nlc.hu
Gasztro
Retró kókuszkocka puhán és jó csokisan – recept

Retró kókuszkocka puha piskótával, jó sok csokiszósszal – Barka Áron séftől

Egy séf receptjét hoztuk el nektek. Barka Árontól kóstoltuk egy egyszerű hétköznapi ebédmenü lezárásaként ezt a retró kókuszkockát, aminek azzal a lendülettel el is kértük a receptjét. Szerencsére nem titkolja, szálljon az ige!

Higgyétek el, nincs hálásabb közönsége azoknak az ételeknek, amelyekben megvan a nosztalgiafaktor, feljönnek a gyerekkori emlékek, mi viszont feltűrjük az ingujjat, és úgy készítjük el ezeket a retró finomságokat, ahogyan anno nem kóstolhattuk. Minél jobb alapanyagokból, tisztességes hozzávaló-mennyiségekkel, nem kispórolósan készítjük, annál meglepőbb lesz, hogy mi mindent lehet kihozni ezekből a régi receptekből.

Imádni fogja mindenki, akinek van némi érzelmi kötődése a süteményhez, amit valljuk be, annyiszor kóstolunk kiszáradva, rossz minőségű piskótával, vékony és íztelen csokiréteggel.

Retró kókuszkocka

Nem a vasúti restikben és a régi munkahelyi büfékben megszokott minőségben: retró kókuszkocka / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Retró kókuszkocka – Barka Áron séf receptje

Megkérdeztük a séfet, hogy mire figyeljünk oda a készítéskor, mi a titka, hogy jól sikerüljön. Íme, a tanácsai:

  • Ne hagyjátok ki a mézet a tésztájából! Egy kis tartást fog adni neki.
  • A sütési idő vége felé már legyetek rajtra készen, mert könnyen túl tud menni a tészta a sütőben.
  • Frissen a sütőből, forrón soha ne akarjátok levenni a sütőpapírt róla, mert rá fog ragadni. Hideg se legyen: langyosan tudjuk szépen lehúzni róla.
  • A legfontosabb lépés, hogy a kókuszkockákat borító kakaós rétegbe csokoládé is kerüljön! Ne a rossz minőségű, (valóban retró) csokibevonó, hanem minőségi étcsoki, magas kakaótartalommal. Így lesz sűrű, csokis, isteni a kókuszkocka!
  • Ne spóroljuk meg az időt a piskótakockák csokiba mártásával. A piskótakockák minden oldalát körülbelül 2×1 percig áztassuk benne. Vagyis az első kör után egyszer ismételjük meg a csokiba mártást.

„Ez egy egy tepsire való adag. Személy szerint jó sok csokiöntettel szeretem, amit egy csipet levendulával szoktam megbolondítani” – cseni bele a tanácsaiba a séf a saját ízlését is.

Hozzávalók a tésztához:

  • 450 g búzafinomliszt
  • 225 g vaj
  • 2,5 evőkanál méz
  • 300 g kristálycukor
  • 2 tojás
  • 3 dl tej (legalább 2,8%-os, de minél zsírosabb, annál jobb)
  • 18 g sütőpor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet só

Hozzávalók a csokiszószhoz:

  • 3 dl tej (legalább 2,8%-os, de minél zsírosabb, annál jobb)
  • 450 g kristálycukor
  • 3 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
  • 250 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 100 g vaj
  • 3 cl barna rum
  • + 100 g kókuszreszelék

Kókuszkocka elkészítése:

  • A vajat és a kristálycukrot keverőgépben habosra keverjük, míg ki nem fehéredik.
  • Hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és tovább habosítjuk, majd jöhet bele a tej.
  • A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, fahéjat, sütőport, majd az egészet egy nagy keverőtálba tesszük.
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Zsírpapírral kibélelt tepsiben elsimítjuk a piskóta-masszánkat és 30-40 perc alatt megsütjük a sütőben. (Fogpiszkálóval teszteljük a kész tésztát. Ha már nem ragad rá, kivehetjük.)
  • Hagyjuk langyosra hűlni. A langyosra hűlt piskóta széleit levágjuk, majd 5×5 centiméteres kockákra vágjuk.
  • A csokiszószhoz a hozzávalókat összeforraljuk egy gyorsforralóban, majd jöhetnek bele a piskótakockák, aminek minden oldalát körülbelül egy percig áztatjuk benne. Majd még egyszer megismételjük!
  • Most legyünk gyorsak: egyből tegyük át őket a kókuszreszelékbe, és körbehempergetjük benne. A legjobb rácson hagyni megdermedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top