A magyar konyha több fronton is erős, de világraszóló szendviccsel sajnos nem gyarapítottuk a nemzetközi gasztronómiát. Egy jó téliszalámis szendvics azért mindig is a szívünk csücske marad, de mit tud ez a műfaj más nemzetek konyháiban?
A szendvics lehet hideg és meleg, nyitott vagy összefordított, lapos vagy sok emeletes, sőt akár édes is. Az eredetét mindenki ismeri, a szenvedélyes kártyajátékos John Montagu, Sandwich grófja a névadója, aki azért sem akart felállni a játék mellől, hogy egyen, így két szelet kenyér között kapta az asztalhoz a húst.
Ha azt gondolnád, hogy vastag szelet párizsis zsemle vagy a rántott húsos szendvics hungarikum, nézd meg a galériánkat! Imádott szendvicsek következnek Franciaországtól Amerikán át Japánig és Vietnámig: jöjjön egy kis inspiráció az otthoni szendvicskészítéshez.
Kattints a galériánkra!
Katsu Sando, a japánok kultikus rántott húsos szendvicse puha fehérkenyér-szeletek között. / Fotó: Darya Arnautova, Getty Images
A Bánh mì Vietnám világszerte imádott szendvicse, a francia gyarmati idők nyoma a bagett, édeskés chiliszósszal és friss korianderrel készül / Fotó: nhattienphoto, Getty Images
Az eszméletlen húsos Pastrami és Reuben szendvics önálló műfaj az USA-ban. A Reubenben pastrami-marhaszegyből vagy egyszerűbben elkészített marhahúsból is készülhet. / Fotó: rudisill, Getty Images
A muffuletta vagy muffaletta szendvics Amerikába bevándorolt olaszok kreációja. Mortadella, szalámi, sonka, svájci sajt, provolone sajt, olívakrém gazdagítja. / Fotó: bhofack2, Getty Images
A ropogós sült bacon, a saláta és a paradicsom kezdőbetűit (angolul) rejti a BLT név. Megunhatatlan! / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Club szendvics. A BLT továbbfejlesztett változatába pulyka/csirke is kerül, a magas tornyot pálcikával átszúrják, hogy összetartsa. / Fotó: Little Hand Images, Getty Images
Az amerikai Louisianából származó Po' Boy bundázott garnélával a legnépszerűbb, de szaftos marhahússal is készítik / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Az amerikai BBQ-kedvenc, a tépett disznóhúsos pulled pork szendvics kísérője a coleslaw (káposztasaláta) / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
A rengeteg steakhússal és olvadó sajttal készülő Philly Cheesesteak szendvics Philadelphia szülötte./ Fotó: bhofack2, Getty Images
Sós mogyoróvajas-gyümölcsdzsemes szendvics, Amerika kedvence. / Fotó: Rick Gayle Studio, Getty Images
Ha Mexikóban tortát kérünk, így fog kinézni! A mexikói street foodba minden kerülhet, friss kecskesajt, sült hús, sült bab, avokádó, salsa... / Fotó: Thomas Young, Getty Images
Smørrebrød, a dánok nyitott szendvicse rozskenyéren, tucatnyi feltéttel a lazacostól a garnéláson át a tojásosig / Fotó: Anikona, Getty Images
A francesinha a portugálok őrült szendvicse sült hússal, kolbásszal, sajttal, sörszószban / Fotó: bonchan, Getty Images
A Monte Cristo szendvicset egyszerűsített Croque Monsieur-nek is nevezik. Pulykasonka, bacon, sajt összesütve egy kis majonézzel és mustárral. / Fotó: Boston Globe, Getty Images
A melegszendvicsek királya, a Croque Monsieur Gruyere-sajttal, sonkával, besamel mártással készül. Jó ropogósra. / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
A Croque Monsieur hites társa az elegáns Madame tükörtojással a fején / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
A pintxo vagy pincho a falatnyi nyitott szendvicsek gyűjtőneve Spanyolországban. Érlelt sonka, sajt, sült kolbász, halak, rántott finomságok kerülnek rá. / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images
Az olasz piadina lepénykenyérben készül tucatnyi ízesítéssel. / Fotó: svariophoto, Getty Images
A puccia Puglia kenyere, rendkívül puha, jól megtöltik, és szendvicsként a régió egyik kedvenc street foodja. / Kép forrása: @piattitipici Instagram
Nem a legkifinomultabb darab, de itt a helye. A Leberkäse a bajorok párizsi-jellegű felvágottja, amit brutál vastagságban tesznek a zsemlébe mustár kíséretében. / Fotó: kabVisio, Getty Images