Nagyon sok ételt dobunk ki. Érthető, ha a négynapos ünnep végén már semmi kedvünk a megmaradt főtt tojáshoz, sonkához, kalácshoz és más süteményekhez. Érdemes meglátni azonban a potenciált bennük: ha unjuk a főtt tojást, csináljunk krémes tojássalátát belőle, de a főtt sonkából is olyan krémet készíthetünk, amihez képest kisebb sértés a bolti.
12 receptben adunk ötleteket, hogy a finomságok még finomabb új ételekben születhessenek újjá.
Klasszikus spanyol reggelibe: tortilla de patatas
Aki utazott már Spanyolországba, biztosan találkozott már ezzel a napindítóval. A laktató tojásreggelibe krumplit sütnek, és ha nem natúran készítjük, sonkával is gazdagíthatjuk a tortillánkat (ami nem összetévesztendő a töltelékkel feltekert búza- vagy kukoricalepénnyel, a tortillával). A főtt tojást nem, de a sonkát beletehetjük a tortilla de patatasba.
Süssünk tortilla de patatast! – tovább a receptre!
Spanyol tapasbárokban is csemege: tortilla de patatas / Fotó: TopMicrobialStock, Getty ImagesSzép mentés francia módra: sonkás-tojásos quiche
A francia pizza: húsvéti sonkás-tojásos quiche
Ebben a receptben három főtt tojás és 25 deka sonka szerepel, és a gluténmentes és laktózmentes hozzávalók helyett egész nyugodtan beletehetünk hagyományos alapanyagokat is. A franciák sós lepényének lényege a vajas, tejszínes, szaftos belső, és ne feledjük, hogy a quiche sok étkezést megmenthet. Ha egyszer megtanuljuk a receptet, ez mindig működni fog: töltsük bátran zöldségekkel, hússal, felvágottal, főtt tojással.
Húsvéti quiche – tovább a receptre!
200% tavasz: medvehagymás tojáskrém
A zsidótojás vagy tojáskrém egy olyan kenyérfeltét, amiről a legkevésbé sem hiányzik a hús, felvágott. Gazdag, krémes, ízes, laktató – és tökéletes maradékmentő, ha van néhány főtt tojásunk, aminek új szerepet szánunk. Ha áll otthon egy pohár vízben friss medvehagyma, nincs is több kérdés. A Medvehagymás, sóskás, snidlinges – 3 zseniális tavaszi tojáskrém c. cikkünkben három receptet is találtok.
Medvehagymás tojáskrém – tovább a receptre!
Igazi recycling: húsvéti őzgerinc
Egy érdekes receptet hoztunk. Szükséges hozzá a maradékmentő sonkán, főtt tojásokon, friss hónapos retken és tormán kívül zöldség- vagy húsleves-alaplé, tejföl, majonéz és lapzselatin. Őzgerincben dermesztjük aztán a tavaszi finomságokból készült ételt, ami fantasztikus reggeli vagy tízórai/uzsonna az elkövetkezendő napokban.
Húsvéti őzgerinc – tovább a receptre!
Ugye nem dobtad ki a sonka főzőlevét? Húsvéti bableves gazdagon
Akár kidobtad, akár nem, a húsvéti sonka maradékából remek leves főzhető. Még jobb, ha megtartottad a húsvéti sonka sós, ízes főzőlevét. Ebből főzhető igazán finom bableves – vagy más tartalmas leves, ragulevesek vagy sárgaborsóleves például. Jól is esik egy tartalmas leves a húsvéti lakomák után. Könnyed, de tápláló.
Húsvéti bableves gazdagon – tovább a receptre!
Jól lakni a maradékokból: sonkás-sajtos-mustáros krumplitekercsek
Sonka, sajt, mustár – örök trió. Főleg, ha besamel mártással béleljük, ami remek újjáélesztése lehet a húsvéti maradékoknak. Az újrakomponált alapanyagokat egy új ételben süthetjük újjá egy óra alatt, és voilá!
Sonkás-sajtos-mustáros krumplitekercsek – tovább a receptre!
Maradékmentő sonkás rakott tészta
A csőben sült (avagy tepsiben, sütőben sült) rakottas ételek igazi jolly jokerek. Miért is ne születhetne újjá így a húsvéti sonka? A legegyszerűbb megoldások egyik, ha tésztát főzünk ki hozzá, és tejes-tejfölös-fokhagymás körítéssel összesütjük a főtt tésztát a sonkával. Nem csak csuszatésztával működik, de a sajt se maradjon le a tetejéről!
Maradékmentő sonkás rakott tészta – tovább a receptre!
A mindent bele kókuszgolyó
Kókuszgolyó az ünnepekre és a hétköznapokra is. Ha van olyan megunt süti az ünnepről, amit már úgyis csak megszáradna a tepsiben, süteményes tálban, vétek hagyni kiszáradni és kidobni. Mint az látható a receptben is, piskótát és kekszféléket is feldolgozhatunk benne. Ha kakaós vagy kókuszos az alap, csak még jobban illeni fog bele.
Maradékmentő kókuszgolyó – tovább a receptre!
A máglyarakás örök – recept Melóca konyhájából
A máglyarakás megunhatatlan. A Nosalty receptje Melóca konyhájából érkezik, és már csak azért is isteni, mert a húsvéti kalácsunk újjászülethet ebben a formában. Rum, mazsola, tojás, vaj, cukor, alma, lekvár, dió szükséges a recepthez, cserébe egy isteni új édességet kapunk.
Máglyarakás Melóca konyhájából – tovább a receptre!
Kedvenc: pain perdu, avagy francia pirítós karamellás eperrel
A francia pirítós neve becsapós, hiszen nem egy szelet kenyérről, hanem gazdag vajas kalácsról van szó édes, gyümölcsös szósszal. A villásreggelik kedvence felér egy délutáni édességgel is: puha, édes és eltelít. Ha a húsvéti kalácsunk száradni kezd, ez egy szuper újragondolása. Ezúttal olvasztott cukorral, vagyis karamellel és eperrel.
Pain perdu karamellás eperrel – tovább a receptre!
Szaftosan: tres leches kalács sült banánnal
A háromféle tej találkozása: sűrített tej, habtejszín, tej egy édességben. Csupán egy banán és egy kis vaj szükséges hozzá. és máris a legjobb, ami történhetett a pár napos kaláccsal. A sűrített tej egyébként is egy alábecsült édesség, imádjuk!
Tres leches kalács sült banánnal – tovább a receptre!
Kalácsfelfújt sárgabaracklekvárral
Van otthon vaj, tejszín, tej, tojás a megmaradt kalácson túl? Ha más alapanyagokból is van otthon maradék, és még egy kis sárgabaracklekvár is, kész is az új sütemény. A kalács nem végezheti a kukában