nlc.hu
Gasztro

Gyors recept: roppanós, belül nyúlós rántott sajtgolyók

Ismered a belül nyúlós rántott sajtgolyók titkát? Gyerekbarát, gyors recept!

Egy igazi gyerekkedvenc, amit felnőttként is imádunk: a rántott sajtgolyók. Hagyd a mirelit termékeket, és csináld meg magad! A készítésébe a kicsiket is bevonhatjátok.

A bundázott sajt örök kedvenc. A rántott sajt totális retró, de ki ne szeretné? Sokan még akkor is kikérjük a kifőzdékben, ha jól tudjuk, hogy nem azon melegében kapjuk, hanem egy kis ideje már a tálalópultban áll, emiatt kissé már gumis állagú lett.

A frissen, forrón tálalt rántott sajt viszont verhetetlen, egyszerűen jólesik, ahogyan kívül ropogós, belül nyúlós-folyós. Különösen finom, ha nem a gyanús összetevőkből készülő, nagyipari „sajt” az alapja, ami köztudottan úgy olvad, mint a műanyag… Tény, hogy a jó sajtot nem mérik olcsón, de nyilván nem egy éveken át érlelt francia vagy svájci luxussajtot kell választanunk.

Rántott sajtgolyók

Kalóriában nem szegény csemege / Fotó: vm2002, Getty Images

Milyen sajtból készítsük a bundás sajtgolyókat?

Félzsíros-félkemény sajtot válasszunk. Ha lehetséges, legyen jobb minőségű, mint a legolcsóbb trappista, és ha ránk hallgattok, többféle ízű és fajtájú sajtot reszeltek le hozzá. Szép lesz a színe egy élénk, szalmasárga színű cheddartól (bár ez hivatalosan kemény sajt), egy igazi ementáli pedig egy kis különleges aromát is ad neki.

Milyen sajtot ne használjunk? A lágy sajtok (brie, camembert), hosszan érlelt sajtok (pl. parmezán), friss sajtok és ömlesztett (p. Medve, Mackó, tömlős) sajtok nem erre vannak kitalálva. A rántott camembert persze nagy kedvenc, de azt nem reszelt sajtból csináljuk, hanem egyben sütjük ki.

A friss sajtokat nem kell elvetnünk teljesen. Bekeverhetjük őket félzsíros sajtokkal, tehát kisebb részben, 20-30 százalékos arányban tehetünk hozzá például fetát, mozzarellát, juhtúrót, ricottát vagy ordát.

Őrjítsd meg a sajtgolyókat!

Ha engedi a család, társaság ízlése, keverj a sajthoz egy jó ízes plusz hozzávalót! Vágj nagyon apróra kolbászt, füstölt sonkát, jalapeno paprikát vagy friss chilit, esetleg puha zöldborsot, és dobd fel velük a golyók ízét!

Rántott sajtgolyók zöldborssal

Belül zöldborssal, nyúlósan / Fotó: Neng Icha, Getty Images

Rántott sajtgolyók „hamis panírral” – recept

A hagyományos rántott sajt igen bosszantó tulajdonsága, hogy könnyen kifolyik belőle az olvadó sajt. Fontos tehát, hogy gondosan panírozzuk, minden ponton érje a bunda, és csakis sercegően forró olajban süssük, de ez igaz más rántott ételek készítésére is.

A sajtgolyókat nem így panírozzuk. Úgy néznek ki a lépések, hogy összegyúrjuk a sajto(ka)t a liszttel és tojással, majd zsemlemorzsába folytatjuk. Tehát nem a liszt-tojás-zsemlemorzsa a menete.

Rántott sajtgolyók, sorakozzatok!

Rántott sajtgolyók

Akár ketchuppal, akár áfonyalekvárral / Fotó: vm2002, Getty Images

Hozzávalók:

  • 40 dkg félzsíros-félkemény sajt, lehetőleg kétféle, pl. trappista, edámi, gouda, maasdam, ementáli, Pannónia, ízesebb lesz, ha az egyik füstölt sajt)
  • 10 dkg búzaliszt
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • bőséges étolaj a sütéshez
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • Reszeljük le a sajt(ok)at, használjuk hozzá a reszelő kis lyukú oldalát!
  • Bekeverjük a liszttel, tojásokkal, sóval, borssal, és tegyük be őket a hűtőbe 15 percre.
  • A pihentetés után diónyi golyókat formázunk a masszából. Kívánság szerint kisebbeket vagy nagyobbakat is gyúrhatunk.
  • Végül zsemlemorzsába hempergetjük a golyókat, és forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  • Papírtörlőn itassuk le róluk az olajat, és forrón tálaljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top