nlc.hu
Gasztro

7 junk food, amit imád Amerika

A csülkös pacallal a kanyarban sem vagyunk: 7 brutál kalóriabomba Amerikából

El tudod képzelni, hogy egyetlen étel több mint 2000 kalória legyen? Sokan ennyit esznek meg egy nap alatt. 7 brutális étel, naná, hogy az USA-ból!

Csokival bevont bacon, juharsziruppal leöntött gofri rántott csirkével, nagytányér méretű, három emeletes fahéjas csiga cukormázzal… A junk foodok közös jellemzője, hogy a tápértékük alacsony, a kalóriatartalmuk viszont az egekben van. Ennek a műfajnak is megvannak a legjei, hét olyan amerikai ételt mutatunk, ami nem is baj, hogy itthon nem honosodott meg. Egyelőre.

Amerika a hatalmas adagok országa. A kalóriabomba kaják hazája. A rejtett cukrok, transzzsírok Mekkája (még a kenyereket is cukrozzák). Olykor egy gyorséttermi menü persze nem ördögtől való, de a junk foodok nagy csapdája az, hogy a hirtelen nagy kalóriabevitel, a gyorsan felszívódó szénhidrátok szabályos függőséget (és vércukorszint-ingadozást) okoznak. A fogyasztók „dózisa” észrevétlenül kúszik felfelé, a gyorséttermek adagjai és az élelmiszerüzletek kiszerelései így nőttek meg mára XXL méretig.

Amerikában ugyanakkor óriási kultusza is van ezeknek az ételeknek. Egy-egy kedvelt gyorsétterem újdonságáért akár sorban is állnak az emberek, és az sem baj, ha egyetlen étkezéssel több kalóriát esznek, mint amennyit egy egész nap alatt kellene beosztani. Íme, hét junk food, amit szeret Amerika.

1. Szalonnás-cukormázas fánk

Ha a fánk önmagában nem volna elég jelentős energiabevitel, a cukros tésztát öntsük le cukormázzal és koronázzuk meg sült baconnel. Hiába, az amerikaiak imádják együtt a cukrot és a szalonnát, a reggelire evett pufi amerikai palacsinta népszerű ízesítése is ez.

Baconös-juharszirupos fánk

Baconös-juharszirupos fánk / Fotó: Tonelson Getty, Images

2. Olajba merített tésztaspirál: tölcsérfánk

Ebben a mezőnyben mi, magyarok is erős versenyzők vagyunk a tucatnyi fánkfajtánkkal. A csörögefánk lehetne az amerikai funnel cake, azaz tölcsérfánk megfelelője. Íme, az utcai sütödei látvány:

Tölcsérfánk

Így készül a tölcsérfánk / Fotó: bmcent1, GettyImages

Cukorszórással, porcukorral, cukorsziruppal tálalva:

Tölcsérfánk

Nem kis adag tölcsérfánk / Fotó: raksyBH, Getty Images

3. Mac Attack burger, a sajtos makarónival töltött sajtburger

Heart attacknek is becézhetnénk a Mac Attack, avagy mac&cheese burgert, de nem szeretnénk szívrohammal riogatni. Önmagában csak a burger közelíti az 1400 kalóriát, üdítő és köret nélkül. És mint tudjuk, az efféle burgerek ritkán érkeznek rántott hagymakarikák, krumpli, ketchup nélkül.

Mac & Cheese Burger

Mac & cheese burger baconnel / Fotó: LauriPatterson ,Getty Images

4. Deep dish, a serpenyős, extrasajtos, kolbászos amerikai pizza

A deep dish pizza Chicago szülötte, és bár az olasz ősök letagadhatatlanok, ez a pizza színtiszta Amerika. Extra sajtmennyiséggel, ami nem a pizza tetejére, hanem az alsó tésztarétegére kerül, kemencével pedig egyáltalán nem találkozik, ugyanis piteszerűen serpenyőben sül.

Deep dish pizza

Chicagói stílusú deep dish pizza / Fotó: Paul Velgos / nazdravie, Getty Images

5. BBQ tálak, ragacsos máz, kólás barbecue szósz

Egy tányéron BBQ marhaszegy, sertésoldalas, tépett sertéshús, ragacsos csirkeszárny, BBQ kolbász, Reuben-szendvics, mac’n’cheese, majonézes coleslaw saláta, tojás, sült krumpli, kenyér… A kalóriaszámot inkább ne feszegessük.

BBQ brisket

BBQ brisket / Fotó: Cathy Scola, Getty Images

6. Burnt ends: Kansas Cityből hódította meg a BBQ világot

A marhaszegy korábban eldobott, furcsa alakú végeit mint ínyencfalatot értelmezték újra kansasi pitmasterek (ők a füstös BBQ sütés mesterei). Az égett marhaszegyvégeket azóta önálló csemegeként kínálják, akár BBQ tálakon, akár szendvicsekben.

Brisket burnt ends

Brisket burnt ends / Fotó: bhofack2, Getty Images

Szendvicsben:

Brisket burnt ends burger paradicsomos babbal ás rántott jalapenóval

Brisket burnt ends burger paradicsomos babbal ás rántott jalapenóval / Fotó: bhofack2, Getty Images

7. Texmex kedvenc: mole poblano, a sűrű csokimázas szósz csirkecombbal

Az USA déli államai és Mexikó konyhája együtt hált, és megszületett a texmex. A Mole Poblano egy sűrű, gazdag, sötétbarna mártás, amelyből nem hiányozhat a chili, a melaszos nádcukor, friss és aszalt gyümölcsök, többféle olajos magvak, fahéj, ánizs és csokoládé.

Mole poblano, a csokis csilis mexikói szószos csirke

Mole poblano, a csokis csilis mexikói szószos csirke / Fotó: ©fitopardo, Getty Images

+1: Milkshake sajtburger

Kommentár nélkül.

Milkshake burger

Milkshake burger / Fotó: @meatatthemount, Instagram

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top