nlc.hu
Utazás
Közel 100 utast nem engedett felszállni a Wizz Air, óriási volt a felháborodás

Közel 100 utast nem engedett felszállni a Wizz Air, óriási volt a felháborodás – frissítve!

WizzAir

Mintegy 80-100 utastól tagadta meg a felszállást szombaton a Wizz Air a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az érintett utasok (magyarok és átszálló külföldiek) a szaúd-arábiai Dzsiddába akartak repülni, ám csak a becsekkolásnál tudták meg, hogy a meglévő vízumuk nem elegendő, így nem szállhatnak fel a gépre – értesült a Blikk.

Az utasok állítják, semmilyen tájékoztatást nem kaptak a légitársaságtól arra vonatkozóan, hogy a meglévő vízumuk jelenleg nem elegendő, és extra vízumra lenne szükség az odautazáshoz. “Megtagadták az utazást, ha valakinek nem volt úgynevezett „haddzs-vízuma”. (…) Mindenki a check-in-nél tudta csak meg, hogy nem tud elutazni“- panaszolta egyikük. Több olyan utas is volt, akinek rosszabb volt a helyzete: ők csupán át akartak szállni a Wizz Air-járatára Budapesten, ám mivel nem tudtak felszállni, így Budapesten ragadtak.

Május 23-tól zajlik a haddzs (azaz a zarándoklat) Mekkában, maga a haddzs nem hajtható végre hagyományos turistavízummal. Mint kiderült, ebben az időszakban a hagyományos turistavízum nem elegendő az országba való belépéshez még azok számára sem, akik nem akarnak részt venni a zarándoklaton. Állítólag a Wizz Air egyik munkatársa a reptéren közölte az utasokkal, hogy előző nap kaptak arra utasítást, hogy másnaptól már csak haddzs-vízumot fogadjanak el.

Mi nem haddzsra mentünk volna. Itt valószínűleg a Wizz Air nem tisztázta le, hogy a normál vízum mellett van ez a haddzs-vízum, amivel be lehet utazni az országba mostanában” – fakadt ki egy másik utas a lapnak.

A Wizz Airre legutóbb április végén a dubaji és az Abu Dhabi-i reptéren rekedt magyarok panaszkodtak, azt állítva, hogy étlen-szomjan várakoztatták őket, sőt kiabáltak is velük a légitársaság dolgozói.

UPDATE (12:21)

A történtekre így reagált a Wizz Air az nlc-nek: „A háddzs zarándoklat időszaka minden évben különösen forgalmas Szaúd-Arábiában, ezért az ország előírja, mely speciális vízumokkal lehet csak belépni az ország területére – ha ettől eltérő okmánnyal érkeznek, az súlyos bírságot vonhat maga után. A Wizz Air azt az utasítást kapta a szaúd-arábiai hatóságoktól, hogy május 18-tól már csak a zarándoklat idejére érvényes vízumot fogadhatják el a beszállásnál. Az aznapi Budapest-Dzsidda járaton emiatt több utasnak is – a szigorú protokoll szerint – meg kellett tagadni a fedélzetre lépését, ugyanis nem rendelkeztek ezzel az okirattal. A légitársaság folyamatosan egyeztetett a szaúdi hatóságokkal, akik a nap folyamán már ellentétes információt közöltek, amely szerint további értesítésig minden vízum elfogadható az országba történő beutazáskor. A Wizz Air ezúton is elnézést kér az utasoktól a kellemetlenségekért. Az érintett járatok utasai számára választhatják a jegyár 120 százalékos jóváírását WIZZ-számlán, vagy a jegy vételárának teljes visszatérítését az eredeti fizetési móddal.”

Kiemelt fotó: illusztráció, Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top