nlc.hu
Gasztro

Tudományosan bizonyított: a tészta boldogabbá tesz

Tudományosan bizonyított: ez az étel boldogabbá tesz

A milánói IULM egyetem viselkedéstudományi tanszéke fontos tudományos megállapítást tett.

Az IULM egyetem kutatói 25-50 év közötti férfiakat és nőket vontak be a kutatásba, összesen 40 fő vett részt a kísérletben. A tudósok a fizikai és neurológiai változásaikat mérték tésztaevés közben. Az eredményeket összehasonlították az akkor mértekkel, amikor kedvenc dalaikat hallgatták, vagy számukra fontos sportesemények felvételeit nézték.

A kutatók szerint a tésztaevés hatékonyabban „aktiválta a kognitív memóriafolyamatokat”, mint a sport vagy a zene. De a tésztaevés nemcsak az emlékek felidézésében segített, hanem a pozitív érzelmek kiváltásában és a boldog arckifejezések megszületésében is eredményesebb volt.

Vincenzo Russo, az IULM Egyetem professzora szerint akkor vagyunk érzelmileg a legaktívabbak, amikor tésztát eszünk. Az étel ízlelése és fogyasztása közben a legpozitívabb emlékek és érzelmek kerülnek a felszínre.

A kutatás szereplőinek hetvenhat százaléka is azt tapasztalta, hogy a tésztaevés boldoggá teszi, egy jóleső, pozitív élmény.

Boldogság és evés

(Fotó: Getty Images)

Még egy jelentős érv a tészta mellett

A Nutrition & Diabetes című szakfolyóiratban megjelent kutatás eredménye szerint a tészta fogyasztása nemhogy hizlal, épp ellenkezőleg, segít, hogy megtartsuk a súlyunkat, sőt akár fogyjunk is – természetesen mértékkel fogyasztva.

A kutatók szerint a tésztafogyasztás jótékony hatása azzal függ össze, hogy aki ilyen élelmiszert fogyaszt, nagyobb eséllyel nyúl más, olyan táplálékcsoportok után is, amelyek részét képezik a mediterrán étrendnek. Vagyis aki tésztát eszik, jó eséllyel gyakran eszik például paradicsomot vagy paradicsomszószt, hagymát, fokhagymát, olívaolajat és érlelt sajtokat.

„A szénhidrátokat a fehérjékkel szemben démonizáló trendet semmilyen átfogó tudományos bizonyíték nem támasztja alá – mondta a kutatás vezetője, Licia Iacoviello. – Ezzel szemben az alacsony szénhidráttartalmú étrend miatt sokan a gabonaféléket húsokkal vagy más fajta állati termékekkel helyettesítik, amelyek esetében jelentős kutatási anyag érhető el azok negatív hatásairól.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top