nlc.hu
Életmód

Dömösi gólyapár

Hetedszer is visszatért sérült párjához egy gólya Dömösön

Ilyen a gólyaszerelem.
gólya,

2016 áprilisában lőtt sebbel került a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba egy fehér gólya, akinek Márton András, a mentőközpont vezetője a Macus nevet adta. A madár sérülése maradandónak bizonyult, azóta sem tud repülni. Márton András 2017 kora tavaszán készített egy fészekállványt a madárnak, és még az év áprilisában megérkezett Macushoz egy tojó, Szofi. Abban az évben négy fiókát hozott a gólyaszerelem.

Azóta Szofi minden év nyarának végén elrepül Afrikába, tavasszal pedig visszatér párjához. Szofi idén már a hetedik alkalommal tért vissza Macushoz, 2024. március 22-én érkezett meg a dömösi fészekhez – számolt be a Sokszínű Vidék.

A madármentők abban bíznak, hogy idén is lesz tojás és fióka a gólyapár fészkében.

Horvátországban is rendszeresen visszatért egy hím gólya a sérült párjához. Klepetan minden évben 13 ezer kilométert repült, hogy pár hónapig együtt lehessen Malenával. Sajnos, néhány évvel ezelőtt mindketten elpusztultak.

Kiemelt fotó forrása: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top