vajat, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és a vaníliakivonatot. Ne forraljuk fel, maradjon krémes, keverhető.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, a tetejét elsimítjuk.
  • Hűtőben hagyjuk megdermedni a sütés nélküli brownie-rokont, ehhez legalább 2 órára lesz szüksége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top