nlc.hu
Család

Hiába várja Tibor a félmillió forintját a Wizz Airtől

445 ezer forinttal tartozik egy magyar családnak a Wizz Air, egy éve hiába várják a kompenzációt

Egyetlen forintot sem láttak még a kompenzációból.
wizzair

445 ezer forint – Kézi Tibor szerint ennyivel tartozik neki és családjának a Wizz Air légitársaság, miután tavaly júliusban nem szállt fel a gépük, és Londonban rekedt a családfő a feleségével és három gyermekével. Akkor a London-Budapest járatuknak több mint másfél napja kellett volna elindulnia, végül törölték. Aztán a “mentőjáratra” való átfoglalásukért a légitársaság komoly pénzt “gombolt le róluk”. Azóta több mint egy év telt el, de még egyetlen forintot sem láttak a kompenzációból – derült ki a Fókusz riportjából.

A család szeretett volna kártérítést kapni azért, mert a járatukat törölték, másrészt pedig visszaigényelték volna azt a pénzt, amit a nem tervezett londoni tartózkodásuk alatt költöttek, többek között szállásra. Ez az ötfős családnak csaknem félmillió forintba került. A költségeket számlákkal dokumentálták, de a cégnek hiába írtak, elutasították a kártérítést vis major eseményre hivatkozva. 

“Erre az ügyvédek is azt mondták, hogy nehéz ezt már így megtámadni. Oké, ezt így most elfogadjuk. (…) Eltelt az ősz, a tél, és továbbra sem történt semmi” – panaszolta Kézi Tibor, aki a történtek óta nem utazott Wizz Airrel.

Nemrég azonban Tibor két ügyét – a Londonban felmerült költségeket és a vis major esetet összevonták, majd lezárták. A Fókusznak nyilatkozó ügyvéd szerint ez így nincs teljesen rendben.

Kézi Tibor a történtek óta nem utazott Wizz Airrel. Sem a családtagjai, se ma barátai, sőt egyikük sem tervezi ezt a jövőben. Elmondása szerint ugyan a kártérítési igényük visszautasítását elfogadták, a járattörlés miatt felmerült költségeiket viszont addig próbálkoznak – akár jogi úton is – visszaszerezni, ameddig azt nem rendezi velük a légitársaság.

Az európai uniós jogszabályok szerint, ha a repülőt kevesebb, mint 14 nappal az indulást megelőzően törlik, vagy minimum 3 órával később érkezik meg a menetrendben jelölt időpontnál, 250 és 600 euró közötti összeg illetheti meg az utast. Abban az esetben, ha nem vis major esemény okozta a késést.

Kiemelt fotó: illusztráció, Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top