Szilvalekváros gombóc kis extrával: így lesz gyönyörű narancssárga a tésztája

Haranghy Orsi | 2024. Február 02.
A legtöbbünk kamrájában mindig van liszt, tojás, cukor, egy kis dió és szilvalekvár. Készülhet egy adag isteni szilvalekváros gombóc?

Kinek melyik gombóc a kedvence? Szilvás gombóc, túrógombóc, sárgabarackos gombóc, meggyes gombóc, cseresznyés gombóc? A túrógombócon kívül mindegyikben egy gyümölcs a töltelék, amit sokan a „plöttyedt” szilva, barack és a többi gyümölcs miatt nem szeretnek. Tény, hogy a gombócokban összeesik a gyümölcsös töltelék, a gyümölcshús elveszíti a feszességét. Erre a problémára (már ha ez probléma!) jó megoldás az örök kedvenc túrógombóc vagy az alábbi finomság, a szilvalekváros gombóc.

Bár minden izgalmas új recept úgy születik, hogy valamiben eltértünk a szokásoktól. Ezt a gombócot is el lehet másfajta lekvárral készíteni, de a sűrű, krémes szilvalekvár, azon belül is a szatmári szilvalekvár a magyar konyha egy igazi kincse. A Hungarikumok Gyűjteményében a Magyar Értéktár része, amiről így ír a Hungarikum.hu: „A szatmári szilvalekvár sötét, csaknem fekete színű, keményre főzött, de még kenhető, pasztaszerű állományú, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készült termék. A szilvalekvár magas vastartalma miatt vérszegénység ellen kiváló, a gyomor és emésztési bántalmak orvoslására alkalmas. Alapanyaga a Tiszaháton, Szatmárban évszázadok óta termő Magyarország legnevezetesebb fajtája, a Besztercei szilva és a paraszti tájfajtaként ismert Nemtudom szilva, melyet 2012-ben ismert el külön fajtaként a Fajtaminősítő Bizottság. A szilva szeptember elején érik, apró szemű, gömbölyű alakú, hamvas, nem magvaváló a gyümölcs.”

Ha más ízzel készítenénk, csakis sűrű lekvárt használjunk, a hígabb lekvár (már ha annak nevezhetjük egyáltalán!) elfolyhat a gombócokban.

A maradék tésztából gyúrjunk kis nudlikat! / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

A szilvalekváros gombóc receptje édesburgonyás tésztával

Ez a gombóc attól is különleges, hogy burgonya helyett édesburgonyát gyúrunk a tésztájába. Ennek a gyökérzöldségnek más a keményítőtartalma, mint a krumplinak (a burgonyának típusonként és fajtánként is eltérő a keményítőtartalma). Mindenképpen nagy előnye, hogy így kevesebb lisztet használunk, ízesebbek és puhábbak lesznek a gombócok.

Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:

A tésztához:

A morzsához:

Ilyen arányokkal gyúrd be a gombócokat / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

Exit mobile version