Serpenyős egytálétel a sógoroktól: a tiroli grösztli receptje

Pásztor Rozi | 2024. Március 08.
Vannak ételek, amiket anélkül is elkészíthettünk már, hogy korábban valaha is hallottunk róla. A tiroli grösztli épp ilyen: sokunknak eszünkbe juthatott már korábban is egy kis húst krumplival megtoldani egy tükörtojással. Egy echte osztrák recept következik

Míg a franciák tükörtojással koronázzák a Croque Monsieur szendvicsüket, amit immár Croque Madame-nak neveznek, az Alpok túloldalán az osztrákok egy serpenyős egytálétel tetejére helyezik a frissen sült tojást. A céljuk hasonló: így még laktatóbb lesz az étel, a folyós sárgája pedig szaftosabbá teszi.

A tiroli grösztli megszületéséhez egy történet is fűződik. Eszerint egy alpesi vendégház szakácsa mindig túl sok ételt főzött a szállóvendégeknek. A maradékot a beosztó osztrákok nem dobták ki, másnap felfrissítve új ételt kreáltak belőle. Ez is az oka annak, hogy egyes receptek sertéshúst, mások szalonnát, a harmadik pedig Speck-sonkát is húsféle gyanánt. Egyik recept sem szentírás.

Nehéz elrontani: Tiroler gröstl, a tiroli grösztli / Fotó: bernjuer, Getty Images

Látható tehát, a Tiroler Gröstl, vagyis a tiroli grösztli nem a földkerekség legkifinomultabb étele, de ez nem is elvárás vele szemben. Ha nincs ötletünk, de van egy kis krumplink, tojásunk és valami hús-/sonkaféle otthon, összedobhatjuk a tiroli egytálételt. El fog fogyni!

Ausztriában egyébként nem csak ebédre és vacsorára, hanem laktató reggeliként is eszik.

Tiroli grösztli – recept

A fentiekből is kiderül, hogy kiváló maradékmentő ez az étel. Ha maradt egy kis egyben vagy szeletben sült sertéshús, netán tokány vagy pörkölt, akár az is mehet bele, ez esetben csak össze kell sütnünk a többi hozzávalóval. A nyers hússal több dolgunk lesz.

Hozzávalók:

A tükörtojás-korona nélkül / Fotó: Javier García Blanco, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version