Kimondani nehezebb, mint elkészíteni: nakládaný hermelín, az imádnivaló sörkorcsolya

Haranghy Orsi | 2024. Február 23.
Amikor először olvastam egy cseh kocsma rövidke étlapján, hogy nakládaný hermelín, azonnal beugrott a menyétszerű kis állatka. Mint utóbb kiderült, nem véletlenül. Készítsd el velünk a méltán közkedvelt cseh sörkorcsolyát, a nakládaný hermelínt!

Közös sörözéseken remek nyelvtörő, leírni pedig néhány korsó után végképp lehetetlen: nakládaný hermelín. A cseh sörkorcsolya, ami túlzás nélkül az egyik legjobb dolog, ami egy lágy, érlelt sajttal csak történhet.

A sörkorcsolyák igazából kissé kimentek a divatból, jó ideje a spanyol tapasok és a közel-keleti mezzék mennek az italok mellé. Ennek a műfajnak is megvannak pedig a fénypontjai, nem csak bajor sós perec és sajtos rúd kísérheti a jobbfajta söröket.

Nakládaný hermelín, a pácolt cseh sajt / Fotó: MartinFredy, Getty Images

Csak a neve bizarr: pácolt hermelin

A nakládaný hermelín cseh találmány, magyarul annyit tesz, hogy pácolt hermelin. A név valóban a kis menyétre utal, amelynek másik neve még kedvesebb: hölgymenyét. A hermelín nevet kapta az a cseh sajt, ami a francia camembert utánzata. A közép-csehországi Sedlčany városában állították elő elsőként a maguk olcsóbb hazai változatát – láttunk már ilyet az élelmiszeriparban.

Úgy kötődik a hermelinhez, hogy a kis négylábú jószág bundája felül nyáron barna, télen viszont kifehéredik. Íme, a természetes okos válasza, hogy megnövelje a havas tájban rejtőzni akaró kisállat túlélési esélyeit, így néz ki télen a hermelin bundája. A nemespenésszel érlelt, hófehér sajt nevét tehát a hermelin ihlette, az olajos pácolás (nakládaný) mellett pedig előszeretettel panírozzák és rántják is ezt a sajtot (a cseh étlapokon ez a smažený), illetve grillezve áfonyaszósszal kínálják.

Az olívabogyó és a édes húsú paprika eredetileg nem a nakládaný hermelín hozzávalója / Fotó: MartinFredy, Getty Images

Sajt nem maradhat szárazon: nakládaný hermelín – az eredeti cseh recept kis extrával

Az eredeti cseh receptben nem szerepel olívabogyó és édes húsú paprika, de ezekkel is gazdagíthatjuk a sörkorcsolyánkat. Olívabogyóból a zöldet válasszuk, ennek textúrája és savanyúsága jól illik a sörkorcsolyánkhoz.

A pácolt sajt ízei jól beérnek, és vétek is kiönteni a fűszeres olajat. Tunkoljuk ki, vagy ha marad, felhasználhatjuk akár salátaöntetként is, kenhetjük pirítósra – semmiképpen ne vesszen kárba!

Nakládaný hermelín, pácolt sajt, a cseh sörkorcsolya / Fotó: MartinFredy, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version