nlc.hu
Gasztro

Zöldség és gyümölcs növényvédő szer tartalmának ellenőrzése

Vigyázz: ezek a kedvelt gyümölcseink lassan megtelnek vegyszerrel

Egyre több zöldségben - gyümölcsben mutatnak ki az Unióban nem engedélyezett vegyszereket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan, terv szerint, illetve panaszbejelentés esetén is végzi a növényvédő szer maradék vizsgálatokat. Ha pedig felmerül, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor is mintát vesznek a termékekből – írja az Agrárszektor.

Vigyázz: ezek a kedvelt gyümölcseink lassan megtelnek vegyszerrel

A mérések a vizsgált minták 1-1,5 százalékából mutatnak ki

határérték felett növényvédő szer maradványt, főleg rovarölő és gombaölő szereket. A szakemberek emellett többször találták már az EU-ban nem engedélyezett peszticidek nyomait is a termékekben. Bár a termékek a laborvizsgálat eredményéig forgalomban vannak, a határérték felett szennyezett zöldség – gyümölcs tételt zárolják, kivonják és

meg is semmisítik, a fogyasztók értesítése mellett.

Leggyakrabban a citrusfélék tartalmaznak az EU-ban tiltott növényvédő szert de fejes salátában, uborkában, szamócában, almában, körtében és retekben is találtak már kimutatható mennyiségű növényvédő szer maradékot. Az évek óta tartó ellenőrzések során szinte már az összes zöldség és gyümölcs fajtában találtak

vegyszer-maradványt, magyar és külföldről behozott tételekben

egyaránt. Az elvárások és a verseny egyre hatékonyabb termelésre szorítja az agrárvállalkozókat – emiatt van szükség növényvédő szerekre is. A biotermékek drágaságának kézenfekvő oka, hogy ott fertőzések és kártevők teszik eladhatatlanná a termés egy részét, így az árat is magasabbra kell belőni. Ennek dacára is előfordul azonban, hogy a növényvédő szerrel kezelt termék egészségesebb, mint az anélkül termesztett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top