Higgyétek el, nincs hálásabb közönsége azoknak az ételeknek, amelyekben megvan a nosztalgiafaktor, feljönnek a gyerekkori emlékek, mi viszont feltűrjük az ingujjat, és úgy készítjük el ezeket a retró finomságokat, ahogyan anno nem kóstolhattuk. Minél jobb alapanyagokból, tisztességes hozzávaló-mennyiségekkel, nem kispórolósan készítjük, annál meglepőbb lesz, hogy mi mindent lehet kihozni ezekből a régi receptekből.
Imádni fogja mindenki, akinek van némi érzelmi kötődése a süteményhez, amit valljuk be, annyiszor kóstolunk kiszáradva, rossz minőségű piskótával, vékony és íztelen csokiréteggel.
Retró kókuszkocka – Barka Áron séf receptje
Megkérdeztük a séfet, hogy mire figyeljünk oda a készítéskor, mi a titka, hogy jól sikerüljön. Íme, a tanácsai:
- Ne hagyjátok ki a mézet a tésztájából! Egy kis tartást fog adni neki.
- A sütési idő vége felé már legyetek rajtra készen, mert könnyen túl tud menni a tészta a sütőben.
- Frissen a sütőből, forrón soha ne akarjátok levenni a sütőpapírt róla, mert rá fog ragadni. Hideg se legyen: langyosan tudjuk szépen lehúzni róla.
- A legfontosabb lépés, hogy a kókuszkockákat borító kakaós rétegbe csokoládé is kerüljön! Ne a rossz minőségű, (valóban retró) csokibevonó, hanem minőségi étcsoki, magas kakaótartalommal. Így lesz sűrű, csokis, isteni a kókuszkocka!
- Ne spóroljuk meg az időt a piskótakockák csokiba mártásával. A piskótakockák minden oldalát körülbelül 2×1 percig áztassuk benne. Vagyis az első kör után egyszer ismételjük meg a csokiba mártást.
„Ez egy egy tepsire való adag. Személy szerint jó sok csokiöntettel szeretem, amit egy csipet levendulával szoktam megbolondítani” – cseni bele a tanácsaiba a séf a saját ízlését is.
Hozzávalók a tésztához:
- 450 g búzafinomliszt
- 225 g vaj
- 2,5 evőkanál méz
- 300 g kristálycukor
- 2 tojás
- 3 dl tej (legalább 2,8%-os, de minél zsírosabb, annál jobb)
- 18 g sütőpor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 nagy csipet só
Hozzávalók a csokiszószhoz:
- 3 dl tej (legalább 2,8%-os, de minél zsírosabb, annál jobb)
- 450 g kristálycukor
- 3 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
- 250 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 100 g vaj
- 3 cl barna rum
- + 100 g kókuszreszelék
Kókuszkocka elkészítése:
- A vajat és a kristálycukrot keverőgépben habosra keverjük, míg ki nem fehéredik.
- Hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és tovább habosítjuk, majd jöhet bele a tej.
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, fahéjat, sütőport, majd az egészet egy nagy keverőtálba tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Zsírpapírral kibélelt tepsiben elsimítjuk a piskóta-masszánkat és 30-40 perc alatt megsütjük a sütőben. (Fogpiszkálóval teszteljük a kész tésztát. Ha már nem ragad rá, kivehetjük.)
- Hagyjuk langyosra hűlni. A langyosra hűlt piskóta széleit levágjuk, majd 5×5 centiméteres kockákra vágjuk.
- A csokiszószhoz a hozzávalókat összeforraljuk egy gyorsforralóban, majd jöhetnek bele a piskótakockák, aminek minden oldalát körülbelül egy percig áztatjuk benne. Majd még egyszer megismételjük!
- Most legyünk gyorsak: egyből tegyük át őket a kókuszreszelékbe, és körbehempergetjük benne. A legjobb rácson hagyni megdermedni.