nlc.hu
Gasztro

Szilveszteri sajtos receptek hús nélkül

Sajt, sajt, sajt! 10 húsmentes ínyencség szilveszterre sajttal a főszerepben

A karácsony a nagy, akár többórás trakták ideje, szilveszterkor pedig jól jönnek a falatkák, nyársak, könnyedebben elfogyasztható falatok. Tíz olyan húsmentes ételt hoztunk az idei év végi ünnepekre, amelyekből a legelszántabb húsevők is elcsennek majd.

Minimális munka, mutatós eredmény

Egy kreatív ötlet azoknak, akik nem szeretnének órákat foglalkozni egyetlen fogással. Ezekkel az üdvözlőfalatokkal csupán perceket kell eltöltenünk: karácsonyfa alakú előételek ropiból készült fatörzzsel, sajtból és zsenge kaporból készített lombokkal. Többféle sajtban is gondolkodhatunk az érlelt lágysajtoktól a félzsíros, zsíros sajtokig. A lényeg, hogy hűtsük be előtte, hogy szépen szeletelhető legyen. A sajtkarácsonyfánk „díszei” lehetnek sajtokkal izgalmas párost alkotó, télen szezonális gyümölcsök, mint amilyen a birsalma, körte, gránátalma, netán a csúnyácskább, fanyar ízű naspolya. Ha zöldséggel „díszítenénk” a fákat, bármilyen színes pritaminpaprika alkalmas lehet.

Karácsonyfa alakú, ünnepi sajtos előételek

Kiskarácsony, sajtkarácsony / Fotó: mezzalunayca, Getty Images

Érvényesüljenek az erős ízű sajtok!

Hagyjuk kibontakozni a kéksajt, márványsajt, rúzsos sajtok, a Livarot, Munster vagy akár a Brie intenzív aromáit! Vajsaláta vagy más kellemes textúrájú saláta levelébe halmozzunk lágysajtot, izgalmas savakkal rendelkező, aszalt bogyós gyümölcsöket és pirított vajas-fokhagymás kenyérkockákat. Kész is egy remek előétel.

Szilveszteri vacsora sajtos salátás előétele

Szuperkönnyű előétel / Fotó: LeeAnnWhite, Getty Images

Camembert-mennyország a sütőből

Ha elkészítjük a sütőben sült camembert-t, biztosan szöget üt majd a fejünkbe, hogy miért nem készítettük ezt eddig?! Még az előételként felkockázott sajtok előkészítése is több munkával jár ennél: egyszerűen csak betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 percig sütjük (egy 25 dekás sajttal számolva). Az igazi gourmet-k száraz fehérborral vagy valamilyen vermuttal meglocsolgatják a 20 perc alatt néhányszor, aztán már csak annyi a dolgunk, hogy átadjuk magunkat a felvágás után kifolyó belsejű camembert nyújtotta élvezetnek. Édes és fűszeres kísérőkkel egyaránt finom, illő párja a friss rozmaring- és tárkonyágacska. Amilyen finom, annyira lassan fogy, ugyanis igen tömény.

Sütőben sült camembert

Az alma és méz ideális párja / Fotó: bhofack2, Getty Images

Bries sajtos tésztafalatkák

Kívül ropogós, belül puha tésztakosárkák ölelik körül a lágy, de nem túlságosan tolakodó ízű Brie sajtot. Formázzuk meg leveles tésztából a kis kosárkákat, kenjük meg vajjal, és süssük elő őket sütőben. A forró kosárkákba jöhetnek a többiek: aszalt gyümölcsök, dió (vagy más magféle) és lágysajt mellé. A ragacsos aszalt gyümölcsök édessége, a tészta és az olajos magvak roppanóssága tökéletes harmóniát alkot.

Brie sajtos tésztafalatkák

Gyorsan fogynak! / Fotó: Tatyana Consaul, Getty Images

Vegyük elő a fondü szettet!

Az a szabály, hogy nincs szabály. Jöhetnek a kedvenc félkemény sajtjaink goudától a cheddaron át az olasz fontináig, enyhén citromos víz és egy kis kukoricakeményítő az ideális folyós (mégsem túl folyós) állagért, és persze némi fehérbort vagy cseresznyepálinkát bele! Tejszínnel, szerecsendióval, snidlinggel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.

Sajt fondü

Forrón jó! / Fotó: fermate, Getty Images

Édesburgonyacsónakok jól megpakolva

A sütőben sült, töltött édesburgonya a mindennapokban is jó szolgálatot tesz, hiszen csak pár perc munkát igényel, a többit elvégzi a sütő. Jól működő fogás ugyanakkor az ünnepeken is, hiszen színes, látványos, ízgazdag. Pakoljuk meg bármilyen sajttal, amit szeretünk, sőt reszelhetünk is a végén a tetejére, és piríthatunk is rá. Zöldségek egész sora illik hozzá, legyen az bab, kukorica, cukkini, hagymák, és persze a végén friss zöldek, ha van otthon.

nlc tipp: Ne maradjon nyers belül!

Sütőben egy kis elősütéssel puhíthatunk az édesburgonya textúráján, mielőtt megtöltjük, hogy ne maradjon nyers legbelül sem.

