Az evőpálcikák elterjedésével kevesebb lett a vérengzés az asztalnál, és ezt Konfuciusznak köszönhetjük

L.A. | 2024. Április 09.
Több milliárd ember használ ma is evőpálcikát a bolygón, de mi lehet az oka, hogy jobban kedvelik, mint a kés-villát?

Kínában nagyjából i.e. 1200 körül jelent meg az evőpálcika és i.sz. 500-ra terjedt el egész Ázsiában, Vietnámtól Japánig. Kezdetben főzéshez használták, majd a népességnövekedés okozta erőforráshiányok miatt az étkezéshez is. A kínai filozófus Konfuciusz is nagyban hozzájárult az evőpálcikák népszerűsítéséhez, aki felszólalt az éles evőeszközök használata ellen, mivel vitás helyzetekben gyakran azzal estek egymásnak a felek az asztalnál. Az élelmiszerhiány miatt az adagok is kisebbek lettek, így a késre sem igazán volt már szükség. A pálcika használatának azonban nem csak kulturális okai vannak, ha összehasonlítjuk más evőeszközökkel, láthatjuk, hogy jóval egyszerűbb és hatékonyabb.

Fotó: getty Images

Ahány kultúra, annyiféle pálcika. Lehet Konfuciusz tehet róla, de a kínai evőpálcikák vége például jóval tompább. Japánban pedig egykor különböző méretű pálcikákat használtak a családban: 18 cm hosszú járt a nőknek, 20 cm pedig a férfiaknak. Japánban a 19. század végén jelentek meg azok az első eldobható bambusz pálcikák, amikkel ma is találkozhatunk az éttermekben. A tehetősebbek elefántcsont, jáde, korall, réz vagy ezüst evőpálcikát is tartottak otthon. Az ezüstről úgy hitték elszíneződik, ha mérgezett ételhez ér.

A Redditen és Quorán is gyakran felmerülő kérdés, ki miért részesíti előnyben a villával szemben. Van, aki szerint életmentő lehet, ha tudunk pálcikával enni:

Megesett már velem, hogy pálcikával tudtam csak megfogni vagy felszedni valamit, ami kézzel nem ment volna. De láttam már olyat is, hogy valaki golyóstollal ette a ráment.

A legtöbben az alábbiakat emelték ki:

Persze akad olyan is, aki egyszerűen nem bír vele enni, mert úgy érzi szörnyen fárasztó és koncentrációt igényel a helyes fogása. Míg az ázsiai fogásoknál általában apróra vannak vágva a hozzávalók, egy nagyobb darab hússal, zöldséggel vagy hosszú tésztával már nehezebb kés nélkül megküzdeni.

Exit mobile version