nlc.hu
Gasztro

Gyors lepénykenyér mindössze négy hozzávalóból

Ha nincs otthon kenyér, süss egy gyors lepényt! Kelesztés nélkül, egyszerűen

Először akkor készítettük ezt a lepényt, amikor nem volt otthon kenyér. Legközelebb pedig már azért, mert finom, illatos és puha.

Az elmúlt évtizedekben egyre távolabb kerülünk attól, ami a nagyszüleink idejében még magától értetődő volt. Ha nem volt otthon kenyér vagy száraztészta, gyakorlott mozdulatokkal kezdtek tésztát gyúrni, és maguk megsütni-megfőzni, amit szerettek volna.

Most újra nagy divatja van az otthon sütésnek, és néhány évente új őrület söpör végig. A 2000-es években mindenki saját kenyérsütő gépet akart, néhány éve tömegek tanultak meg kovászos kenyeret sütni, most éppen az air fryer dívik. Kell hozzá persze kedv és nyitottság, hogy az ember belisztezze a kezét, és kenyér híján ne a közeli éjjel-nappalit vegye irányba.

Bár léteznek gyors receptek, a friss kenyeret vagy zsömlét keleszteni kell (a dagasztás kiváltására léteznek receptek). Az alábbi lepény ismerős lehet a közel-keleti vagy indiai étkezdékből, de itthon a bodag, vagyis a cigánykenyér is egy hasonló, gyors és egyszerű lepénykenyér. Az ősi kultúrákban eredetileg forró kövön, Indiában ma is tandoori agyagkemencékben sütnek lepénykenyereket.

Lepénykenyeret tucatnyi módon süthetünk, akár élesztős tésztából, hosszabban, meghagyva a kelesztési időt neki. Az egyik legnépszerűbb lepénykenyér az olasz focaccia, amit például egyáltalán nem könnyű elkészíteni. Összesen háromszor egy órát pihentetni, közben gyakorlott mozdulatokkal, nedves kézzel nyújtani és több rétbe hajtogatni, míg megjelennek az áhított levegőbuborékok a tésztában. A focaccia tehát egy kényes tésztaféle, ennek az ellentéte az alábbi, keleti stílusú lepénykenyér, amit szintén nagyon meg lehet szeretni.

Egyszerű, gyors lepénykenyér kelesztés nélkül

Egyszerű, gyors lepénykenyér kelesztés nélkül / Fotó: Svetlana Monyakova, Getty Images

Friss házi lepény gyorsan, pihentetés nélkül

Ez egy valóban gyors recept, és az sem baj, ha nincs különösebb sütőtudásunk. A tésztaállagok ismeretét és kézügyességet sem igényel, ha szabálytalan alakúra nyújtjuk, épp olyan jól fog sikerülni.

Töltött lepénykenyeret is süthetünk

Ez esetben hagyjuk egy kicsit vastagabbra a tésztát, és töltsük bármilyen nem túl lédús zöldséggel (hogy ne áztassa el), sajttal, hallal vagy hússal. A kinyújtott tésztalepényekre halmozzunk nem túl sok tölteléket, hiszen egy vékonyka tészta fogja csak össze. Hajtsuk félbe a lepényt, kézzel nyomkodjuk le a széleit, és úgy süssük ki.

Töltött lepénykenyér joghurtszósszal, citrommal

Vékonyan töltött lepénykenyér joghurtszósszal, citrommal / Fotó: Galiyah Assan, Getty Images

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 420 g görög joghurt (vagy minél sűrűbb, krémesebb natúr joghurt)
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 púpozott teáskanál só

Elkészítése:

  • Egy keverőtálban összekeverjük az összes hozzávalót. A száraz és a nedves alapanyagokat a végén a kezünkkel gyúrjuk össze. Csak addig kell gyúrnunk, amíg teljesen elegyednek a hozzávalók.
  • Belisztezett felületen az összegyúrt tésztából egy nagy gombócot, majd 12 kis gombócot formázunk.
  • Nyújtófával a lisztes felületen vékony lepényeket nyújtunk. Maximum 2 milliméter vastagságúak legyenek.
  • Tapadásmentes serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül közepes-nagy lángon (9 fokozat közül 7-esen) mindkét oldalukon átsütjük. Ha megjelennek a barna hólyagok a felületen, elkészült az egyik oldal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top