Tepsiben sült túrógombóc tejfölöntettel – krémes, puha, isteni!

Haranghy Orsi | 2024. Április 16.
Tudtad, hogy sütőben is lehet túrógombócot készíteni? Mégpedig belül lágy és puha, meleg, mennyei túrógombócokat.

A túrógombóc akkor jó, ha remegős, belül puha, ezt minden magyar tudja! Azok a kemény, lisztes-búzadarás gombócok, amelyek túrót alig láttak, nem is érdemlik meg a túrógombóc nevet. Rengeteg készítési módja létezik ennek az ételnek, mi is megírtuk számos verzióját az elronthatatlan alaprecepttől egy villámgyors készítési módon át a reformreceptekig, így például a zabpelyhes változatig. Sőt, már négyzetalakú „túrógombócokat” is sütöttünk.

Meglepő módon a régi magyar nyelvű szakácskönyveink – mint a Czifray-féle vagy az Ínyesmester – tele vannak gombócreceptekkel, de ezek legtöbbje a sós ételek között szerepel. Húsos, halas, zöldséges gombócok tucatjait tartalmazzák a régi szakácskönyveink, és persze nincs is jobb egy jó májgombócnál, de azért a lelkünkhöz a legközelebb az édes gombócok állnak, mint a szilvás gombóc vagy a túrógombóc.

Egy igazi különlegesség a sütőben sült túrógombóc, ami egy leheletnyivel inkább a süteményekhez húz: a gombócokat nem főzzük ki vízben, és a végén nem is hempergetjük az imádott vajas-fahéjas morzsába. Ezek a gombócok kapnak sütőport és szódabikarbónát, így süteményszerűen nőni fognak a sütés során, és egy ízesített tejfölös öntettel borítjuk nyakon. A zsíros túrón és tojáson kívül ez az a komponens, ami megóvja a sütés során a kiszáradástól.

Sütőben sült túrógombóc / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Tepsiben sült túrógombóc – recept

Közkézen forognak olyan villámreceptek, melyekben nem szerepel a felvert tojásfehérje. Ez a túrógombóc azonban megkívánja, hiszen a sütőben sütés során tartást ad a gombócoknak a lágy habbá vert tojásfehérje.

Ehhez a recepthez jó társ egy fagyikimérő kanál. Ezt bevizezve használjuk a gombócok formázásához. Ha nincs otthon, egyszerűen csak kézzel is ügyeskedhetünk: vegyük a két tenyerünk közé a masszát, és formáljunk belőle kb. 4 centi átmérőjű gombócokat.

A megfelelő méretű tepsi vagy sütőedény most azért nagyon fontos, hogy a megfelelő módon töltsék ki a gombócok az edényt. A receptet 36×24 centis sütőtálban próbáltuk ki, de minimum 32×22 centisnek kell lennie (ezek a sztenderd tepsiméretek), hogy legyen helyük a gombócoknak megduzzadni. Olyan nagynak sem szabad lenniük, hogy ne töltse ki a tejfölös öntet. Ha mégis nagyobb edényben sütjük, arányosan készítsünk hozzá több öntetet, aminek körül kell ölelnie a gombócokat.

Fent ropogósra sült túrógombóc / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Ne hagyjuk ki a lépést, amikor a tejfölös öntettel „kibéleljük” a sütőedényt. Így lesznek igazán szaftosak a gombócok.

A sütőben sült túrógombócok esetében nagyon lényeges, hogy ne süssük túl. Inkább vegyük ki még egy kicsit – de tényleg csak egy kicsit – előbb, mert a forró edényben még utólag is kap hőt. Ellenben, ha túl későn vesszük ki, a gombócok kemények lesznek, és a tejfölös öntet túlsül, amitől élvezhetetlenné válik. A sütés utolsó tíz percében legyünk résen, és inkább előbb vegyük ki, mint később!

Az egyik titka a sok tejfölös öntet / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Számítsunk rá, hogy a gombócok búzadarában való hempergetése ellenére is összesülhetnek a gombócok, más tepsis édességekhez hasonlóan. Sebaj, ez mit sem ront az ízélményen!

nlc. tipp

Egy kis gyümölcsöntet csak jót tehet a sült túrógombócnak (is). Ez lehet akár lekvár is, vagy frissen leturmixolt gyümölcsből készült egyszerű püré is. Ha kifejezetten fanyar ízekre vágyunk az édes gombócok ellenpárjaként, akkor ne is édesítsük a frissen készült gyümölcsöntetünket. Ha lekvárosabb, édesebb kísérőre vágyunk, cukrozzuk az öntetet. A túrógombóc örök párja a meggy, a cseresznye, no és mindenféle bogyós és erdei gyümölcs. A lényeg, hogy legyen egy kis frissítő, savas hatása a gyümölcsnek, amivel társítjuk.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version