Recept: a puha krémesre sült fokhagyma, ami ütősebb, mint bármelyik fűszer

Haranghy Orsi | 2024. Április 17.
Amikor először láttam egy főzős videóban, először meglepett, majd lenyűgözött, hogy a fokhagymát pucolás nélkül, egyben is el lehet készíteni. De még hogy!

Vannak zöldségek-gyümölcsök, amelyek esetében kérdéses, hogy meghámozzuk-e. Én például kifejezetten héjastul szeretem a kígyóuborkát, a cukkinit, az almát. Ízlés dolga. A fokhagymát azonban örök meghámozandónak hittem – eddig a receptig.

A fokhagyma egyébként is egy igazi hétköznapi hős a konyhában. Senki nem gondol rá különlegességként, pedig ha épp nincs otthon, gyorsan hiányozni kezd. Ha egy kicsit jellegtelenre sikerül egy étel (nyilván nem egy édesség), igen sok esetben érdemes a fokhagyma után nyúlni. Én emiatt alapvetően nem is zöldségként, hanem fűszerként gondolok rá a felhasználását illetően.

Fokhagyma, ahogy még nem kóstoltad

Ez a recept azonban túlmegy a fokhagyma általános felhasználásán. Rendre apróra vágjuk, fokhagymanyomón áttörjük, vékonyra lapocskákra szeleteljük vagy egyben hagyjuk az ételekben, amelyeket jelentősen meg is ízesít. A fokhagyma aromája mellett nem lehet csak úgy elmenni – nyersen különösen intenzív. Ez a sütőben sült hagymafej azonban a fokhagyma adta ízélmény másik oldalát mutatja meg. A sütés során a feszes gerezdek egészen puhává válnak, egyenesen kenhetővé. A karamellizálódás révén édeskés irányban változik az íze, a Maillard-reakció hatására pedig még intenzívebbé válnak a zamatai.

Mint egy virág / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Milyen ételekhez tudjuk felhasználni az egészben sült fokhagymát?

Fokhagyma-rajongóknak a válasz egyértelmű: bármelyikhez. Kissé szűkítve a kört, jöjjön néhány konkrét tanács.

Pár perces feladat / Fotó: Candice Bell, Getty Images

Egyben sült fokhagyma – recept

Receptnek szinte nem is nevezhető az alábbi készítési mód, annyira egyszerű. A sütőnk igen, de még csak egy tepsi vagy sütőforma sem szükséges hozzá. A fejek levágott kis részét sem érdemes kidobni, csomagoljuk csak be az alufóliába, és süssük együtt a gumóval.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version