nlc.hu
Életmód

Tiszalökön telelő gólya

Tiszalökön telel egy gólya, Gerzsont a helyiek etetik

Összefogtak a lakosok, példásan gondoskodnak a madárról.
gólya

Magyarországon telelő gólyát fotóztak és videóztak Tiszalökön, a madár valószínűleg a deformitása miatt nem repült el a többiekkel – írja a Sokszínű Vidék

Rokonál Zoltán tavaly szeptember 9-én vette észre a tiszalöki Kis-Tisza Ökocentrum Nature 2000-es területén, hogy egy gólya “didereg” a magasban. Elmondása szerint összefogtak a tiszalökiek, és aki tudja, eteti az itt telelő madarat, aki a Gerzson nevet kapta. Van egy állandó gondviselője, Jágerné Ica néni, akinek a házával szemben található a gólya fészke.

A tiszalöki madarat  olykor a helyi horgászok is ellátják élelemmel, aminek nagyon örül, Gerzson ugyanis a szárnya deformitása miatt nem tud hosszú utakat megtenni.

Arra is akadt már példa, hogy Afrika helyett Magyarországra jött telelni egy gólya., mivel pont az ellenkező irányba kezdte a vándorútját. A bolgár madárra tavaly októberben bukkantak Somogyban, sérülten. A sebei miatti elsősegélynyújtás során derült ki, hogy a 2023-ban született fiatal gólyát Bulgáriában gyűrűzték meg, majd szeptember 13-án több társával együtt szabadon engedték a török határtól mintegy 120 kilométerre, hogy megkezdjék vonulásukat az afrikai telelőhelyük felé. Ez a madár azonban éppen az ellenkező irányba kezdte vándorútját, egészen Magyarországig: a többi golyó jó irányba indult, ő azonban kelet helyett nyugatnak – ez példa nélkül eset a gólyák vonulásának történetében. Sérüléséből a dömösi Madárparkban gyógyult fel.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top