Ha nincs otthon kenyér, tíz perc alatt kész a tócsni! Egy krumplis és egy édesburgonyás recepttel

Haranghy Orsi | 2024. Február 08.
Szigorúan betartandó recept nincs – frissen sült, forró krumplis lepényke van!

Nemrég a patinás pesti kávéházban, a Centrál Caféban reggeliztünk. Derültséggel fedeztem fel az étlapon a Lapcsánka Monsieur nevű fogást, angolul Potato Monsieur-t. A paraszti konyha e végtelenül egyszerű étele a pompás Grand Caféban, a tányéron elfolyó mozzarella, cotto sonka, rukkola, dijoni mustáros majonéz és tükörtojás társaságában.

Miért is ne? És miért is nem készítünk gyakrabban tócsnit? Olykor nem akar kenyeret enni az ember, vagy éppen kifogytunk belőle. Ilyenkor süthetünk magunknak egy expressz elkészülő lepényt, de ennél is gyorsabb megoldás a tócsni, amihez a gyúródeszkát sem kell belisztezni, és tésztát sem kell gyúrni. Tulajdonképpen ez is egy lepényke, ami tucatnyi módon készülhet – és készül is országszerte.

A Wikipedia lehengerlő gyűjtéssel áll elő tócsni ügyben. Magyarországon a következő nevekkel illetjük ezt az ételt: bandurák, bere, beré, berét, berhe, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, ekcer, gaspi, görhöny, hadi rántotta, harula, huláble, kugli, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, picskedli, plácki, prósza, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, siligó, taccs, tócsi, toksa, tótlángos…

Az egyik név kedves (krumplibaba), a másik elegánsabb (röstiburgonya), a harmadik nevetséges (lepkepotyi), vagy éppen kényszerű élethelyzetre utal (hadi rántotta). Az egyik legszerethetőbb vidéki ínyencétterem, a Macok Bisztró is ezt a nevet viseli.

Cukkinis tócsni / Fotó: ElenaBoronina, Getty Images

Hagyományosan zsíron sütötték a reszelt krumpliból és lisztből kikevert masszát, amit csak sóztak, borsoztak. Az alaprecept hozzávalói ebben ki is merülnek, de a régi magyar konyhából ismertek a tojás, hagyma és fokhagyma hozzáadásával készült lapcsánkák is.

Manapság aztán megállíthatatlanul frissül ez az étel is. Ha nem vagyunk rászorulva a szegénykonyhákat idéző liszt-krumpli alapokra, gyakorlatilag bármilyen reszelhető zöldséggel kísérletezhetünk, sőt a lisztet és/vagy a krumplit is elhagyhatjuk belőle. Két receptet hoztunk.

Hagyományos tócsni egyszerűen

Ez nálunk a tócsni alapreceptje. Bátran variálható, nyáron, amikor néha feltorlódik a cukkinitermés, fele-fele arányban cukkinit reszelünk bele, így könnyedebb, zöldségesebb lesz. Petrezselymet is keverhetünk a „tésztájába”, vagy csak szórhatunk rá belőle, ha szeretnénk frissíteni egy kicsit. Nálunk olyan népszerű, hogy magában elfogy, pedig fokhagymás tejföllel a legfinomabb!

Hagyományos tócsni krumpliból / Fotó: OlyaSolodenko, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Édesburgonyás-sárgarépás tócsni – búzaliszt és krumpli nélkül

Ez a szépséges, élénk színű tócsni könnyedebb és édesebb, mint a hagyományos változatok. Készíthetjük gluténmentesen, ha búzaliszt helyett izgalmas maglisztet teszünk bele. Zseniális kísérője zöldségkrémeknek, a képen például avokádókrémmel szerepel.

Édesburgonyás-sárgarépás tócsni / Fotó:

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version