nlc.hu
Gasztro

Készítsd el velünk: stíriai metélt

Kádár János valódi kedvence: a stíriai metélt receptje

Miért stíriai, és miért is metélt? Egyáltalán mi az a Stíria? Az osztrákok vargabélese vetekszik a magyaréval, készítsd el velünk!

Stíria, más néven Stájerország. Az osztrák tartomány nevét viseli ez a főételnek is beillő édesség, ami nem véletlenül emlékeztet a magyar vargabélesre.

A túrós-mazsolás (vagy nem mazsolás) ételt mi cérnametéltből és rétestésztalapokból sütjük, és bár kissé rendhagyó elgondolás, a Kolozsvárról eredeztetett vargabéles nemzeti kedvenccé vált. A stíriai metélt viszont méltó versenytársa.

„Abból akár két adagot is megevett egyszerre”

A krumplileves és a stíriai metélt esete Kádár Jánossal. Kis színes a XX. század magyar történelméből, hogy Kádár János szállóigévé vált „a krumplileves legyen krumplileves” mondása legalább annyit torzult az évek, évtizedek során, mint minden valamirevaló recept. A Gasztrorégész nevű oldal részletesen felfejti a félreértést, amit tetéz, hogy miután tévesen terjedt el a kádári kinyilatkoztatás, magának Kádárnak is megtetszett ilyen formán, és később ő maga is visszautalt rá.

Stíriai metélt

Frissen a sütőből: stíriai metélt / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Amit azonban tudhatunk a politikus ízléséről, Michels Tamás egykori szakács megjegyzéséből tudjuk. Michels neve máshonnan lehet ismerős. Józsefvárosban a hajléktalanok papjaként lett ismert, de az eredeti foglalkozása szakács volt. Elmondása szerint főzött Margaret Thatchernek, Olof Palmének – és Kádár Jánosnak is, amikor a kor legjobb konyháin dolgozott, a Grand Hotelben, a Gellért Szállóban például, majd a külügyminisztérium vendéglátásában. A Népszavában 2018-ban megjelent interjúból idézünk: „Az biztos, hogy Kádár Jánost az egyszerű ételek híveként tartottuk számon, az igazi kedvence azonban nem a krumplileves, hanem a stíriai metélt volt. Abból akár két adagot is megevett egyszerre.”

A lusták és a nem lusták receptje

Könnyen megeshet, hogy te is száraztésztából kifőzött tésztából kóstoltál először „stíriai metéltet”. Ezt korrekten „hamis stíriai metéltnek” vagy „lusták stíriai metéltjének” nevezzük, gyorsan lehet készíteni valami hasonlót. Valójában nem sok köze lesz az igazihoz, aminek lényege a túróval házilag egybegyúrt tészta tészta, amit először kinyújtunk, majd ujjnyi vastagságú metéltekre vágunk (avagy metélünk).

Azért is nehéz felismerni benne a tésztametéltet, mert ezután viszont egy vajas, tejfölös tojáshabos krémmel sütőben összesütjük, és a folyamat végén a tészta vastag szálai már kevésbé felismerhetőek. Egy egységes, szaftos édes sült tésztát fogunk kapni.

Stíriai metélt

Hidegen is finom / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Stíriai metélt – recept

A mazsola kényes kérdés. Beletehetjük simán, de az igazi rajongók rumba áztathatják előtte. Így lesznek igazán lédúsak és ízesek a mazsolaszemek. Persze mazsola nélkül is tökéletes.

Hozzávalók az alaptésztához:

  • 50 dkg rögös túró
  • 12 dkg liszt1 egész tojás
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 0,5 dl tejföl
  • Csipet só
  • + Rumba áztatott mazsola

Hozzávalók a tojásos krémhez:

  • 5 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
  • 3 tojás
  • 70 g porcukor + a szóráshoz
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 citrom héja és kb. fél citrom leve
  • + Zsemlemorzsa a serpenyő szórásához

Elkészítése:

  • A túrót villával törjük át, majd egy keverőtálban kézzel dolgozzuk össze a lisztet, az egész tojást, a túrót, a mokkáskanál cukrot és a fél deci tejfölt egy csipet sóval. Nyomjuk bele a fél citrom levét is.
  • Tegyünk fel fazékba vizet forralni, sózzuk meg.
  • Ha kész a tésztánk, belisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 centi vastagságúra. Az állaga ragacsos lesz, bőven lisztezhetjük, miközben dolgozunk vele. Tésztavágóval vagy késsel ujjnyi szélességű csíkokra metéljük, és ahogy vágjuk le a csíkokat, a lobogó vízbe dobjuk őket, és puhára főzzük. Szűrőben hideg vízzel öblítsük le.
  • Válasszuk szét a tojásokat. Reszeljük le a citrom héját.
  • A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot és a citrom héját, és keverjük el őket.
  • Konyhai robotgéppel verjük fel a tojások fehérjéjét, és pár csepp citromot adjunk hozzá. 3-4 percig folyamatosan habosítsuk, hogy megkapjuk a kívánt, kemény állagot.
  • Adjuk hozzá a sárgájához, keverjük össze a kettőt, majd adjuk hozzá a metéltet. Ha szeretjük a mazsolát, itt adjuk hozzá!
  • Egy tepsit kenjünk vajjal és szúrjuk meg zsemlemorzsával. Öntsük bele, majd egyengessük el benne a túrós metéltet.
  • 180 fokos sütőben süssük pirosra, ehhez kb. 8-10 percre lesz szükségünk.
  • Szórjuk meg a végén porcukorral, és egy kis gyümölcsös, lekváros kísérőtől sem sértődik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top