Sütőben sült, töltött édesburgonyák

Eresszük szabadon a fantáziánkat / Fotó: Carlo A, Getty Images

Házi pizza gourmet feltétekkel

A pizza bianca, azaz a fehér pizza nem paradicsomos szósszal készül, de a fehérek közül is kitűnik egy igazi ínyenc verzió, a mascarponés alapú kéksajtos-körtés. A mascarpone rétegre jöhet a kéksajt morzsolva, ízlés szerinti mennyiségben. Túl sokat azért ne tegyünk rá, hogy ne keserítse meg az ízeket. A körtét igen vékony, 1-2 milliméter vastagságú szeletekben fektessük a pizzára, hogy szépen rásüljön. A végén szórjuk meg egy kis pirított fenyőmaggal vagy morzsolt dióval!

A pizzatészta alapreceptjét itt mutatjuk!

Kéksajtos-körtés házi pizza

Az érlelt kéksajt és körte párosa pizzán is jól működik / Fotó: Evgeniia Rusinova, Getty Images

Ropogós sajtos-gombás tekercs

Amilyen látványos, olyan egyszerű elkészíteni. Készítsünk elő serpenyőben egy gombás-zöldséges ragut ízlés szerinti alapanyagokból. Dinszteljünk vöröshagymát, fokhagymát, majd pirítsunk rajta gombát és bármilyen más zöldséget, amit kedvelünk. Kerülhet bele még cukkini, padlizsán, pritaminpaprika, hüvelyes zöldségek, és persze só, bors, bazsalikom, esetleg más friss vagy szárított zöldfűszerek. Réteslapba halmozzuk a zöldséges ragut, tekerjük fel, és süssük ropogósra. A sütőből kivéve a végén reszeljünk rá sajtot, és hagyjuk ráolvadni.

nlc tipp: Legyen még sajtosabb!

A serpenyőben pirított zöldséges raguhoz is hozzáadhatunk reszelt sajtot, így is tölthetjük a réteslapot. Így még teltebb, még kényeztetőbb lesz.

Sajtos pite tekercsek reszelt sajttal

A húsevők is kérni fognak belőle / Fotó: x3mwoman, Getty Images

Triplasajtos casserole

Ez a vega csőben sült fogás szintén nem hagy hiányérzetet az emberben hús nélkül sem. Ha mégis szeretnénk kedveskedni húsevő vendégeinknek, pirítsunk serpenyőben bacont vagy kolbászmorzsát, és szórjuk meg vele a tetejét. A húsmentes recept így hangzik:

Triplasajtos casserole recept

Hozzávalók:

  • 1 csomag 4 tojásos lasagne tészta
  • 15 dkg trappista vagy gouda sajt
  • 2,5 dl tejszín
  • 12 dkg natúr krémsajt
  • 30 dkg cottage cheese (itthon is minden nagyobb élelmiszerboltban kapható!)
  • 1 kis doboz tejföl
  • 15 dkg csiperkegomba (el is hagyható)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, tarkabors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:

  • Főzzük meg a tojásos tésztát a csomagoláson szereplő utasításoknak megfelelően.
  • Amíg a tészta fő, egy nagy serpenyőben kis lángon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, amikor már üveges, adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát is.
  • Közepes lángon adjuk hozzá a tejszínt és a fűszereket is.
  • Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a krémsajtot és a cottage cheese felét. Keverjük össze jól.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  • Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, és rétegeljük rá a megfőtt tésztát és a tejszínes masszát. Még egy réteg tésztára jöhet csak egy réteg cottage cheese, majd tejfölös kenés is, amíg tartanak a hozzávalók.
  • A minél vékonyabbra szeletelt gombát rétegezzük rá, és mehet a sütőbe 180 °C-ra légkeveréses funkción 15 percre.
  • Reszeljük le a trappista/gouda sajtot, és még 15 percig felső, grillező funkción pirítsuk aranybarnára a sajtot a tetején!
  • Tálaláskor ízlés szerint só- és borsőrlő malomból fűszerezzük.
Tepsis sajtos egytálétel

Egy recept, amit nem csak az ünnepekkor fogunk elkészíteni / Fotó: Julia Semenova, Getty Images

Mindig legyen az asztalon!

Egyszerű, mint a fakocka, szokták mondani. A sajtkocka is hasonlóan az: a félkemény sajtok a legideálisabbak a fogpiszkálóra vagy nyársra húzásra, de érlelt lágy sajtokkal is működik a dolog. A lényeg, hogy tálalás előtt hűtsük be a sajtokat, hogy szépen szeletelhetők legyenek. Klasszikus párja a szőlő, de friss fügével, körte- vagy almaszeletekkel, aszalt szilvával, sárgabarackkal és datolyával is kelendő párosításokat alkothatunk. A száraz, intenzív ízű kemény sajtok – mint a parmezán – nem alkalmasak ezekhez a falatkákhoz.

Karácsonyfa alakú kínálótányérban sajt és szőlő falatkák

Sok gondunk nem lesz vele / Fotó: Angelika Mostova, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top