Az édesburgonya olcsó mivolta persze relatív, de az év ezen szakaszában kínálják a boltok legjobb áron ezt a szép, színes gyökérzöldséget. A legtöbb helyen ezer forint körül alakul az édesburgonya kilója, de már 900 forintért is találtunk vegyszer- és műtrágyamentesen termesztett, sárga húsú batátát. Akciósan pedig mindig ki lehet fogni több száz forinttal olcsóbban is: az egyik hipermarketben például 550 forintért kínálják most kilóját.
Az édesburgonya, másik nevén batáta (Ipomoea batatas) csak a nevében burgonya. A családfájuk odáig közös a krumpliéval, hogy mindketten a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartoznak, de az édesburgonya már egy másik család sarja, a szulákféléké (Convolvulaceae. A batáta gyökérgumóját fogyasztjuk, bár mint több másik zöldségnek, valójában levelei is ehetők. Rendre a kukában, jobb esetben komposztban végzik, de többek között a retek és karalábé levelei is fogyaszthatók.
A krumplival ellentétben az édesburgonya nyersen is ehető, bár ebben a formában kemény és lisztes, ezért érdemes hőkezelésnek alávetni: párolva, főzve, sütve is finom, és mint látni fogjuk, kiváló édesség-alapanyag is a színes zöldség.
Leggyakrabban narancssárga belsővel találkozunk vele, de halványabb sárga héj is rejthet batátát, ezeknek akár egészen fehéres is lehet a húsa. A leglátványosabb pedig a drámai mélylila, az ételfotósok imádják a fehér erezetű izgalmas lila színt.
Fajtánként eltérő tápértékeket mutat az édesburgonya, de egységesen alacsony a zsír- és koleszterintartalmuk. A szénhidrát-, fehérje- és rosttartalmuk ezzel szemben magas, egyszóval egy mutatós és tápláló gyökérzöldséggel van dolgunk. Íze édeskés, hasonlít a sütőtökéhez, és jól lehet helyettesíteni is a két alapanyagot egymással.
Csak 500 éve van velünk, Kolumbusz hozta be a kontinensre Amerikából, és a paradicsomhoz hasonlóan eleinte dísznövényként termesztették, míg rájöttek, micsoda kulináris kinccsel van dolgunk. Az édesburgonya ráadásul sokoldalúbb a konyhában, mint elsőre gondolnánk: 17 étel következik, amiben más-más arcát mutatja a batáta. Kattints a galériánkra!
Kattints a a galériára egy kis inspirációért!
Frissen a földből / Fotó: Tom Werner, Getty Images
Ebben a formában találkozhatunk vele a legtöbb helyen, sült édesburgonya-hasábként / Fotó: Justin Ong, Getty Images
Ha csak szeletre vágjuk, és megpirítjuk, kenyérhelyettesítőként funkcionál / Fotó: jenifoto, Getty Images
Hideg zöldségkrémként is remek / Fotó: Tetra Images, Getty Images
Téli alapleves: édesburgonya-krémleves / Fotó: Cris Cantón, Getty Images
A zöldség kikapart belsejét vajjal kikeverjük és saját magával töltjük vissza / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Héjában sült édesburgonya zöldséges töltelékkel / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images
Az édesburgonya-chips édes, ropogós, imádnivaló / Fotó: Claudia Totir, Getty Images
Édesburgonya-ropogós, tejfölös vagy majonézes mártogatóssal az igazi / Fotó: robynmac, Getty Images
Csak süsd össze a kedvenc húsoddal, haladdal, zöldségeiddel / Fotó: rudisill, Getty Images
A gnocchik tésztájába főtt és pürésített édesburgonyát keverhetünk / Fotó: Gajus, Getty Images
Az édesburgonyás gnocchi édes és finom / Fotó: jjpoole, Getty Images
A krumplipüré édes-színes kuzinja: édesburgonya-püré / Fotó: Brian Hagiwara, Getty Images
Vegánok örömére: hamburger hús helyett édesburgonya-pogácsával / Fotó: vaaseenaa, Getty Images
A sütőtökös pite mintájára: édesburgonyás pite / Fotó: bhofack2, Getty Images
Mentes édesség: almás-batátás rakottas zabpehellyel és kókuszreszelékkel / Fotó: Angelika Heine, Getty Images
Angolszász édesség édesburgonyával és pillecukorral / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Édesburgonyás-mandulás banánkenyér / Fotó: AmalliaEka, Getty Images
Különleges ízesítésű fagylalt lila édesburgonyából / Fotó: Carlina Teteris, Getty Images