nlc.hu
Életmód
Lövik a gólyákat Hajdúnánáson, forrnak az indulatok

Lövik a gólyákat Hajdúnánáson, forrnak az indulatok

Nyomozás indult, a lakosság segítségét kérik a madármentők.

Áprilisban egy törött szárnyú gólyát hoztak a hortobágyi Madárkórházba a hajdúnánási Sólyom utcából. A madár sebe friss volt, az összecsukott szárny külső oldalán egy nyílt, véres sebben egy légfegyver lövedék volt, mely mindkét alkarcsontot egy vonalban eltörte. A gólya sérülése friss, aznapi, maximum pár órás lehetett.

gólya,

A meglőtt gólya – Forrás: Hortobágyi Madárkórház és Madárpark Alapítvány

Mivel az egyetlen lövedék mindkét csontot eltörte, melyek egymás alatt helyezkednek el, és az egyik ujjnyi vastag, maximum 15 méterről, alulról és oldalról, 60-70 fokos szögből, valószínűleg egy utcához nagyon közeli háztetőn, vagy villanyoszlopon állva kapta lövést, mely földre kellett vigye. (…) Puffant a földön és mikor magához tért, gyalogolt. Így találták meg reggel 8-kor az utcán, lógó szárnnyal, egy zsákutca végében. (…) Így biztosra vehető, hogy ott lőtték meg” – részletezte az esetet dr. Déri János, a hortobágyi Madárkórház és Madárpark Alapítvány igazgatója.

Mint a madármentő megjegyzik, a hajdúnánási Sólyom utca egy elit környék, 40-50 éve ott lakó, egymást jól ismerő, tisztességes emberek laknak ott, így nehezen feltételezhető, hogy valaki légpuskával lövöldözne azon a környékén, ennek ellenére mégis megtörtént.

Az Alapítvány most a település polgármesterével együttműködve nyomozást indított, hogy elegendő információt gyűjtsön a rendőrség számára. Az eset felderítéséhez pedig a lakosság segítségét kérik.

Mint ismert, a fehér gólyák hazai egyedszáma csökkenőben van: a 2014-es 5600-5800 párral szemben 2019-ben már csak 4000 itt fészkelő párról tudni – erre 2022-ben hívta fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A csökkenés hátterében az áll, hogy kevesebb az üde, nedves gyep és mocsár; csökken a zsákmányállatok száma; előfordul az áramütés; sok vegyszert használnak a mezőgazdaságban, valamint átalakulnak a telelőhelyek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top