Szabadidő

Ennek a gólyának 2 hónap is elég volt Afrikából

Már vissza is tért a telelésből. De miért?

Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy egy szeptembertől Afrikában telelő gólya mindössze két hónap elteltével visszatérjen Európába. Márpedig most pontosan ez történt: egy Németországban jeladózott, 2019-es születésű fehér gólyát találtak Spanyolországban. 

„Thilo, a németországi Rheinland-Pfalz tartományban jeladóval ellátott, 2019-es születésű fiatal fehérgólya-tojó meglepte a szakembereket. A vonuló madár szeptember 17-én kelt át a Gibraltári-szoroson és november végéig Marokkóban, Keniatra közelében telelt, majd november 29-én visszarepült Európába, ahol a Spanyolország déli részén lévő Barbate város környékéről küldött jeleket” – írták a Jeladós gólyák Facebook-csoportban.

Fotó: iStock

A szakemberek nem tudnak olyan esetről, hogy egy fehér gólya ugyanabban az évben visszatért volna Afrikából Európába. Thilo valószínűleg nem vonult tovább társaival a fekete földrész belseje felé, hanem csak telelőhelyet váltott, hiszen Spanyolország déli részén télen is kellemes az idő – írta a Sokszínű Vidék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top