nlc.hu
Szabadidő

Nálunk telelő bolgár gólya

Példa nélküli eset: Afrika helyett Magyarországra jött telelni egy bolgár gólya

Pont az ellenkező irányba kezdte a vándorútját.
gólya,

Történelmet írt egy gólya, amelyre Somogyban bukkantak, sérülten: Afrika helyett Magyarország felé vette az irányt telelésre a bolgár madár – számolt be a Sokszínű Vidék. A sebei miatti elsősegélynyújtás során kiderült, hogy az idén született fiatal gólyát Bulgáriában gyűrűzték meg, majd szeptember 13-án több társával együtt szabadon engedték a török határtól mintegy 120 kilométerre, hogy megkezdjék vonulásukat az afrikai telelőhelyük felé. Ez a madár azonban éppen az ellenkező irányba kezdte vándorútját, egészen Magyarországig.

A gólya csapatban lett elengedve, a többi a jó irányba indult, ő azonban kelet helyett nyugatnak. „Ez a gólya ifjonc szembe ment végig a »forgalommal«, ahány gólyával útközben találkozott, mind pont az ellenkező irányba tartott” – mesélte Márton András, a dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője, aki szerint példa nélküli ez az eset a gólyák vonulásának történetében.

A madár jelenleg a dömösi Madárparkban gyógyul, jövőre szabadon engedhetik. Mivel amolyan felfedező kalandornak számít, ezért a Kolombusz nevet kapta.

Arról már írtunk többször, hogy egy ásotthalmi gólya évek óta itthon telel. A „kocsmázó gólyaként” ismertté vált Matyit rendszerint egy helyi család eteti télen. A helyiek beszámolói szerint madár egy gátsori villanypózna tetején él, és ő a környék kedvence. Imádja a virslit, a halat, a kenyeret, és olykor párizsit is kap. Matyi amúgy annyira otthon érzi magát, hogy pár évvel ezelőtt, amikor a párjával fiókái lettek, egyszerűen bevezette őket Irénke nénihez, aki rendszeresen etette akkoriban és vigyázott rá.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top