nlc.hu
Gasztro

A spanyolok krumplis omlettje gyors és egyszerű: tortilla de patatas

A spanyolok rég feltalálták az ársapkás rántottát: süssünk tortilla de patatast – recepttel!

Három hozzávaló, amelyek ára védelmet élvez: a tojás, krumpli és olaj szentháromságából készül egy igazi spanyol kedvenc, a tortilla de patatas. Bár nem az eredeti receptekben szereplő olívaolaj, hanem az étolaj ársapkás, de ez maradjon a mi titkunk.

Az ársapka szó még meg sem született, amikor a spanyolok feltalálták, ha nem is a spanyolviaszt, hanem a jelenkori Magyarországon tökéletes hatósági áras fogást, a tortilla de patatast. Nem meglepő módon eredetileg egy igazi szegény ember eledele volt ez a tartalmas, laktató étel.

Tortilla alatt a köznyelvben alapvetően a mexikóiak egyik legfontosabb élelmiszerét, a kukorica- és/vagy búzalisztből készült tésztalapot értjük. A mexikói tésztalepény egy korábbi civilizáció, az aztékok sikerterméke, hiszen több mint 500 évvel az Azték Birodalom bukása után is világszerte népszerűek a tortillába csavart ételek. A tésztalapokat a spanyol hódítók nevezték el tortillának, azaz tortácskának.

Egy másik tortilla: tortilla de patatas

A tortilla de patatas azonban később született meg, mint a gyarmatosítás időszaka, de az étel formája miatt szintén tortácskát láttak meg benne a spanyolok. A XIX. századból eredeztetett fogás nem éppen a királyi főszakács műve: az egyszerű parasztemberek számára nehezen elérhető árú zöldségek és tojás miatt krumplival tették energiadúsabbá és laktatóbbá ezt a köznapi tojásételt. A tortilla de patatas mégis nagy karriert futott be, ugyanis a spanyol tapasbárok, éttermek és szállodai reggelik egyik örökbecsű étke lett, amit a nap minden szakában fogyasztanak.

Tortilla de patatas hozzávalók

Omlettszerűen egybesütve / Fotó: Eduardo Muñoz / EyeEm, Getty Images

Szárazabbra sütve vagy szaftos belsővel

A legtöbben spanyol nyaralások alkalmával találkozhattunk először ezzel a tojásos fogással. A tortilla de patatas a jó öreg magyar rántottákhoz vagy a francia omletthez képest jóval tartalmasabb: rétegzett krumplival sütik ki a felvert tojásokat.

A rántották esetében ízlés kérdése, hogy jól átsütve szeretjük, vagy puhábban, esetleg egészen nyálkás felülettel. Spanyolországban is rengeteg helyen kapni egészen száraz tortilla de patatast, nekünk a legjobb élményeinket azonban a belül szaftos tortillák jelentették.

Tortilla de patatas egy szelet bagettel

Lágy, folyós belsővel / Fotó: Rafael Elias, Getty Images

Ez az étel bizonyos szempontból omlett, de közel áll a rakott krumplihoz is. Az eredeti verzióban nem szerepelnek további zöldségek, kolbász vagy sonka, kizárólag vöröshagyma gazdagítja az egykori paraszti ételt.

Megéri a kísérletezést, és legyünk csak türelmesek, az ideális állagú rántottánk sem elsőre sikerült.

Ha ügyesek vagyunk, és hallgatunk az alábbi recept lépéseire, egybefüggő sült tojásrétegnek kell borítania a krumplis-tojásos belsőt.

Tortilla de patatas

Spanyol módra bagettel, csak hogy elfogyjunk! / Fotó: Carol Yepes, Getty Images

A spanyol krumplis omlett, a tortilla de patatas receptje

Hozzávalók:

  • 0,5 kg krumpli
  • 6 db L-es tojás
  • 2 dl olívaolaj vagy étolaj
  • 1 közepes hagyma
  • ízlés szerinti só és frissen őrölt feketebors

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg és szeleteljük vékony, néhány milliméteres szeletekre a krumplit és a vöröshagymát. A legegyszerűbb, ha a négyoldalú sajtreszelő megfelelő oldalán gyaluljuk le őket.
  • Tapadásmentes serpenyőben forrósítsunk olajat. A krumplit és a vöröshagymát közepes lángon sütjük, olykor óvatosan megforgatva, hozzáadva a sót és a borsot is. A cél, hogy ne legyenek nyersek a zöldségek, amikor a tojást hozzáadjuk.

Hiba, ha keményre sül akár a krumpli, akár a hagyma! Ne használjunk nagy lángot az elősütéskor.

  • Egy tálban verjük fel a tojásokat kevés sóval és borssal.
  • A hagymás krumplit lecsepegtetjük, papírtörlőre helyezzük, hogy beszívja az olajat.
  • Töröljük ki a serpenyőt, adjunk hozzá egy kis friss olajat. Óvatosan keverjük össze hagymás burgonyát a tojással, és öntsük a felforrósított serpenyőbe.

Itt jön a trükk: addig süssük nagy lángon, míg a tojásburok megszilárdul, ekkor állítsuk át a hőfokot alacsonyra.

  • 3-4 perc után egy fedő segítségével fordítsuk át a tortillát: egy határozott mozdulattal fordítsuk fejjel lefelé egy fedőbe, majd abból kicsúsztatva másik oldalával kerüljön a serpenyőbe. Szükségünk lehet egy spatulára is a művelethez.
  • Nagy lángon 1 perc alatt ezt az oldalát is megszilárdítjuk, majd ismét kis lángon további 3-4 percig süssük a másik oldalát is. Ha belül lágyan, folyósan szeretnénk a tojást, elég 2 perc sütés is neki.

Fogyasszuk magában, kenyérrel, friss zöldségekkel, vagy egyszerűen bagettel, mint a spanyolok! Kiváló párja a paradicsomszószos katalán kenyér is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top