Egy tányér gőzölgő tészta máris más, mint zacskós levest főzni, vagy más műkaja után nyúlni, nem igaz? A legrohanósabb napon is lehet rá negyed vagy fél óránk, hogy finom ételt készítsünk magunknak a vacak junk foodok helyett. Az alábbi receptek leggyorsabbja 15 perc alatt kész, de a leghosszabb mutatvány is csak 30 perces.
Legyen az retró magyar tészta vagy olasz pasta, ez a két műfaj az, ami a legegyszerűbb, és a legkevesebb összetevőből is finomat alkothatunk. Nem utolsósorban pedig a finom főtt tésztákat szinte mindenki szereti, a válogatós gyerekektől a nagymamákig. Játszhatunk is az alapanyagokkal, ha éppen más lapul a hűtőnkben, mélyhűtőnkben, és persze a tészta típusán is variálhatunk kedvünk, pénztárcánk és a kamránk tartalma szerint.
7 életmentő recept következik a Nosalty konyhájából: ha nincs sok időnk, de szeretnénk igazi, friss ételt enni.
Gyors káposztás kocka – cukor mehet bele?
A káposztás kocka a hétköznapi, olcsó, húsmentes magyar ételek egyik klasszikusa. Megosztó étel, a fonnyasztott káposzta ízét és állagát nem mindenki szereti. A hagyományosan szegény ember eledeleként tekintett káposzta egyébként manapság az egyik legdivatosabb étel a zöldséghangsúlyos konyhákban, a karfiollal és a csicserborsóval együtt. Tésztája a fodros kocka, és sok családban bizony nem csak sózzák és borsozzák, hanem cukrozzák is! Ha a káposztát egy kicsit odapi
Tovább a receptre: gyors káposztás kocka
Lemon pasta, avagy az olasz citromos tészta
A lemon pasta mindössze öt hozzávalóból készül, egy kis sóval, borssal, petrezselyemmel, és kész is! Az olasz konyha egyik nagy erőssége, hogy egyszerű receptekkel is bombasztikus ízeket tudnak alkotni. A legjobb példa erre a lemon pasta, amiben a már említett ízesítőkön kívül nincsen se hús, se hal, sem zöldségek. A vaj és olívaolaj adnak neki testességet, kellemes zsírosságot, és a citrom savassága frissíti. A puritánságát az is magyarázza, hogy Olaszországban primo piattoként, azaz első fogásként eszik, tehát utána még következik főétel.
Tovább a receptre: lemon pasta
Az örök és megunhatatlan szaftos paradicsomos tészta
Ebben az ételben is spagettit használunk, akárcsak a lemon pasta esetében. Persze olyan étel, hogy paradicsomos tészta százféleképpen készíthető. Ebben a verzióban a kecskesajt viszi a főszerepet: kellemes sósságot, szaftosságot ad ennek a végtelenül egyszerű tésztaételnek. A paradicsomon kívül csak ízesítőket adunk hozzá, ízlés szerinti mennyiségű chilit, sót, borsot, fokhagymát és minimális zsiradékot. Az egyszerű tényleg sokszor nagyszerű, és húst sem kell minden nap vagy akár naponta többször ennünk, nem igaz?
Tovább a receptre: szaftos paradicsomos tészta
Nem autentikus, de imádjuk: gyors bolognai spagetti
Mitől is gyors ez a bolognai spagetti? Kezdjük ott, hogy a valódi ragù alla Bolognese párja a széles metélt tészta, a tagliatelle, és az istenien ízes ragu hosszú órákon át, több mint három óráig készül. Nos, ez a bolognai bizony spagetti és nem főzőcskézzük órákig. Az íze értelemszerűen nem lesz olyan komplex és mély, mint a nagy klasszikusnak, de egy hétköznapi gyors ebédre vagy vacsorára szerintünk igenis pazar fogás! Az ízviláguk ugyanaz, csak ez egy expressz, gyerekbarát recept, hiszen ezt az ételt még a legválogatósabb lurkók is szeretik.
Tovább a receptre: gyors bolognai spagetti
Borsós-szalonnás tészta „pillangókkal”
A borsós-szalonnás tészta alapja az olasz farfalle pasta. A kis csokornyakkendő alakú farfalle jelentése magyarul pillangó. Ez a tészta is megkapóan egyszerű, szószt vagy ragut nem is tartalmaz. Tavaszias, hiszen most már idei, zsenge borsót is tehetünk bele, a szalonna pedig ugyanúgy ad neki egy kis szexi kísérőt, akár a carbonara spagettinek. A friss (nem szárított) zöldektől lesz igazán pezsdítő: egy rész mentához két rész bazsalikomot mérjünk, és élvezzük a forró tésztáról felcsapó illatokat, aromákat!
Tovább a receptre: borsós-szalonnás tészta
Egy menő maradékmentő: salsa di noci tagliatellével
Salsa di noci tagliatellével, így ejtsd: ‘szalsza di nocsi taljatellével’. Ez a tészta magyar fejjel kicsit meghökkentő: diót, (imádnivalóan) zsíros tejtermékeket és száraz kenyeret tartalmaz. Jól olvastad! A mascarpone, habtejszín és olívaolaj alkotta közegben elegyítjük a fellazult textúrájú szikkadt kenyeret, és dióval, parmezánnal dúsítjuk, fűszerezzük. Ehhez az ételhez aztán nem kell húst, halat egyéb friss árut venni: jöhet bele a kamrából a dió, a kenyér maradéka, csak a sajtokról, tejtermékekről és a szélesmetéltről gondoskodjunk.
Tovább a receptre: salsa di noci tagliatellével
Egy kis őrület: vodkaszószos penne
Vodka a tésztához?! Bizony. Csak négy evőkanálnyi, vagyis 0,6 deciliter vodkát teszünk a szószhoz, Hering András, a Nosalty főszerkesztőjének szavait idézve: „Az eredeti recept szerint azért került a paradicsomszósz és a tejszín mellé a vodka is, mert elképesztően gazdag, krémes állagot kölcsönöz a tészta mártásának. Az én receptemben a paradicsomszószt paradicsompürére cseréltem, így a mártás sűrűbb lesz, a tejszíntől világosabb árnyalatú, a vodkától pedig selymes és krémes.” Ne aggódjatok, az alkohol a főzés során elillan belőle.