nlc.hu
Gasztro

10 tipp profiktól a lágy és remegős túrógombóchoz – Recepttel

A felhőszerűen puha túrógombóc 10 trükkje – Nincs többé kemény, íztelen túrógombóc

Ugye te sem vetemedsz mirelit túrógombóc főzésére? Házilag készíteni sem egy agysebészet, és óriási a különbség a magunk gyúrta gombócok és a fagyasztott, bolti között.

„Még gombócból is sok” – de túrógombócból?! Túrógombócból soha nem lehet elég sok. A tejfölös-porcukros ízesítés a klasszikus, de töltött, gyümölcsös, sőt sós változatai is léteznek, kaporral fűszerezve például. Túrógombóc lehet akár levesbetét is, de sós köretként is tálalhatjuk.  A gombóc mérete sincsen kőbe vésve: sokan szeretik az apró gombócokat, más szakácsok-szakácsnők büszkeségei a kisebb tányérnyi, hatalmas, puha gombócok.

Mi is több receptet megosztottunk már veletek, mutattunk villámgyors készítési módot, valamint lisztmenteset is, csak búzadarával. Készültünk nektek cukormentes, zabpelyhes gombóc recepttel, nyáron pedig epressel, karácsonykor mákos, erdei gyümölcsös túrógombóccal. A teljes őrület viszont a nutellás túrógombóc, íme.

Túrógombóc pirított morzsával, tejföllel

Túrógombóc / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Ha te is is az eszményien puha, lágy szerkezetű gombóc híve vagy, neked is mindig csalódást okozhatnak a keményre főzött, túlzottan lisztes gombócok, amikben túró csak mutatóban van, vagy az is száraz, morzsalékos. Az évek alatt sok gombócot lefőztünk, sokféle recept alapján, és végül az alábbi tippek váltak be.

10 trükk, amit érdemes megtanulni a profiktól

  • Ha rögös túrót vettünk, törjük át krumplinyomón. Ha a krémesebb kiszerelést vásároltuk, erre nem lesz gondunk, de a rögös túró az igazi.
  • A masszát liszt helyett búzadarával keverjük be! A kőkemény gombócok elkerülésére a búzadara a barátunk. (Lisztre is lesz szükségünk, de csak a gombócok bevonására főzés előtt, hogy ne málljanak szét a főzővízben.)
  • Kerüljön néhány csipet só a túrómasszába. Édes gombócot készítünk, de egy csipet só nélkül nincs ízletes édesség.
  • Ne egyben tegyük bele a tojásokat! A villámreceptekben egyben kerülnek a tojások a masszába, a profik viszont szétválasztják őket. A tojássárgájákkal keverjük el a túrót, a fehérjét pedig verjük fel – nem túl kemény – habbá. Ezt keverjük bele a masszába.
  • Az igazán mennyei állag eléréséhez a bekevert masszát hűtőben pihentetjük legalább 12, de akár 24 órát is. Akkor is lehet finom a túrógombócunk, ha nincs időnk a massza pihentetésére, de így lesz az igazi.
Túrógombóc tejföllel porcukorral

Frissen, lágyan / Fotó: Kiki, Nosalty Ételfotó

  • Szakácstrükk a főzővíz ízesítése. Sózzuk és cukrozzuk a főzővizet, így lesz igazán ízes majd a gombócunk. Soknak tűnhet 2 evőkanál kristálycukor és egy evőkanál só mennyiség, de higgyetek nekünk!
  • Kulcskérdés a főzés menete. A klasszikus receptek szerint lobogó vízbe helyezzük a gombócokat, majd ha feljöttek a víz tetejére a gombócok, 5 percig tovább főzzük, és kész. Ennél kifinomultabb módszer, ha a lobogó vízbe rakás után a víz felszínére emelkedő gombócokat lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és 20 percre állni hagyjuk. Ez idő alatt belül átfőnek a gombócok, de a belsejük lágy marad.
  • Sokkal finomabb lesz az étel, ha a zsemlemorzsát és a tejfölt is cukrozzuk! Ne aggódjunk, nem lesz túl édes az összkép, mert a gombócok masszájába csak 3 deka cukor került. A pirított morzsában karamellizálódó cukor és a tejfölt édesítő porcukor is nagy trükk!
  • Vétek olajon pirítani a zsemlemorzsát. Vajjal viszont remek!
  • Egy kis citrom hozzáadásával lesz teljes az összhangzattan: a savas komponens egy kis frissességet ad neki, a többi ízből is kihozza a legtöbbet.
Könnyű és puha túrógombóc

Könnyű és puha túrógombóc / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg búzadara
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 3 dkg kristálycukor a gombócokhoz + 2 evőkanál kristálycukor a főzővízbe
  • Néhány csipet só a gombócokhoz + 1 csapott evőkanál só a főzővízbe
  • 70 g vaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 250 g tejföl
  • 3 dkg porcukor
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • Opcionális: fahéj

Elkészítése:

  • Ha rögös túrónk van, áttörjük.
  • Szétválasztjuk a tojásokat, és a fehérjéket nem túl kemény habbá verjük.
  • Bekeverjük a masszát: a túrót, cukrot, búzadarát, tojássárgájákat, csipet sót és a felvert habot is.
  • Ha van időnk a massza pihentetésére, egy tálban lefedve hűtve tároljuk, és másnap folytatjuk a műveletet. Ha nincs rá fél/egy napunk, haladjunk tovább.
  • Gombócokat formázunk: minimum 4 centi átmérőjű gombócok szükségesek ahhoz, hogy a főzés után puha legyen majd a túrógombócunk.
  • A lisztbe forgatjuk a gombócokat, hogy megtartsák a formájukat a főzés során.
  • Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A megadott mennyiségeknek megfelelően sózzuk, cukrozzuk!
  • Ha felforrt, a lobogó vízbe helyezzük finom mozdulatokkal a gombócokat. Ha elkezdenek feljönni a víz tetejére, a fent írtaknak megfelelően lehúzzuk a tűzről, és lefedve 20 percig tovább „főzzük” immár láng használata nélkül.
  • Közben egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd visszavesszük kis lángra, és megpirítjuk rajta a cukrozott zsemlemorzsát. A színén látni fogjuk, ha kész.
  • Fahéjat adhatunk a pirított morzsához és a tejfölhöz is! Ez utóbbi esetén számoljunk vele, hogy a szép fehér helyett barnás lesz a tejföl.
  • Szűrővel vagy kanállal óvatosan kiemeljük a gombócokat, és mehetnek is a serpenyőbe a morzsába, ahol jól hempergessük át őket.
  • A tejfölt kanállal keverjük ki szépen a porcukorral és citromlével, és tálaláskor csorgassuk a gombócokra.
  • Egy kis friss gyümölcstől, őszibaracktól, sárgabaracktól, erdei gyümölcsöktől még egy túrógombóc sem sértődött meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top