nlc.hu
Gasztro

Teszteltük: konyhai trükk a fokhagymaszag eltávolítására a kezünkről

Kipróbáltuk, működik-e fokhagymaszag ellen a Martha Stewart által is ajánlott szupertipp

Évek óta kering egy állítólag mindent vivő módszer, amivel el lehet tüntetni az ujjainkról a fokhagymaszagot. De valóban működik?

Hemzseg az internet a konyhai trükköktől. Lassan az az érzésünk támad, hogy nincs az a háztartási kellemetlenség, amire ne akadna kétperces megoldás, lehetőleg ecettel vagy szódabikarbónával. Mi most egy évek óta közszájon forgó, könnyen ellenőrizhető tippet teszteltünk.

A legtöbb fűszeres ételnek csak jót tehetünk, ha fokhagymával ízesítjük. Aki valaha is főzött már, bizonyára ismeri az érzést, hiába a többszöri szappanos kézmosás, a fokhagymaszag hűségesen ragaszkodik a kezünk bőréhez, és általában csak másnapra múlik el, ahogyan szép lassan lekopik a bőrfelületről. A kontaktlencse-viselők nem csak a szaggal küzdhetnek: minél erősebb a fokhagyma, annál óvatosabban érdemes bánni vele (akár gumikesztyűt viselve). Ha erős paprikákkal vagy fokhagymával való konyhai munka után nyúlunk a szemünkhöz, nagy valószínűséggel a könnyünk fog folyni.

Fokhagymafej, -gerezdek, fokhagymanyomó, fokhagymaszeletek

Stációk az egész fokhagymafejtől a préselt fokhagymáig / Fotó: Petru Blaga/500px, Getty Images

Visszatérve a fokhagymaszagú kezekre. Több népi jótanács ajánlja a citromlével, sóval vagy ecettel való átdörzsölést, sőt akár fogkrémmel is. Lehet próbálkozni, de ezek sajnos nem működnek.
Sokan ajánlják viszont az „acélkéses” néven elhíresült módszert – még a csodálatos Martha Stewart is. Eszerint vizezzük és szappanozzuk be a fokhagymás kezünket, majd rozsdamentes acélt folyóvíz alá tartva dörzsöljük hozzá az érintett bőrfelületet. Ez lehet kés oldala, evőeszköz, tál vagy más rozsdamentes acélból készült tárgy (a kés élével persze csak óvatosan!).

A magyarázat szerint az acél megköti a fokhagymában lévő kénmolekulákat, így eltüntetve a szagot is. A BBC Science Focus azért óvatosan fogalmaz: „A rozsdamentes acélötvözet túlnyomórészt vasból készül, de krómot is tartalmaz. A króm oxidréteget képez az ötvözet felületén, megvédve a vasat a rozsdásodástól. Lehetséges, hogy az oxidréteg lép reakcióba a fokhagymából származó allicinnel, így az a kezünk helyett a rozsdamentes acél felületéhez tapad.”

Rozsdamentes acélkés folyóvíz alatt

Érdemes a másik oldalára fordítani a kés élét / Fotó: Detry26, Getty Images

A háziasszonyok háziasszonya, Martha Stewart TikTok-videót is feltöltött, hogy ajánlja ezt a módszert. Így kommentálta: „bármi jó rozsdamentes acélból. Csak dörzsölje hozzá az ujjait folyó víz alatt, és eltűnik a fokhagyma szaga.”

@marthastewart

My quick tip for keeping clean and fresh while doing Thanksgiving cooking! #marthacooks #tiktokpartner #learnontiktok #thanksgiving #cooking #tiptok

♬ original sound – Martha Stewart

Nos, a videón látható páros és mi magunk is teszteltük a sokak által méltatott megoldást. Mi mindkét kezünket összefokhagymáztuk, és csak az egyiket mostuk le a fentiek szerint. Mindkettőt megszagolva egy egészen minimális különbséget ugyan észleltünk, de az acéltrükk nem tüntette el a szagot, csupán egészen közel hajolva enyhébben éreztük.

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy valóban sokan esküsznek erre a módszerre. Sőt, állítólag ugyanígy a még penetránsabb halszagot is eltávolíthatjuk a kezünkről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top